Leijonien ykkössentterillä on samoja tyylejä Jaromir Jagrin kanssa

Kalevi Numminen jakoi parhaan pelaajan palkinnon Teemu Hartikaiselle. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Teemu Hartikainen on iloinen, että maalipaikkoja syntyy Leijonilla paljon. Paremmin pitäisi laittaa niistä vain sisään.

JÄÄKIEKKO Olympiavoittaja Teemu Hartikainen pelaa MM-jääkiekossa Leijonien ykkösketjun sentterinä. Väkivahva ”Härski” on näyttänyt sekä olympialaisissa että MM-kisoissa maailmanluokan taitojaan kiekon suojauksessa.

Turhaan Hartikaista ei ole verrattu tshekkivirtuoosi Jaromir Jagriin. Vaikka Hartikaisen NHL-ura jäi Edmonton Oilersissa kolmeen kauteen ja 52 otteluun, on hän kiekon suojauksessa jopa itsensä Jagrin tasoa.

– Se on varmaan ollut vahvuuksia, millä on saanut uraa luotua. Saa tehtyä sillä tilaa itsellensä. Pystyy sitä kiekkoa jatkamaan eteenpäin. Sitä on paljon treenattu ja siitä on tullut sellainen oma bravuuri ja hyödyllinen juttu, jota tuolla käyttää, Hartikainen toteaa.

Kiekon suojaamisen Hartikainen oppi erityisen hyvin siksi, koska pihapeleissä vastustajat olivat vähissä.

– Se tuli ihan pihapeleistä. Varmaan me pelattiin naapurin kanssa kahdestaan eikä päästy syöttelemään. Koin, että oli paljon helpompi suojata palloa kuin yrittää harhauttaa. Ei mennyt pihapelit hukkaan. Kyllä noista hyötyä näyttää olevan, hän muistelee.

Hartikainen ei kiellä, etteikö Jagrin esityksissä olisi hänelle tuttuja piirteitä.

– En ole miettinyt, mitä Jagr tekee, mutta on ollut hauska katsella sen pelaamista. Samoja tyylejä siinä suojauksessa kyllä on. Samoja elementtejä käytetään kropassa.

Hartikainen pelaa Leijonissa Mikael Granlundin ja Sakari Mannisen sentterinä. Olympialaisissa Mikaelin paikalla pelasi toinen Granlund, Mikaelin veli Markus.

MM-kisoissa ykkösketjulla on kulkenut ihan hyvin.

– Koko ajan tulee maalipaikkaa. Tietenkin vähän tehokkaampaa voisi olla. Joka vaihdossa luodaan melkein paikka, niin onhan siinä kiva pelata. Kun paikkoja tulee paljon, mutta maaleja ei niin paljon, niin tuntuu, että pitäisi olla vähän tehokkaampi, Hartikainen sanoi.

Voitto-otteluissa Britanniaa ja Itävaltaa vastaan maalipaikkojen hyödyntämisessä ykkösketju oli ehkä ”laiskakin”.

– Kun peli ei ole niin tiukka, niin puuttuu ehkä se viimeinen raivo tykittää maalit sisään. Mutta tärkeintä, että palikat on kohdallaan. Kun tulee kovat pelit, niin pitää sitten olla tiptopissa, Hartikainen sanoi.

Hartikainen korostaa, että terävyys varmasti kohenee, kun Tshekki on tiistaina vastassa ja pudotuspeleissä ainakin sitten varmasti.

– Pelin tempohan muuttuu täysin. Tulee vieläkin fyysisempää. Jokainen virhe näkyy kentällä ja niistä rokotetaan kovalla kädellä. Panokset on siinä, että yksi virhe voi maksaa lopputurnauksen. Jätkät varmasti kiristelevät ruuveja vielä ensi viikolla kyllä lisää. Pelin taso vaan nousee.

Leijonien olympiakullan perustana oli vahva sitoutuminen pelitapaan. Sama meininki joukkueella on MM-kisoissa.

– Aika hyvin me saadaan joka peliin luomaan vire. Ei ole millään tavalla lähdetty selkää oikomaan ja pelkkiä tehopisteitä hakkaamaan. Ollaan systeemin sisällä pelattu pelejä. Se on tuottanut tulosta. Kukaan ei ole lähtenyt sooloilemaan.

Tshekki-ottelun voitto varsinaisella peliajalla tietäisi Leijonille lohkovoittoa. Hartikainen odottaa tiistaille kovaa vääntöä.

– Onhan siellä tuttuja KHL-pakkeja. Michal Jordania vastaan on pelattu KHL:ssä paljon idän lohkossa. Sen kanssa on kamppailtu paljon. NHL-äijiä tulee vastaan. Siellä saa kyllä ihan kaikkien kanssa kamppailla.

Teksti Otto Palojärvi, Tampere

Lue myös: Sveitsi on jääkiekon MM-kisojen punakone

Kommentoi Facebookissa