Upeita tuloksia! – Wilma Murto ja Oliver Helander loistivat Kalevan kisoissa

Wilma Murto oli Tokion olympialaisten seiväsfinaalissa viides (Kuva AOP)

Wilma Murto oli Tokion olympialaisten seiväsfinaalissa viides. (Kuva AOP)

Wilma Murto ylitti Kalevan kisoissa seiväshypyn Suomen ennätyksen 472. Oliver Helander voitti keihäänheiton kultaa kotimaisella kauden kärkituloksella 86,13.

YLEISURHEILU Kalevan kisoissa nähtiin päätöspäivänä sunnuntaina Suomen ennätys. Wilma Murto voitti seiväshypyn SE-tuloksella 472.

Tulos on sentin parempi kuin Murron noin kuusi vuotta sitten hyppäämä aiempi sisäratojen ennätys.

– Kyllä se oli iso helpotus. Sitä on toivonut ja odottanut. Minä en olen hirveän kova tuulettamaan, mutta nyt se tuli jostain tuolta niin syvältä, Murto totesi SUL:n tiedotteessa.

Murto meni 461 yli toisellaan. Suomen ennätyksen 472 hän ylitti ensimmäisellä. Sen jälkeen hän yritti vielä kolmesti 480:sta ja oli kolmannellaan jo lähellä.

– Yllättävän hyvin siihen löytyi paukkuja ja viimeisestä yrityksestä olen tosi tyytyväinen. Ne olivat kaikki kunnon hyppyjä. Viimeisessä hetken jo luulin, mahtaisiko rima jäädä. Siinä saa jo ennen ylitystä sellaisen fiiliksen, että tämä lähtee hyvin, Murto kertoi.

– Harmittaa, ettei se 480 mennyt. Siihen olen tyytyväinen, että on kilpailupäätä, että sellaısen kilpailun jälkeenkin vielä jatkaa, Murto jatkoi.

Viimeisen viiden vuoden aikana Murto on taistellut vammojen kanssa. Hän on vaihtanut valmentajiakin.

Tämä kausi on vihdoin ollut lupaava. Tokion olympialaisissa Murto oli viides, mikä oli paras suomalaissijoitus Tokion yleisurheilussa. Viime viikolla Lahden Motonet GP:ssä hän ylitti ulkorataennätyksensä 463.

– Olen viimeiset 5-6 vuotta miettinyt ja odottanut pääsyä tähän tilanteeseen. Nyt kun on ollut sellainen kunto, että pystyn hyppäämään yli 470, halusi tuossa heti kokeilla 480:stä. Sen tuntee kropassa, ettei 472 ole mikään yläraja, Murto sanoo.

Oliver Helanderilta hurja keihäskaari

Oliver Helander voitti keihään Suomen mestaruuden kotimaisella kärkituloksella 86,13. Tulos vei Helanderin maailmantilastossa yhdeksänneksi.

– Se todella onnistui ja tuntui todella hyvältä tällaisen vaikean kauden jälkeen, Helander sanoi. Helanderin kaksi ensimmäistä heittoa epäonnistuivat, mutta kolmas osui kohdalleen. Sen jälkeen hän ei enää heittänyt.

– En sitä heti tuntenut, että tuli 86-metrinen. Mutta sen tunsin, että tuli hyvä heitto. Vauhti tuli loppuun asti ja tuki piti varmaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella, Helander sanoi.

– Kun tuli näin hyvä tulos, oli sellainen fiilis, ettei ollut pakko enää heittää. En välttämättä tiennyt, että se riittää voittoon. Toni Kuusela heitti hyvin ja Lassi Etelätalo voi aina heittää pitkälle viimeisellä, mutta onneksi se riitti.

Kalevan kisojen voittoheitollaan Helander rikkoi myös ensi kesän EM- ja MM-kisojen tulosrajan. Voitto oli myös mainio avaus Helanderin ja Tero Pitkämäen valmennusyhteistyölle.

Helander ei kuitenkaan vahvistanut, onko seuraava tavoite jo ensi kesän EM- ja MM-kilpailuissa. Tällä kaudella hän on kärsinyt loukkaantumisista.

– Luultavasti tavoitteet ovat siellä, mutta se riippuu vähän siitä, joutuuko leikkauspöydälle vai ei, Helander sanoi.

Tokion olympialaisissa Helander kilpaili loukkaantuneena. Urakka päättyi hänellä karsintaan.

Tampereen keihäsfinaali oli varsin hyvätasoinen. Mestaruutta puolustanut Lassi Etelätalo oli toinen heitettyään 83,05. Toni Kuusela heitti SM-pronssin tuloksella 82,15.

Etelätalo oli Tokion keihäsfinaalissa kahdeksas. Kuusela jäi Tokiossa karsintaan.

Helander olisi Kalevan kisojen voittoheitoillaan sijoittunut Tokion olympiafinaalissa pronssille.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Antti Ruuskanen lopettaa upean uransa

Kommentoi Facebookissa