LÖYTÖELÄINKOTI Rannikon 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimivalla Raahen Löytöeläinkodilla on takanaan poikkeuksellisen vilkas syksy.
– Kolmen kuukauden sisällä löytiksen suojiin on tuotu 43 kissaa, joista iso osa tuli parin kuukauden aikana. Taustalla on kaksi isoa kissapopulaatiota, joissa kummassakin oli reilut kymmenen kissaa. Tämä kertoo jälleen kerran siitä, kuinka tärkeää olisi leikkauttaa myös ulkokissa, löytöeläinkodin vastaavana toimiva Heli Kari taustoittaa.
Tällä hetkellä löytöeläinkodin suojissa on vajaat 30 karvatassua, mutta Helin mukaan tilanne elää lähes päivittäin.
– Meillä on edelleen loukkuja eri puolilla maakuntaa ja myös paikoilla, joista löysimme nämä populaatiot. Ihmisten ilmoittamien havaintojen mukaan on mahdollista, että yhä edelleen muutama kissapopulaation jäsenistä on kiinni ottamatta. Tämä on niin surullista, mutta teemme kuitenkin kaikkemme, jotta mahdollisimman moni ja mieluummin kaikki saataisiin turvaan talven alta, Heli huokaa hiljaisena.

Vain jäävuoren huippu
Raahen löytöeläinkoti tekee tiivistä yhteistyötä myös valvontaeläinlääkärinä toimivan Laura Helveen kanssa. Helveen toiminta-alueena on Pyhäjoki, Kalajoki, Raahe, Siikajoki Merijärvi, Vihanti sekä Himanka.
– Töitä riittää, sillä alue on maantieteellisesti hyvin laaja. Lisäksi valvonnasta ja valituksesta huolimatta löytökissa-ongelma toistuu vuodesta toiseen. Osansa lisääntyneeseen työmäärään tekee myös kissapopulaatiot, joita on löytynyt toiminta-alueeltani lyhyen ajan sisällä kaksi. Valitettavasti tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä todellisuudessa puolivillejä kissapopulaatioita on paljon enemmän.
Valvontaeläinlääkäri Laura Helveen mukaan kissapopulaatioiden todellista määrää on vaikea edes arvioida.
– Yleensähän nämä populaatiot löytyvät syrjäisiltä paikoilta tai hyvin harvaan asutuilta seuduilta ja ilmiantojen takana on monessa tapauksessa satunnainen kulkija. Valitettavan usein tällainen ilmiö saattaa jäädä piiloon juuri sen takia, että esimerkiksi naapuri, sukulainen tai tuttava ei uskalla kiinni jäämisen pelossa tehdä ilmoitusta. Haluan kuitenkin muistuttaa, että meitä sitoo vaitiolovelvollisuus, joten ilmoittajan nimi ei tule koskaan vastapuolen tietoisuuteen.

Turvapanta kaulaan
Populaatioiden lisäksi valvontaeläinlääkäriä työllistävät myös yksittäiset tapaukset, joiden taustalla on yleensä hylkääminen.
– Näidenkin reppanoiden kohdalla olisi toivottavaa, että heiltä löytyisi edes rekisterissä oleva siru. Näin saataisiin kulkurin asiat nopeammin järjestykseen.
Mutta karvatassu voi päästä myös karkuun tai jopa eksyä. Näiden tapausten varalle valvontaeläinlääkäri haluaa antaa muutaman arvokkaan vinkin.
– Tärkeintä on sirutus, joka on myös rekisterissä. Olen valitettavan usein törmännyt tapauksiin, että kissalta löytyy kyllä siru, mutta sitä ei ole rekisteröity. Toinen hyvä neuvo on laittaa ulkoilevalle lemmikilleen niin sanottu turvapanta, jonne on merkitty kulkijan ja myös tämän omistajan tiedot. Näillä pääsemme nopeasti jäljittämään kadonneen tassuttelut ja palauttamaan karkulaisen mahdollisimman nopeasti omaan kotiinsa.
Lue myös: Kolmitassuinen löytökissa Leo etsii loppuelämän kotia – ”Etutassun puuttuminen ei hidasta elämää”
Kommentoi Facebookissa