Lemmikin viimeinen matka on omistajalle kova paikka – ”Kuolema tulee aina yllättäen”

Satu saatteli rakkaan Siiri-kissansa viimeiselle leposijalleen. – Näkemiin, rakas ystäväni! Siiri pääsi nyt kissatoveriensa pariin, sillä tänne olen haudannut myös kolme aikaisempaa eläinystävääni.

Satu saatteli rakkaan Siiri-kissansa viimeiselle leposijalleen. – Näkemiin, rakas ystäväni! Siiri pääsi nyt kissatoveriensa pariin, sillä tänne olen haudannut myös kolme aikaisempaa eläinystävääni. (Kuva Anne Anttila)

Rakkaan eläinystävän haudalla olevat viestit ja muistoesineet kertovat kaipauksesta.

LEMMIKIT Seinäjoen ja Ylistaron välillä sijaitsevalla lemmikkieläinten hautausmaalla palavat kymmenet kynttilät. Haudoille istutetut kanervat, pienet enkelikoristeet ja yksilölliset muistoesineet viestivät suuresta kaipauksesta.

Muistokivien kaiverrukset, piirrokset ja kuvat kertovat myös oman tarinansa siitä, mitä lemmikin välittämä pyyteetön rakkaus jättää jälkeensä.

Ikävä on kova”

”Rakasta Urhoa ikuisesti kaivaten”

”Vaikka tassujesi rapina hiljeni, jatkat elämääsi taivaan kirkkaimpana tähtenä”

”Emme unohda sinua Paavo koskaan”

Seinäjoella sijaitseva lemmikkieläinten hautausmaa on tarkoitettu paikkakuntalaisille ja myös hautaaminen on ilmaista.
Seinäjoella sijaitseva lemmikkieläinten hautausmaa on tarkoitettu paikkakuntalaisille ja myös hautaaminen on ilmaista. (Kuva Anne Anttila)

Viimeiset jäähyväiset

Rakkaan lemmikin saattaminen haudan lepoon on kaikille kova paikka. Niin myös seinäjokelaiselle Satulle, joka laskee 15-vuotiaana menehtyneen Siiri-kissansa uurnan maan poveen.

– Tämä on aivan kauhea tilanne, vaikka osasin jo tietyllä tavalla varautua, ettei vakavasti sairastunut Siiri näe enää tulevaa joulua. Suru on suuri ja se tuntuu täällä, Satu kuiskaa ja painaa käden sydämensä päälle.

Siirin pieni uurna lasketaan perheen kissakavereiden Simon, Soinin ja Rikun viereen.

– Täällä ne nyt nukkuvat ikiuntaan kaikki yhdessä. Tassujen äänet ovat ikuisesti vaienneet. Siiri oli tämän nelikon viimeinen ”mohikaani”. Se hiljaisin ja näkymättömin tyttö, jonka olemassa oloa ei aikaisemmin edes huomannut, Satu muistelee hiljaisena ja laskee kynttilän pienelle hautakummulle.

Muistokivien kaiverrukset, piirrokset ja kuvat kertovat lemmikin jättämästä kaipauksesta.
Muistokivien kaiverrukset, piirrokset ja kuvat kertovat lemmikin jättämästä kaipauksesta. (Kuva Anne Anttila)

Ilmainen hautapaikka

Ympärivuotisessa käytössä oleva lemmikkieläinten hautausmaa on Seinäjoen kaupungin puistotoimen ylläpitämä, esimerkiksi talvihautausta varten se kaivaa valmista hautausuomaa ja toimittaa hiekan.

Hautausmaa on tarkoitettu vain seinäjokelaisten käyttöön ja on maksutonta. Hautaamisesta, hautapaikan viimeistelystä ja hautojen kunnossapidosta vastaa itse lemmikin omistaja. Seinäjoen kaupunki on laatinut eläinten hautausmaalle myös erilliset ohjeet.

Puistotoimen mukaan myös kotipihaan hautaaminen on varteenotettava vaihtoehto. Kuitenkin hautaamisesta esimerkiksi rivi- tai kerrostalon pihaan antavat tarkempia lisätietoja kyseiset taloyhtiöt sekä viranomaiset.

Hautaaminen ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle. Lisäksi on otettava huomioon ympäristö- ja terveydensuojelulainsäädäntö. Monet hautausmaat ovat paikallisten eläinsuojeluyhdistysten ylläpitämiä ja niistä saa tietoa yhdistysten internetsivulta.

  • Lisätietoa lemmikin hautaamisesta löydät tästä

Lue myös: ”Olit meille niin rakas” – eläinystävän haudalla on lupa itkeä

Lemmikin tuhkaus

Kuolleet lemmikkieläimet voi viedä myös pieneläinkrematorioihin tuhkattavaksi. Monilla eläinlääkäriasemilla on sopimus tuhkauspalvelusta krematorioiden kanssa. Tuhkauksen jälkeen uurnan voi noutaa krematoriosta tai se toimitetaan asiakkaalle. Tuhkan voi myös jättää laitokseen, joka huolehtii sen hautaamisesta.

Lähde Ruokavirasto

Kommentoi Facebookissa