Leijonien voittoputki poikki – NHL-vahvistuksia odotellaan

Jussi Olkinuora Leijonien maalilla (Kuva Jääkiekkoliitto)

Jussi Olkinuora Leijonien maalilla. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Ruotsi voitti Leijonat Tshekin turnauksessa 2-0. Seuraavaksi jännitetään Leijonien MM-joukkueen mahdollisia NHL-vahvistuksia.

JÄÄKIEKKO Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue päätti Euro Hockey Tour -turnauksen Tshekissä tappioon. Vapunpäivän ottelussa Ruotsi oli parempi maalein 2-0.

Elmer Söderblom maalasi Ruotsin johtoon, kun pelattu oli ensimmäistä erää kahdeksan minuuttia. Yksilösuoritus oli Söderblomilta komea.

Toisen maalin teki Filip Roos toisen erän puolivälissä. Suomellakin oli paikkoja, mutta viimeistely ontui merkittävästi.

Ruotsi kesti loppuun saakka takaiskuitta. NHL:ssä Ottawa Senatorsissa kolmena edelliskautena torjunut Ruotsin maalivahti Marcus Högberg oli Tre Kronorin veräjällä vakuuttava.

Suomi koki vuoden 2022 puolella ensimmäisen tappionsa. Edellisen tappionsa Leijonat oli kokenut vuoden 2021 puolella isänpäivänä Helsingissä Ruotsille.

Tshekin turnauksessa Suomi voitti isäntämaan viime torstaina voittolaukauskisan jälkeen lukemin 2-1. Lauantaina Suomi kellisti Itävallan maalein 4-2.

Ennen MM-kisoja Leijonat pelaa vielä EHT-turnauksen Ruotsissa. Tampereella Suomi kohtaa ensi torstaina Sveitsin. Lauantaina Tukholmassa vastaan tulee Tshekki ja sunnuntaina Ruotsi.

Leijonien MM-leirille tulee ensi viikolla tietysti muutoksia. Mahdollisesti mukaan tulee pelaajia Tapparasta sekä NHL:stä.

MM-kisoihin Tampereelle Suomi ei saa montaakaan NHL-vahvistusta. Patrik Lainetta lukuun ottamatta käytännössä kaikki merkittävät suomalaiset NHL-kiekkoilijat jatkavat kauttaan pudotuspeleissä, mikä kertoo myös Suomen jääkiekon kovasta tasosta.

NHL:stä Leijoniin tulee pelaajia korkeintaan kentällinen. Laine on varmasti mukana MM-kisoissa, jos vain haluaa pelata. Tarvittaessa Jääkiekkoliitto osallistunee vakuutusmaksujen kustantamiseen, koska Laineella ei ole sopimusta NHL:ään ensi kaudeksi.

Kesken kauden NHL:ään siirtyneen maalivahti Harri Säterin sopimus Arizonassa päättyy tähän kauteen. Olympiakultasankari Säteri pelannee MM-kisoissa, jos Suomen jääkiekkoliitto maksaa hänen vakuutusmaksunsa.

Sopimustilanteensa puolesta MM-kisoihin ovat vapaita NHL-kiekkoilijoista Joel Armia, Henrik Borgström, Joonas Donskoi, Santeri Hatakka, Henri Jokiharju, Janne Kuokkanen ja Matias Maccelli. Heistä Jokiharju, Armia ja Donskoi mahtunevat MM-joukkueeseen.

Borgström ja Kuokkanen ovat kysymysmerkkejä sen suhteen, että olisiko heistä riittävän hyviksi täsmävahvistuksiksi nykyisten MM-leiriläisten tilalle. Jalonen on antanut ymmärtää, että MM-joukkueen runko muodostetaan Pekingin 2022 olympiavoittajien ympärille ja NHL:stä otetaan ryhmään sopivia vahvistuksia.

Olympiavoittajista MM-kisat jäävät väliin Iiro Pakariselta ja Leo Komarovilta. Markus Granlundin tilanne on vielä avoin. Puolustaja Petteri Lindbohm jatkaa kauttaan NHL:n pudotuspeleissä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tappara on terästä – Jussi Tapolan meriittejä ei voi vähätellä

Kommentoi Facebookissa