Laukaisiko metallimyrkytys Sannalle CFS-oireyhtymän? – ”Pahimmillaan hyydyin kesken lauseen”

Sairastumisensa jälkeen Sanna joutui luopumaan entisen elämänsä vauhdikkuudesta. – Essure-implanttien poistamisen jälkeen olen saanut elämäni takaisin.

Sairastumisensa jälkeen Sanna joutui luopumaan entisen elämänsä vauhdikkuudesta. – Essure-implanttien poistamisen jälkeen olen saanut elämäni takaisin. (Kuva Anne Anttila)

Jatkuvasta uupumuksesta kärsinyttä Sanna Pohjaniemeä epäiltiin jopa mielenterveysongelmaiseksi.

TERVEYS Ääni on iloinen ja katse ystävällinen. Mänttäläinen Sanna Pohjaniemi, 37, istuu pehmeään nojatuoliin ja ristii kätensä. Olemus viestii tasapainosta ja rauhasta.

Vielä kuusi vuotta sitten kaikki oli toisin. Myyjänä työskennellyt Sanna tunsi olonsa oudon väsyneeksi. Siihen ei auttanut lepo eikä edes normaalia pidemmät yöunet.

– Kuumeilun sekainen väsymys vain paheni. Kuljin kuin sumussa. Olin valtavan levoton ja sain myös paniikkikohtauksia. Pääsin melkoisen taistelun jälkeen mielenterveystoimistoon, jossa minulla todettiin keskivaikea masennus. Sain mukaani mielialalääkkeet ja kehotuksen välttää stressiä, Sanna taustoittaa hiljaisena.

Ongelma ei ratkennut kuitenkaan mielenterveystoimiston tekemään diagnoosiin.

– Mielialalääkkeiden ansiosta pystyin kuitenkin keskittymään olennaiseen, joten ei diagnoosi aivan hukkaankaan mennyt.

Kuumeilun ja ja rasituksen jälkeisen uupumuksen lisäksi Sannalla alkoi esiintyä myös eriasteisia kiputiloja.

– Alaselän ja lapaluiden lisäksi myös ihoani särki. Väsymys meni jo niin pitkälle, että katselin maailmanmenoa kuin harson läpi. Tilanne oli todella pelottava, Sanna kuvailee.

Sanna joutui läpikäymään sairautensa alkuvaiheessa myös epäilyt mielenterveydellisistä ongelmista. – Haluan auttaa ihmisiä tunnistamaan sairauteen liittyvät oireet ja antaa samalla myös vertaistukea.
Sanna joutui läpikäymään sairautensa alkuvaiheessa myös epäilyt mielenterveydellisistä ongelmista. – Haluan auttaa ihmisiä tunnistamaan sairauteen liittyvät oireet ja antaa samalla myös vertaistukea. (Kuva Anne Anttila)

Puolen vuoden pelkotila

Vaikka Sannan oireet viittasivat osittain myös fibromyalgiaan eli pehmytkudosreumaan, niin Sanna ei tyytynyt kuitenkaan annettuihin vastauksiin. Hän lähti hakemaan tietoa itse ja omatoimisuus tuotti tuloksen.

– Puolen vuoden epätietoisuus päättyi siihen, kun pääsin neurologin vastaanotolle ja sitä kautta asiantuntijoiden hoitoon. Keuhkosairauksien erikoislääkäri, professori Olli Polon ansiosta mystiselle sairaudelleni löydettiin nimi ja sitä kautta myös oireita helpottava hoitomuoto, Sanna selvittää kiitollisena.

Krooninen väsymysoireyhtymä, CFS, lukeutuu Sannan mukaan neurologisiin sairauksiin.

– Väitteistä huolimatta kyseessä ei ole kuitenkaan mielenterveydellinen sairaus. CFS on hyvin moninainen oireyhtymä ja oireet vaihtelevat. Kahta samanlaista CFS-potilasta ei ole, Sanna tietää kertoa.

