Leijonat kohtaa Ruotsin – Tre Kronor hakee kunnianpalautusta

Leijonat juhlii maalia. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Tampereella keskiviikkona on panoksena lohkovoitto sekä ruotsalaisen jääkiekkoilun kunnia.

JÄÄKIEKKO Suomi ja Ruotsi kohtaavat jääkiekon MM-turnauksessa keskiviikkoiltana Tampereella. Ottelussa hyvinkin todennäköisesti ratkaistaan lohkovoiton kohtalo.

Suomi ja Ruotsi ovat voittaneet kaikki kolme otteluaan. Molempien jatkopaikka on käytännössä selviö. Jatkoonpääsyn kannalta tappiolla merkitystä, mutta ottelukaavion kannalta ottelun tuloksella on merkitystä.

Sanotaan, että puolivälierissä alkavat vasta ne tosipelit, mutta nyt on jo käytännössä varmaa, että Tampereen lohkon voittaja kohtaa puolivälierissä Helsingin lohkosta joukkueen, jonka voittoon sen pitäisi pystyä normitasollaan.

Tampereen lohkon voittaja välttää ainakin Kanadan tai Sveitsin kohtaamisen. Vastaan tulee joko Saksa, Slovakia tai Tanska. Ranska, Italia tai Kazakstan tuskin jatkopeleihin etenevät, ellei sitten jotain todella yllättävää tapahdu.

Lohkon kakkospaikkakin todennäköisesti estää Kanadan tai Sveitsin kohtaamisen. Mutta todennäköisesti Helsingissä neljänneksi sijoittunut joukkue olisi silti kolmanneksi sijoittunutta helpompi vastustaja.

Ruotsi pelaa Suomea vastaan lohkovoiton lisäksi kunniastaan. Ruotsi voitti MM-kultaa 2017 ja 2018, mutta sen jälkeen menestys on ollut heikkoa.

Slovakian MM-turnauksessa 2019 NHL:n huippupelaajista koottu Tre Kronor taipui Leijonille jatkoajalla 4-5, kun Mörkö oli ensin lyönyt varsinaisen peliajan lopulla sisään ja tasoittanut 4-4:ään. Suomella ei pitänyt olla ottelussa mitään mahdollisuuksia.

Vuoden 2021 MM-kisoissa Latviassa Ruotsi sukelsi pahasti. Se ei edennyt edes puolivälieriin, mikä oli ruotsalaiselle jääkiekkoilulle historiallisen huono tulos. Suomi voitti Latvian kisoissa hopeaa hävittyään finaalissa Kanadalle jatkoajalla.

Pekingin 2022 olympiaturnauksen alkulohko-ottelussa Ruotsi johti Suomea vastaan 3-0, mutta Suomi voitti jatkoajalla 4-3. Se saattoi vaikuttaa hyvinkin paljon turnauksen jatkoon, koska olympiakultaa lopulta voittaneelle Suomelle avautui jatkopeleihin helpompi tie. Ruotsi jäi Pekingissä neljänneksi.

Voitto Suomesta Tampereella olisi Ruotsin jääkiekon itsetunnolle iso asia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jalonen komeasta voitosta – ”Hermokontrolli on pirun tärkeä asia”

Kommentoi Facebookissa