Leijonille riemukas voitto Ruotsista – tuli ”tyhmyyden maailmanennätyksen” jälkeen

Jukka Jalonen toimii Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana (Kuva: Jääkiekkoliitto)

Jukka Jalonen toimii Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Ruotsi johti toisen erän jälkeen 3-0. Sitten Leijonat kokosi itsensä ja voitti ottelun jatkoajalla 4-3.

JÄÄKIEKKO Leijonat antoi Ruotsin maistaa omaa lääkettään noustuaan Pekingin olympialaisten alkusarjan ottelussa 0-3 -tappioasemasta 4-3 -jatkoaikavoittoon. Suomi pelasi kaksi heikkoa erää, mutta otti kolmannessa erässä isäntämäisen otteen.

Teemu Hartikaisen kavennusmaali 1-3:een oli ottelun käänne. Iiro Pakarinen teki sen jälkeen kaksi maalia ja Harri Pesonen vastasi jatkoaikamaalista.

– Kyllähän me siinä kahdessa ekassa erässä tehtiin varmaan tyhmyyden maailmanennätys. Otettiin hyvin epätyypillisiä jäähyjä. Fokus oli väärissä asioissa. Ehkä se vaikutti, että Ruotsi oli kaksi erää todella hyvä. Turhauduttiin siihen omaan saamattomuuteen, arvioi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen.

– Se muuttui onneksi kolmanteen erään. Puhuttiin siitä, että kun yksi maali saadaan ekaan kymppiin, tilanne muuttuu täysin. Ruotsi kuitenkin rupeaa vähän passivoitumaan. Ja toinen lisää, niin rupeaa jo veri haisemaan. Joukkue, joka on johdossa, kipsaantuu, kuten kävi Ruotsille. Otettiin peli aika selkeästi hallintaan, Jalonen jatkoi.

Ruotsi suli. Jalonenkin yllättyi.

– Ei ole normaalia, että tehdään kolme maalia noin hyvää joukkuetta vastaan. Hyvä, että voitettiin.

MM-kisoissa 2019 Leijonat voitti Ruotsin Kosicessa puolivälierässä jatkoajalla noustuaan viime hetkillä tasoihin. Silloinkin Jalonen oli päävalmentajana.

– Historia voi joskus toistaa itseään, ja voi jollekin jäädä tonne alitajuntaan negatiivisesti. Meillä taas positiivisesti, Jalonen totesi.

Jalosella oli pelaajilleen toisella erätauolla selkeä viesti.

– Kaksi erää on opeteltu pelaamaan häviävää lätkää. Kolmas erä opetellaan pelaamaan voittavaa lätkää. Erää lähdetään voittamaan ja sitten voi muuttua. Kyllä tää urheilu huipulla on myös niin paljon mentaalipuolen hommia. Pienistä asioista on kiinni.

Jalonen ei muista, että maajoukkuevalmentajana olisi moista nousua kokenut.

– En mä muista, että oltaisiin kolmen maalin takaa tultu varsinkaan näin kovassa paikassa näin tärkeässä pelissä. Yksi peli on vähemmän ja yksi lepopäivä enemmän. Onhan tää siinä mielessä huikea nousu. Saatiin piste ja se oli tärkeintä. Hienoa, että pojat naulasi tuon vielä jatkoajalla.

Ottelussa jaettiin paljon jäähyjä. Toisen erän monista jäähyistään, joiden aikana Ruotsi teki kolme ylivoimamaalia, voi Leijonat syyttää kuitenkin itseään.

– Aika sekametelisoppa puolin jos toisin. Aaltonen joutui jäähylle, kun sai poikkarin selkään. Olihan heilläkin virheitä. En lähde suunnittelemaan tuomareita kuitenkaan meidän hölmöilyistä. En missään nimessä. Mutta se on historiaa ja pitää keskittyä niihin asioihin, joihin voi ennen kaikkea itse vaikuttaa, Jalonen sanoi tuomareista.

Markus Granlund sai päähän kohdistuneesta kyynärpäätaklausta suihkukomennuksen. Jalonen ei pitänyt tekoa tahallisena.

– Ylhäältä katselin, niin vahingolta näytti. Yritti pelata kiekkoa ja olkapää osui päähän. Ihan oikein tuomittiinkin, mutta oletan, ettei pelikieltoa tule, kun ei siinä mitään tahallista ollut. Huolimattomuutta.

– Jos tulee pelikieltoa, niin hän ei pelaa. Joku muu pelaa. Ei se sen kummempaa ole, Jalonen jatkoi.

Jussi Olkinuora pelasi Leijonien maalilla Ruotsia vastaan turnauksen avausottelunsa. Jalonen ei kommentoinut, kuka on ykkösmaalivahti.

– Meillä on huippuveskari seuraavaankin peliin. Katotaan keskiviikkona.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Naisleijonat murjoi Japanin – vastustajan peli päättyi kyyneliin

Kommentoi Facebookissa