Sannan kohdalla oirelista oli pitkä ja monijuovainen.

– Rasituksen jälkeisen uupumuksen lisäksi kärsin jatkuvista kivuista. Myös muistin heikentyminen, anemia, tajunnan menetykset, verenkiertohäiriöt, raajojen voimattomuus ja puheen tuottamisen vaikeudet hankaloittivat normaalia arkeani.

Kuhmossa varttunut Sanna Pohjaniemi kuvailee itseään energiseksi ikilikkujaksi, jonka elämä muuttui sairauden myötä vieterihiiren arjeksi.

– Olin nuoruudessa urheilullinen ja erittäin kova liikkumaan. Aikuisiällä arki pyöri työn ja perheen ympärillä, joten päivät olivat aikataulutettuja ja kiireellisiä. Sairauden myötä pysähtyminen oli myös henkisesti haastavaa, Sanna kuvailee.

Moni ihminen sairastaa tietämättään kroonista väsymysoireyhtymää. – Olen nyt täysin uusi ihminen, sillä kaikki tuntuu niin selkeälle ja keveälle, Sanna iloitsee.
Moni ihminen sairastaa tietämättään kroonista väsymysoireyhtymää. – Olen nyt täysin uusi ihminen, sillä kaikki tuntuu niin selkeälle ja keveälle, Sanna iloitsee. (Kuva Anne Anttila)

Olotila muuttui hetkessä

Viisi pitkää vuotta kipujen, väsymyksen ja epätoivon ristitulessa on Sannan kohdalla kuitenkin nyt ohitse. Apu löytyi Essure-implanttien poistoleikkauksen myötä.

– Minulle suoritettiin vuonna 2011 sterilisaatio niin sanotulla Essure-menetelmällä. Kyseisessä toimenpiteessä munanjohtimiin asennettiin pienet, kierrejousen näköiset implantit. Toimenpide meni hyvin, mutta jo saman päivänä iskivät väsymys ja oudot kivut eri puolilla kroppaa. Elämä muuttui hetkessä pakon omaiseksi suorittamiseksi.

Vuosia kestänyt sairaus- ja tutkimuskierre päätyi Sannan kohdalla alkuvuodesta 2016, jolloin hän hakeutui implanttien poistoleikkaukseen.

– Olen nikkelille allerginen ja tiesin, että myös Essure sisältää nikkeliä. Gynekologi oli kuitenkin sitä mieltä, etteivät ne voi aiheuttaa mainitsemiani oireita, kuten väsymystä ja kiputiloja.

Gynekologisten tutkimusten seurauksena Sannalta löydettiin kuitenkin suurehko myooma, joka vaati kohdun poistoa. Samassa yhteydessä päädyttiin poistamaan myös implantit.

– Olotilani muuttui kuin nappia painamalla. Olin täysin uusi ihminen, sillä kaikki tuntui niin selkeälle ja keveälle. Pahimmillaan elämäni oli kuin hidastetusta elokuvasta. En osannut tankata autoa enkä muistanut edes nimeäni. Kaikki tämä oli kerralla poispyyhkäisty, Sanna muistelee reilun vuoden takaista muutosta.

Jälkikäteen Sanna sai tietää, että implantit poistanut lääkäri oli tehnyt niistä haittailmoituksen. Vain kaksi kuukautta implanttien poistoleikkauksesta Sanna palasi takaisin töihin R-kioskin tiskin taakse.

– Olen tavattoman onnellinen, että valtaosa saamistani diagnooseista on kumottu. Lääkärilausuntojen mukaan jopa CFS on korjaantunut, sillä lääkäreiden mukaan nimenomaan implantit ovat suurelta osin olleet oireilun takana. Henkilökohtaisesti uskon kärsineeni jonkinasteisesta metallimyrkytyksestä.

Kommentoi Facebookissa