Lehtipuhaltimia ei saa käyttää hiekoitushiekan poistamiseen

Kielto on voimassa suurimmassa osassa Suomen kaupungeista ympäristönsuojelumääräyksiin vedoten.

Kielto on voimassa suurimmassa osassa Suomen kaupungeista ympäristönsuojelumääräyksiin vedoten. (Kuva Fotolia)

Houkutus on suuri, mutta lehtipuhallin on vain lehtien kokoamista varten.

YMPÄRISTÖ Hiekoitushiekkaa poistetaan kaduilta ja pihoilta sekä talojen edustoilta keväisin samaan aikaan, kun ilman pöly- ja pienhiukkaspitoisuus on usein muutenkin haitallisen korkea.

Lehtipuhaltimien käyttö hiekoitushiekan poistamiseen lisää entisestään hiukkaspitoisuuksia ilmassa. Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille ovat herkkiä erityisesti lapset ja vanhukset ja esimerkiksi sydäntauteja tai astmaa sairastavat.

– Lehtipuhaltimien käyttö hiekoitushiekan poistamiseen on kokonaan kielletty Helsingissä, muistuttaa va. johtava ympäristötarkastaja Hannu Arovaara.

Helsingin lisäksi kielto on voimassa suurimmassa osassa Suomen muissakin kaupungeissa ympäristönsuojelumääräyksiin vedoten.

Käytettäessä esimerkiksi harjakoneita tai imulakaisulaitteita hiekoitushiekan poistoon, on puhdistettava alue tarvittaessa kasteltava pölyämisen estämiseksi. Kiinteistöt ja kiinteistöyhtiöt voivat osallistua pölyn vähentämiseen pesemällä vastuullaan olevat jalkakäytävät, piha-alueet ja ajoradat hiekoitushiekan poiston jälkeen.

Kommentoi Facebookissa