Le Chat Doré – kieltolain aikainen kultaisen kissan kahvila tekee paluun

Luonnos Le Chat Dore, 1920-luku.

Luonnos Le Chat Dore, 1920-luku. (Kuva Stella Ojala/ Amos Rex)

Café Lasipalatsi vie Amos Rex -museon kanssa aikamatkalle 1920- ja 1930-lukujen ravintolamaailmaan.

AIKAMATKA Avautuessaan vuonna 1929 Le Chat Doré -kahvilaravintola oli Helsingin ainoa funktionalistinen ravintola. Nyt funkisarkkitehtuuristaan tunnettu Café Lasipalatsi tekee kunniaa jo kadonneelle funkishelmelle herättämällä kahvilan henkiin Amos Rexin uuden Birger Carlstedt: Kultainen kissa -näyttelyn yhteydessä.

Taiteilijan äidin Amanda Carlstedtin Helsingin Unioninkadulle vuonna 1929 avaaman ultramodernin kahvilaravintola Le Chat Dorén värimaailma oli funkikselle tyypillinen, kirkas ja voimakas. Teräsputkista valmistetut huonekalut vastasivat hygienia- ja käytännöllisyysvaatimuksiin. Sinisen, oranssinpunan, keltaisen ja mustan sävyissä hehkuvissa tiloissa ja huonekaluissa toistuivat kulmikkaat detaljit art decon hengessä. Lattiaa peitti rohkea ja räväkkä monivärinen maalaus.

Le Chat Dorén katsottiin lukeutuvan sisustukseltaan kaupungin kauneimpiin ja arvokkaimpiin ruokailuravintoloihin ja kahviloihin. Ravintolan nimeä kuvaava kultainen kissa valvoi tapahtumia art decon hengessä kullanvärisenä patsaana.

Le Chat Dorén tarina päättyi ennen kuin Lasipalatsin rakennus vuonna 1936 valmistui. Vaikka yhteistä historiaa kahvilaravintoloilla ei ole, niitä yhdistää funktionalistinen muotokieli ja merkittävyys helsinkiläisessä ravintolaestetiikassa. Molempia tultiin aikoinaan hämmästelemään kauempaakin. Lasipalatsissa kävijöitä ihastuttivat muun muassa tilan metallinhohtoiset pylväät, vahvasävyiset seinä- ja lasipinnat maalauksineen sekä toisen kerroksen ravintolassa oleva talvipuutarha palmuineen.

Amos Rexin kanssa toteutettava kahvila on hieno kunnianosoitus unohdetulle Le Chat Doré -kahvilalle ja ainutlaatuinen yhteistyö niin Café Lasipalatsille kuin taidemuseolle. Café Lasipalatsin liiketoiminnan johtaja Niina Tirkkonen on innoissaan tulevasta yhteistyöprojektista.

– Vaikka kahvilan pyörittäminen museon tiloissa tuo omia haasteitaan toimintaan, tulemme luomaan asiakkaille mahdollisimman alkuperäisen Le Chat Doré -kokemuksen, Tirkkonen sanoo.

– Pop-up-kahvilan tuotteistuksen suunnittelussa olemme pyrkineet ottamaan huomioon kieltolain aikaisen tarjooman. Niinpä museokahvilassa tarjoillaan talon plöröä, kovaa teetä sekä Café Lasipalatsin oman leipurin valmistamia herkkuja.

Amos Rexin intendentti Synnöve Malmström iloitsee, että museokävijöille voidaan yhteistyön myötä tarjota aivan uudenlainen tapa kokea taidenäyttely – tilassa, joka on yhtä aikaa museo, taideteos ja toimiva kahvila.

– Chat Doré on erittäin merkittävä osa Suomen taiteen historiaa ja on todella kiinnostavaa päästä rekonstruoimaan se yhdessä kokeneen ravintolatoimijan kanssa. Ideaa on pyöritelty aiemminkin, nyt uuden Amos Rexin tilat mahdollistavat tämäntyyppisen yhteistyön.

Kahvila on 80-paikkainen ja avoinna museon aukioloaikoina Birger Carlstedt -näyttelyn ajan. Le Chat Dorén alkuperäisiä kalusteita tai niiden kopioita kahvilassa ei nähdä, mutta ajan vahva värimaailma, lattiamaalaus ja valaisimet vievät 1920–1930 -lukujen tunnelmaan.

Monilahjakas Birger Carlstedt (1907–1975) oli merkittävä suomalainen modernisti ja abstraktin taiteen pioneeri. Maalaaminen ja piirtäminen eivät olleet hänen ainoita intohimojaan; mies suunnitteli sisustuksia, tekstiilejä ja huonekaluja. Birger Carlstedt -näyttely perustuu Amos Rexin hallussa olevaan kokoelmaan, jonka taiteilija ja tämän vaimo testamenttasivat museolle.

  • Amos Rex: Birger Carlstedt: Kultainen kissa 11.10.2019–12.1.2020

Lue myös: Salakuljettaja, seikkailija, olympiasankari, juutalaisten pelastaja… – Algoth Niskan elämä kiehtoo edelleen

Kommentoi Facebookissa