Leijonat saisi todella kovan olympiajoukkueen – vesittääkö NHL koko jutun?

Kaapo Kakon NHL-seura on New York Rangers.

Kaapo Kakon NHL-seura on New York Rangers. (Kuva AOP)

Pekingin 2022 olympiajääkiekon alkulohkot on vahvistettu ja Suomi saa vastaansa Ruotsin. Jääkiekkopolitiikkaa dominoiva NHL ei ole kuitenkaan päättänyt, päästääkö se pelaajansa turnaukseen.

JÄÄKIEKKO Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF on tiedottanut Pekingin 2022 olympiakisojen jääkiekkoturnausten alkulohkoista. Lohkot määräytyvät tämän kevään maajoukkuerankinglistan perusteella.

Miesten turnauksessa Suomen Leijonat on sijoitettu rankingin kolmosena C-lohkoon. Vastaan tulee rankingin nelonen Ruotsi.

Lohkon kaksi muuta joukkuetta tulevat karsintojen kautta, jotka olisi määrä pelata tänä vuonna 27.-30. elokuuta. Tosin koronapandemian takia karsintoja joudutaan mahdollisesti siirtämään.

Jos Slovakia ja Latvia voittavat karsintaturnauksensa, tulevat ne olympialaisissa Suomen ja Ruotsin vastustajiksi. Muita potentiaalisia vastustajia ovat Norja, Tanska, Ranska, Valko-Venäjä ja Itävalta.

Miesten olympiajääkiekko pelataan samalla formaatilla kuin kolmissa edellisissä olympialaisissa. Kaikki joukkueet pääsevät alkulohkoista jatkoon, mutta lohkovoittajat sekä paras lohkokakkonen etenevät suoraan puolivälieriin ja saavat palkinnoksi myös yhden lepopäivän enemmän, millä tiiviissä turnauksessa on paljonkin merkitystä.

Isäntämaa Kiina pelaa A-lohkossa ja saa vastustajikseen Kanadan, Yhdysvallat ja Saksan. B-lohkossa ovat Venäjä, Tshekki ja Sveitsi sekä yksi karsintojen kautta kisoihin etenevistä joukkueista.

Helmikuussa 2022 luvassa olisi varmasti huikea kiekkonäytelmä, jos kaikki parhaat pelaajat olisivat mukana, mutta NHL voi tietysti vesittää koko jutun. Edelleenkään NHL ei ole tehnyt päätöstään siitä, päästääkö se pelaajansa olympialaisiin. Pyeongchangin 2018 olympialaisiin ei päästänyt.

Osa NHL:n seuraomistajista vastustaa olympialaisia, koska ei saa niistä omalle liiketoiminnalleen olennaista hyötyä. Toisaalta Kiinan valtavia markkinoita on vaikea sivuuttaakaan. Kansainvälinen Olympiakomitea KOK on sekin valmis keskustelemaan NHL:n kanssa kompromissiratkaisusta Pekingin kisojen suhteen toisin kuin neljä vuotta sitten Pyeongchangin kisojen osalta.

Vähään aikaan NHL:n päätöstä ei ole syytä odottaa. Koronaviruspandemian takia NHL on tauolla ja sarja menettää sulun takia valtavasti rahaa. Olympialaiset ovat tämän hetken ongelmien rinnalla sivuseikka.

Mikäli NHL päästää pelaajansa olympialaisiin, voi Suomen joukkuetta pitää jopa kultamitalisuosikkina. Vuosina 2014, 2016 ja 2019 nuorten MM-kultaa voittaneiden joukkueiden pelaajat alkaisivat olla parhaimmillaan.

Pekingin olympialaisissa Suomi voisi pelata tällaisella joukkueella, jos NHL ymmärtäisi ajatella itse päätuotteensa eli jääkiekon ja sen kansainvälisen suosion etua:

Maalivahdit: Tuukka Rask, Juuse Saros, Mikko Koskinen

Puolustajat: Rasmus Ristolainen, Olli Määttä, Miro Heiskanen, Esa Lindell, Henri Jokiharju, Sami Vatanen, Ville Heinola

Hyökkääjät: Sebastian Aho, Patrik Laine, Teuvo Teräväinen, Mikael Granlund, Aleksander Barkov, Kasperi Kapanen, Roope Hintz, Joonas Donskoi, Mikko Rantanen, Artturi Lehkonen, Kaapo Kakko, Jesperi Kotkaniemi, Joel Armia.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Jari Kurri loi suomalaisen NHL-tähtikultin – tarina alkoi Haagan paloasemalta

Kommentoi Facebookissa