Levin maailmancuprinne on kisakunnossa – lumisäilöjen purku onnistui hyvin

Kilpailunjohtaja Petri Tuomikoski tutkii lumen syvyyttä Levin rinteillä.

Kilpailunjohtaja Petri Tuomikoski tutkii lumen syvyyttä Levin rinteillä. (Kuva Victor Engström)

Levin pujottelun maailmancup on merkittynä kilpailukalentereissa aina kaudelle 2020 asti.

TALVIURHEILU Levin maailmancuprinne Levi Black on nyt kisakunnossa. Keväällä rinteeseen kasatut lumisäilöt on nyt purettu ja lähes 30 000 kuutiota säilöttyä lunta levitetty rinteeseen.

Marraskuun 11.–12. päivä lasketaan miesten ja naisten pujottelun maailmancup ensimmäistä kertaa edellisestä talvesta säilötyllä lumella. Rinteessä on lisäksi taivaalta satanutta sekä lumitykeillä ammuttua lunta.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS järjestää Levillä virallisen lumikontrollin 2.11. Kuitenkin jo viikko ennen tarkistuspäivää voi todeta, ettei järjestäjillä ole huolta lumitilanteesta. Kisarinne on jo täysin valmis maailmancuplaskijoita varten.

Alppihiihdon maailmancupjärjestäjien keskuudessa Levi on yksi kolmesta hiihtokeskuksesta, joka on ottanut lumensäilönnän käytäntöön. Levin maailmancupin kilpailunjohtaja Petri Tuomikoski on tyytyväinen uuden järjestelmän lopputulokseen.

– Lumisäilöjen purkaminen on onnistunut hyvin. Lumi on puhdasta ja hyvälaatuista. Säilöttyä ja tykitettyä lunta on levitetty lähes kahden viikon ajan kisarinteeseen ja nyt työ on valmista, Tuomikoski kiittelee Levin hiihtokeskuksen rinnetyöntekijöitä.

Lähipäivien ajan pakkastilanteen perusteella tehdään päätös, tarvitseeko rinne lisäksi injektointia eli rinteen pinnan jäädytystä vedellä. Säilötty lumi on tuoretta kosteampaa ja pakkasen myötä se voi muuttaa rinteenpintaa kovemmaksi mitä aiempina vuosina.

Levin innovatiiviset lumisäilöt on huomioitu myös kansainvälisesti. Zürichissä järjestetty FIS:n kalenterikokous tarjosi hyviä uutisia suomalaisille kisajärjestäjille. Levin pujottelun maailmancup on merkittynä kilpailukalentereissa aina kaudelle 2020 asti.

Kommentoi Facebookissa