Lexuksen sedanit voivat muuttua kohta uhanalaisiksi

Lexus LS on nyt jo edennyt viidenteen sukupolveensa, joka on muuttunut lähestulkoon nelioviseksi coupéksi.

Lexus LS on nyt jo edennyt viidenteen sukupolveensa, joka on muuttunut lähestulkoon nelioviseksi coupéksi. (Kuva Lexus)

Toyotan pomo varoittaa porrasperien markkinoiden kutistumisesta, jos autot eivät muutu.

AUTOT Perinteinen kolmen laatikon porrasperä on ollut jo vuosikymmenten ajan hyvin yleinen valinta erityisesti Atlantin toisella puolella, ja myös kiinalaiset ovat suosineet sedaneita aivan viime aikoinakin. Euroopassa porrasperien merkitys on sen sijaan vähentynyt farmarien sekä katumaastureiden puristuksessa, ja toki crossoverit ovat vieneet niiltä ostajia myös USA:ssa ja muuallakin maailmassa.

Toyotan luksusmerkki Lexus aloitti nimenomaan porrasperäisellä autolla, kun se lanseerasi ensimmäisen LS:n yli neljännesvuosisata sitten. Valinta oli varsin looginen, koska sedanit olivat ja ovat edelleen edustusautojen yleisin korimalli. LS on nyt jo edennyt viidenteen sukupolveensa, joka on muuttunut lähestulkoon nelioviseksi coupéksi.

Tämä ei ole sattumaa, koska perinteisten porrasperien markkinat ovat kutistumassa pahasti ainakin Toyotan maailmanlaajuisista brändäystoiminnoista vastaavan Tokuo Fukuichin mukaan. Asiakkaiden siirtyminen crossovereiden rattiin aiheuttaa kuulemma sen, että Lexuksen sedanien on pakko muuttua tai muuten ne joutuvat uhanalaisiksi.

Vaikka USA on perinteisesti ollut porrasperien luvattu markkina-alue, ne muodostavat enää 29 prosenttia Lexuksen sikäläisestä myynnistä.
Vaikka USA on perinteisesti ollut porrasperien luvattu markkina-alue, ne muodostavat enää 29 prosenttia Lexuksen sikäläisestä myynnistä. (Kuva Lexus)

Nykyiset crossoverit ja katumaasturit tarjoavat jo perinteisten henkilöautomallien kaltaisen ajettavuuden ja mukavuuden, joten porrasperien pitää erottua entistäkin enemmän edukseen tässä suhteessa pysyäkseen automaailman kartalla. Niinpä Lexuksen sedanien painopistettä lasketaan ja ohjausvastetta kohennetaan, jotta ne pystyvät loistamaan ajettavuudellaan. Mallia otetaan merkin uudesta LC-coupésta, jonka ohjaus on tarkka erityisesti pienissä nopeuksissa.

Moni nykyostaja päätyy SUV-luokan autoon myös niiden rennomman imagon vuoksi. Porrasperien kolmen laatikon malli koetaan liian pappamaiseksi, ja siksi Lexus aikoo tehdä uusista sedaneistaan lähes luiskaperäisiä. Uusi LS on hyvä esimerkki tästä, ja Fukuichi mainitsi myös GT-henkisen Porsche Panameran eräänä esikuvana tässä suhteessa.

Lexuksella haaveillaan omasta farmaristakin, jollaista ei ole kuulunut merkin mallistoon pitkään aikaan. Tokuo Fukuichi näkisi sellaisen mielellään, vaikka farkkua ei olekaan ainakaan virallisesti suunnitteilla. Jos Toyotan luksusmerkin resurssit riittävät farmarin suunnitteluun, se tehtäisiin vähemmän perinteisellä kaavalla. Auto olisi Fukuichin mukaan matalampi kuin SUV, mutta pituutta olisi tavallisia farkkuja enemmän. Tämä mahdollistaisi optimaalisen tilankäytön.

Vaikka USA on perinteisesti ollut porrasperien luvattu markkina-alue, ne muodostavat enää 29 prosenttia Lexuksen sikäläisestä myynnistä. Merkin henkilöautojen myyntiluvut ovat siellä pahassa laskusuunnassa, kun taas katumaasturien menekki on pysynyt lähes ennallaan. Niinpä Toyotan brändipomon huoli perinteisten sedanien tulevaisuudesta on helppo ymmärtää.

Kommentoi Facebookissa