Lentävätkö veneet tulevaisuudessa – veden päälle nousevat rungot pienentävät vastusta

XO DFNDR oli klassisen America´s Cupin virallinen media- ja tuomarivene.

XO DFNDR oli klassisen America´s Cupin virallinen media- ja tuomarivene. (Kuva Foiling Center)

Foilaamisen eli lentämisen kantosiipien avulla veden päällä uumoillaan mullistavan veneilyn.

VENEILY Foilaamisen avulla veneen runko tai rungot nousevat veden päälle, joka pienentää veden vastuksen minimiin ja vauhdit kasvavat rajusti. Purjehduksessa foilaaminen yleistyy kovaa vauhtia ja Suomessakin foilaavia veneluokkia on jo kaksi: Moth ja Nacra 20 FCS.

Moth on yksirunkoinen yhden hengen lentävä purjevene ja Nacra 20 FCS on kaksirunkoinen katamaraani, jota purjehditaan kahdella hengellä. Liikkumismuoto yleistyy jatkuvasti ja luokkia tulee lisää. Foilaaminen ei ole yleistymässä pelkästään purjehduksen parissa vaan myös foilaavat moottoriveneet yleistyvät lähitulevaisuudessa.

Maailman vanhimmasta kansainvälisen urheilukilpailun kiertopalkinnosta miteltiin juuri 35. kertaa Bermudalla. Kilpailu kantaa nimeä America´s Cup, joka nykyään purjehditaan lentävillä eli foilaavilla katamaraaneilla. Katamaraanit purjehtivat kilpailun Match Race -tyyppisesti eli kaksi venettä kilpailee yhdessä lähdössä toisiaan vastaan.

Kilpailu näytettiin eri mediakanavien kautta elävänä ympäri maailmaa. Lentävien katamaraanien nopeudet nousevat jopa lähes 100km/h eli 50 solmuun. Suomalaisia XO-veneitä käytettiin kilpailussa media-, tuomari- ja VIP-veneinä. XO-veneiden ajo-ominaisuudet riittävät hyvin pysymään turvallisesti lentävien veneiden kyydissä.

Suomalainen Foiling Center edistää foilaavien purjeveneluokkien leviämistä kotimaassa sekä Itämeren alueella. Foiling Centerissä harjoitellaan samoilla Nacra 20 FCS -veneillä, joita myös America´s Cup -tiimit ovat käyttäneet harjoitteluun.

– Mikäli harjoittelussa merellä sattuu jotain yllättävää tai veneet kaatuvat, on avun oltava heti lähellä ja millä tahansa moottoriveneellä ei pysy foilaavien veneiden perässä. Monen moottoriveneen huippunopeus yltää helposti 50 solmuun, mutta kun siihen lisätään noin metrin korkuinen aalto, niin meno hyytyy ja foilaavan veneen vieressä ei enää pysy, kertoo Foiling Centerin perustaja Samuli Leisti.

Keskuksella on ollut tämän kaudenkäytössä XO DFNDR, joka sopii turva- ja valmennusveneeksi hyvin ajo-ominaisuuksiensa puolesta. Jokainen aalto, tuulenpuuska ja matka ovat erilaisia.

– Samoin uskomme, että jokainen XO-kuski on ainutlaatuinen. Kaikkia XO-veneitä yhdistää kuitenkin sama asia: loistavat ajo-ominaisuudet, summaa XO-veneiden markkinointijohtaja Ville Frost.

Kaksi foilaavaa venettä otti mittaa toisistaan Helsingin edustalla heinäkuussa, Moth vastaan Alex Thomson Imoca 60.
Kaksi foilaavaa venettä otti mittaa toisistaan Helsingin edustalla heinäkuussa, Moth vastaan Alex Thomson Imoca 60. (Kuva Foiling Center)

Kommentoi Facebookissa