Lemmikkikissaa rääkättiin ja heitettiin lopuksi jokeen – julmaan tekoon osallistui koko perhe

Eläinsuojelurikosten lisäksi myös kissojen heitteillejättötapaukset ovat kasvussa.

Eläinsuojelurikosten lisäksi myös kissojen heitteillejättötapaukset ovat kasvussa. (Kuvituskuva Anne Anttila)

Terveen lemmikkikissan surma puhututtaa pientä pohjoispohjalaista maalaiskylää.

ELÄINSUOJELURIKOS Minkälainen ihminen kykenee julmuuteen? Tätä ihmetellään nyt pienessä pohjoispohjalaisessa kunnassa, jossa on paljastunut järkyttävä, viattomaan lemmikkikissaan kohdistunut eläinrääkkäystapaus.

Julma kissan tappo sijoittuu kuluvan vuoden tammikuuhun, jolloin perheen vanhemmat halusivat eroon lemmikkikissastaan. He antoivat tehtävän lemmikkinsä lopettamisesta perheen tuolloin 16-, 17- ja 19-vuotiaille pojille.

Pojat veivät kissan yhteistuumin ulos. Pojista 16-vuotias heitti kissapoloisen hankeen ja lunta päälle. Samaan aikaan perheen vanhin poika ryhtyi ampumaan pakenevaa kissaa. Ensimmäinen laukaus meni ohi, mutta toinen osui päähän. Surmatyön lopuksi kissa heitettiin Pyhäjokeen.

Julma teko myös videoitiin ja laitettiin levitykseen. Kuvaajana toimi perheen 17-vuotias poika. Videopätkästä ilmeni, ettei kissa kuollut heti, vaan yritti vielä paeta ja sätki.

Oma puheenaiheensa on myös tapauksesta annettu tuomio, sillä jokainen perheenjäsen selvisi teosta pienellä sakkorangaistuksella. Perheen 40- ja 43-vuotiaat vanhemmat tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa yllytyksestä eläinsuojelurikokseen ja perheen pojat vastaavasti eläinsuojelurikoksesta.

Vanhempien tuloilla perheen äidille tuli maksettavaa 300 euroa ja isälle 1 000 euroa. Pojista täysikäinen eli 19-vuotias sai vastaavasti 180 euron sakot ja nuorimmat selvisivät 30 päiväsakolla.

Syyttäjä sen sijaan vaati osalle vastaajista ehdollista vankeusrangaistusta, mutta käräjäoikeus päätyi tuomiossaan törkeän tekomuodon sijasta perusmuotoiseen eläinsuojelurikokseen.

Vaikka syyttäjän näkemyksen mukaan teko oli tehty erityisen raa´alla ja julmalla tavalla, niin käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kissan kärsimykset eivät olleet pitkäkestoiset ja tämä kuoli suhteellisen nopeasti. Kuitenkaan käräjäoikeudellaan ei ollut täyttä varmuutta siitä, oliko kissa kuollut ennen jokeen heittämistä.

– Eläinsuojelulaki on aivan yhtä tyhjän kanssa. Tuomiot ovat aivan pelleilyä ja täysin mitään sanomattomia. Tällaisten julmuuksien kohdalla ei saisi käyttää minkäänlaisia lieventäviä tekijöitä, sillä kyseessä on viaton ja täysin puolustuskyvytön eläin. Ja tällaiseen kauheuteen syyllistyneiden henkilöiden kohdalla voidaan puhua jo suoranaisesta pahuudesta, tapauksen tunteva mieshenkilö jyrähtää.

Lue myös: Löytöeläinkodilla on ollut vilkas syksy – ”Kissapopulaatioita löytyi surullisen paljon”

Kommentoi Facebookissa