Leo-Pekka Tähden putki meni poikki Tokiossa

Leo-Pekka Tähti on Suomen menestynein ratakelaaja (Kuva: AOP)

Leo-Pekka Tähti on Suomen menestynein ratakelaaja. (Kuva AOP)

Leo-Pekka Tähti sai tyytyä Tokiossa hopeaan. Toni Piispanen oli päivää aiemmin voittanut Tokiossa kultaa.

OLYMPIALAISET Tokion paralympialaiset tarjosivat keskiviikkona suomalaispettymyksen, kun ratakelaaja Leo-Pekka Tähden uskomaton kultaputki paralympialaisissa katkesi. Tähti jäi T54-luokan 100 metrin kilpailussa hopealle.

Tähti kelasi etusuoran aikaan 13,85. Kilpailun voitti Thaimaan Athiwat Paeng-nuea ajalla 13,76.

Tähti oli ennen Tokiota voittanut neljä perättäistä kultaa 100 metrillä. Ensimmäisen paralympiakultansa hän saavutti Ateenan 2004 kisoista. Kultaa Tähti voitti myös Pekingissä 2008, Lontoossa 2012 sekä Rio de Janeirossa 2016.

Tähden tilillä on paralympialaisista myös yksi kulta 200 metriltä sekä yksi pronssi. Paralympiahopeaa Tähti saavutti nyt ensimmäistä kertaa.

Ratakelaaja Toni Piispanen voitti tiistauna uransa toisen paralympiakullan voitettuaan Tokiossa T51-luokan 200 metrin kilpailun. Piispanen vei voiton uudella paralympiaennätyksellä 36,81.

– Uskomaton fiilis! Tehtiin ihan älyttömästi töitä viimeiset 2-3 vuotta, jotta saavutettaisiin tämä taso. Kesä meni todella hyvin, ja uusi maailmanennätys (36,35) muutama viikko sitten antoi paljon uskoa, että olen hyvässä kunnossa. Toivoin hartaasti, että kunto riittää tänne asti, ja riitti tosi hyvin, Piispanen kommentoi Suomen Paralympiakomitean verkkosivuilla.

Piispanen oli aiemmin voittanut paralympiakultaa Lontoossa 2012. Rion 2016 kisat menivät häneltä pieleen, mutta Tokiossa tuli makea revanssi.

Keskiviikkona ratakelaaja Amanda Kotaja voitti Tokiossa paralympiahopeaa. Hän saavutti uransa ensimmäisen paralympiamitalinsa sijoituttuaan hopealle T54-luokan 100 metrin kilpailussa.

Kotaja sai hyvän lähdön ja johti kilpailua pitkään, mutta Kiinan Zhaoquan Zhou nousi loppumetreillä ohi. Kotajan aika oli 15,93, jolla hän hävisi kiinalaiselle kolmella sadasosalla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Upeita tuloksia! – Wilma Murto ja Oliver Helander loistivat Kalevan kisoissa

Kommentoi Facebookissa