Leijonat lauantaina Saksan kimppuun – Curt Lindströmin mantra yhä rautaa

Suomalaiset odottavat Leijonilta menestystä MM-kisoissa.

Suomalaiset odottavat Leijonilta menestystä MM-kisoissa. (Kuva AOP)

Leijonat on parantanut MM-kisoissa vähän jokaisessa ottelussa. Lauantaina välieräottelussa haasteena on suomalaisopeilla etenevä Saksa.

JÄÄKIEKKO Leijonat pelaa lauantaina jääkiekon MM-kisojen -välieräottelussa Saksaa vastaan. Välieräpaikka heltisi suomalaisille torstaina 1-0 -voitolla torstaina Tshekistä.

HPK:ssa viime kaudella pelannut HIFK:hon siirtyvä Jere Innala, 23, viimeisteli voittomaalin ja varmasti uransa tärkeimmän maalinsa toistaiseksi.

Kiekko-Ahmojen kiekkokoulusta kaikki on lähtenyt liikkeelle. En osannut unelmoida, että tekisin puolivälierissä voittomaalin. Hienoa, että tuli, Innala totesi perjantaina Riiassa.

Leijonat toteuttaa tavallaan Curt Lindströmin 1990-luvun mantraa. Tuolloinhan Curre toisteli metodia ”lite bättre”, eli vähän paremmin, ja medialle tuolloin ahkerasti lausuntoja asiasta kuin asiasta laukonut julkkisfilosofi Esa Saarinen äityi kirjoittamaan Curren metodista kirjankin.

Curre Lindströmin resepti tuottaa joka tapauksessa tulosta.

– Olemme parantaneet joka pelistä. Se on ollut tärkeä asia tiellä tänne. Joukkueessa on hyvä moraali. Luotamme siihen, mitä teemme. Hyvä puolustuspelikin on ollut tärkeässä asemassa, kommentoi Suomen puolustaja Tony Sund tämän vuoden MM-Leijonien menestyksen taustoista.

Leijonat voitti Saksan alkulohkossa niukasti 2-1. Sundin mukaan tärkeintä on keskittyä omaan tekemiseen, niin hyvä tulee.

– Kyllä ne puolustaa tiiviisti. Samantyyppinen pelisysteemi kuin meillä. Kun keskitytään omaan peliin, niin kyllä meillä on hyvä mahdollisuus voittaa.

Saksa pelaa hyvin samalla tavalla kuin Suomi. Suomalaisia oppeja Saksan joukkue saa valmentajiltaan Toni Söderholmilta ja Ville Peltoselta.

Leijonien hyökkääjä Iiro Pakarinen pelasi Peltosen ja Söderholmin kanssa aikoinaan HIFK:ssa.

– Tosi hyviä joukkuekavereita. IFK:ssa sain paljon isällistä ohjeistusta kaukalossa ja ulkopuolella. Ville istui vieressä kopissakin ja pelasin Söden kanssa pakkiparinakin, Pakarinen kertoi.

Pakarinen, 29, pelaa MM-turnauksessa seitsemän vuoden tauon jälkeen. Hän oli Minskissä 2014 voittamassa MM-hopeaa.

– Maajoukkueen tutkasta hävisin seitsemäksi vuodeksi. Pohjois-Amerikassa pelasin neljä vuotta ja muutaman kerran tuli silloin kyselyä maajoukkueeseen. Pohjois-Amerikassa oli kuitenkin AHL:n ja NHL:n välillä aina pari viikkoa kerrallaan. Olin myös perheestä erossa, kun perhe asui silloin Suomessa. Päätin silloin, että kauden jälkeen olisin perheen kanssa, Pakarinen kertoi taustoja seitsemän vuoden tauosta.

Leijonat on vahva suosikki kultamitaleille. Itseluottamus on joukkueessa omaan tekemiseen korkealla tasolla.

– Jatketaan luonnollisesti samalla kaavalla kuin tähän asti on menty. Vahvisti uskoa meidän omaan tekemiseen. Puolustuspeli on hyvällä tolalla. Pyritään luomaan ne paikat maaleihin, kommentoi puolustaja Miika Koivisto.

Koivisto allekirjoittaa arviot, että Saksan joukkue muistuttaa paljon Suomen joukkuetta.

– Aika samantyyppinen porukka, mitä meillä on. Suomalainen valmentaja ja samantyyppiset systeemit. Jatketaan siitä, mihin eilen jäätiin.

Jäähyjä on vihelletty MM-kisoissa todella vähän. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen täräytti, että näissä kisoissa vihelletään suunnilleen vain ”ruumiit”.

Koiviston mukaan Leijonat on valmis haasteeseen, jos tuomarilinjaan tuleekin viikonloppuna radikaali muutos.

– On menty näillä tulkinnoilla ja oletetaan, että se jatkuu. Jos tulee muutos, on meillä erikoismiehet ali- ja ylivoimalle, hän sanoi.

MM-kisoissa pelataan 16 päivän sisään kymmenen peliä. Fyysinen haaste on rankka, mutta Pakarisen mukaan tähän on valmistauduttu hyvin.

– Kaikki on ammattilaispelaajia ja kaikki tietävät, mitä tarvitsevat. Hero Mali on meidän fysiikkakoutsi ja häneltä voi kysyä, jos jotain haluaa tehdä. Huomenna ollaan huippuiskussa ja sunnuntaina myös, Pakarinen sanoi.

Tshekki-ottelun sankari Innala korostaa neljän kentän tasaista peluutusta hyväksi keinoksi tiellä menestykseen. Se myös estää liiallista fyysistä kuormitusta.

– Neljä kenttää on ja lyhyitä vaihtoja pelataan. Se auttaa paljon, Innala sanoi.

Suomen ja Saksan ottelu alkaa lauantaina kello 18.15. Sitä ennen pelataan 14.15 alkava toinen välieräottelu, jossa vastakkain ovat Yhdysvallat ja Kanada.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjän punakone alisuoritti taas – Tshekki ja Slovakia pahemmassa kriisissä

Kommentoi Facebookissa