JÄÄKIEKKO Venäjän tie jääkiekon MM-kisoissa katkesi puolivälieriin. Turnauksessa aiemmin kuilun partaalla ollut Kanada voitti venäläiset jatkoajan maalilla 2-1.
Venäjä lähti otteluun suosikkina. Joukkueessa oli useita kovan luokan pelaajia NHL:stä ja KHL:stä ja luonnollisesti Venäjää pidettiin myös turnauksen suurimpana kultamitalisuosikkina.
Huonosti kuitenkin kävi. Venäjän päävalmentaja Valeri Bragin vaikuttikin lehdistötilaisuudessa hämmentyneeltä.
– Käskimme pelaajiani pelaamaan aktiivisesti, nopeasti, aggressiivisesti. Tämä oli sellainen ottelu, jossa sitä vaadittiin. Vastustaja pelasi puolustavasti, eikä epäonnistunut. Emme pystyneet rikkomaan Kanadan peliä riittävästi, Bragin sanoi.
Bragin muistutti, että vastassa oli kova joukkue.
– Kanadalaiset ovat kanadalaisia. He pelaavat aina hyvin. Ehkä emme pelanneet niin hyvin. En halua moittia kenenkään sitoutumista. Kaikki tekivät kovasti töitä ja halusivat voittaa. Oli välttämätöntä pelata aggressiivisemmin vastustajan maalin edustalla. Meillä olikin hyviä pomppuja, joiden piti mennä sisään. Tällaisissa otteluissa olisi tärkeää laittaa paikoista sisään, Bragin sanoi.
Tunnelma Venäjän joukkueessa oli surullinen. Bragin teki selväksi, että parempaan olisi pitänyt pystyä.
– Tulos on epätyydyttävä. Olen järkyttynyt. Pelaajani ovat järkyttyneitä.
Venäjällä jääkiekkoon on tehty Vladimir Putinin 21 vuotta jatkuneella valtakaudella valtavia panostuksia. MM-kultaa Venäjä voittikin 2008, 2009, 2012 ja 2014. Viime vuosina Venäjä on saanut kuitenkin enemmän huomiotaan alisuorittamisestaan, vaikka on vuodesta toiseen esiintynyt MM-kisoissa kovan luokan pelaajamateriaalilla.
Toki Venäjä voitti olympiakultaa Pyeongchangissa 2018. Mutta silloin NHL-pelaajat eivät päässeet mukaan olympialaisiin ja Saksa oli vähällä yllättää turnaukseen selkeästi kovimmalla joukkueella lähteneen Venäjän finaalissa Venäjän voitettua vasta jatkoajalla.
Nuorten MM-kisoissakaan Venäjä ei ole paljoa juhlinut. Viimeksi maa on voittanut alle 20-vuotiaiden kisoissa kultaa 2011.
Jos on Venäjä ollut alamaissa, niin Tshekin osalta puhutaan jo alamäestä. Maa ei ole ollut MM-kisoissa mitaleilla vuoden 2012 pronssinsa jälkeen. Olympiakisoissa Tshekki voitti viimeksi mitalin Torinossa 2006 sijoituttuaan pronssille. Nuorten MM-kisoissa Tshekki voitti viimeksi mitalin 2005.
Torstaina Tshekki hävisi puolivälieräottelussa Suomelle 0-1. Pettymys oli Tshekissä melkoinen. Lähtihän Tshekin joukkue MM-kisoihin mitalisuosikkina, kun taso on tänä vuonna MM-kisoissa koronakauden poikkeusolosuhteiden takia heikompi.
Tshekin jääkiekon ongelmat liittyvät ennen kaikkea juniorityöhön. Maa on jäänyt juniorituotannossa muista huippumaista jälkeen, mikä näkyy tshekkiläisten NHL-pelaajien ja NHL-varausten määrän laskussa.
Slovakian tilanne on Tshekkiä vielä huomattavan paljon heikompi. Tämän vuoden MM-kisoissa Slovakia ylsi ensi kertaa puolivälieriin kahdeksaan vuoteen, mutta itse puolivälieräottelussa Yhdysvallat antoi Slovakialle tylyn selkäsaunan maalein 6-1.
Slovakia ei pelaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa edes A-sarjatasolla, jolle kelpuutetaan kymmenen joukkuetta. Alle 20-vuotiaiden kisoissa Slovakia on pystynyt etenemään viime vuosina kahdeksan joukkoon, mutta on saanut puolivälieräotteluissa niissä kekkereissä suurmailta pahasti selkäänsä.
Tshekki voitti Tshekkoslovakian hajoamisen jälkeen MM-kultaa 1996, 1999, 2000, 2001, 2005 ja 2010. Lisäksi Tshekki voitti olympiakultaa Naganossa 1998.
Slovakia voitti MM-kultaa 2002. MM-tasolla Slovakia voitti myös hopeaa 2000 ja 2012 sekä pronssia 2003 ja ylsi Vancouverin 2010 olympiaturnauksessa neljänneksi.
Juniorityön taso lopahti Tshekissä ja Slovakiassa 2000-luvulla. Nyt 2020-luvulle tultaessa lama alkaa näkyä.
Venäjän jääkiekon ongelmat johtuvat lähinnä joukkuepelaamisesta eikä yksilötaidosta. Tshekin ja Slovakian tapauksessa voidaan puhua pelaajatuotannon romahduksesta.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Leijonat upeasti välieriin – ”Kaikkemme tehtiin ja yksi maali riitti voittoon”
Kommentoi Facebookissa