Lidl pyytää palauttamaan jauhelihaerän salmonellaepäilyn takia – jo kolmas positiivinen näyte

Lidl Suomi veti pois markkinoilta Bergmann-merkkistä naudan jauhelihaa.

Lidl Suomi veti pois markkinoilta Bergmann-merkkistä naudan jauhelihaa. (Kuva Lidl)

Yhtiö sanoo keskeyttävänsä yhteistyön tanskalaisen Skare-lihatalon kanssa.

ELINTARVIKETURVALLISUUS Lidl vetää takaisin kaksi erää Bergmann-merkin naudan jauhelihaa, joista on valvontanäytteissä todettu salmonellaepäily. Lidl Suomi keskeyttää yhteistyön Skare-lihakonsernin kanssa kolmen salmonellalöydöksen takia.

Tuotteet ovat olleet myynnissä kaikissa Suomen Lidl-myymälöissä viikoilla 6 ja 7. Lidl pyytää kyseistä jauhelihaa ostaneita ja tuotteen pakastaneita asiakkaitaan palauttamaan kyseisten erien tuotteet Lidl-myymälään, jossa tuotteen hinta hyvitetään.

Lidl Suomi keskeyttää myös yhteistyön tanskalaisen Skare Meat Packers -lihatalon kanssa, jonka tuotteesta on lyhyen ajan sisällä kolmesti saatu positiivinen salmonellanäyte.

– Jokaisen tuotteemme turvallisuus on meille äärimmäisen tärkeää. Asiakkaiden on voitava aina luottaa meihin ja meiltä ostettuun ruokaan. Koska emme voi hyväksyä toistuvia tuotevirheitä, keskeytämme ostot tavarantoimittajalta toistaiseksi, Lidl Suomen toimitusjohtaja Lauri Sipponen sanoo.

Lidl Suomi veti pois markkinoilta Bergmann-merkkistä naudan jauhelihaa. Positiiviset näytteet saatiin Lidlin omissa tutkimuksissa ja lisäksi paikallisen terveystarkastajan testeissä Oulussa. Saman tavarantoimittajan samassa tuotteessa havaittiin salmonellaa myös tammikuun lopulla.

– Vaikka ottamistamme kymmenistä salmonellanäytteistä suurin osa on ollut puhtaita, toistuvat positiiviset näytteet ovat merkki siitä, että tavarantoimittajan tuotannossa on ongelmia, jotka pitää ratkaista. Pahoittelemme syvästi asiakkaillemme salmonellalöydöksistä koituvaa huolta ja ylimääräistä vaivaa, Sipponen sanoo.

Yhteistyön keskeyttämisen johdosta Lidlin valikoimasta on poistettu toistaiseksi neljä Skare-konsernin Lidlille toimittamaa tuotetta: Bergmann naudan jauheliha 5 %, Bergmann naudan jauheliha 10 %, Bergmann naudan ulkofileepihvi ja Bergmann naudan pippuripihvi.

Salmonellaepäilyt tulivat Lidlin tietoon vasta tuotteiden viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Osa kuluttajista on kuitenkin saattanut pakastaa tuotteen, ja siksi Lidl pyytää asiakkaita tarkastamaan ostamansa tuotteet. Takaisinveto koskee Bergmann naudan jauhelihaa, jonka viimeinen käyttöpäivä oli 12.2.2019 tai 14.2.2019. Salmonellatestien tulokset varmistuvat tällä viikolla.

– Aikaikkuna näytteiden ottamiselle on pieni, koska jauhelihan käyttöaika on lyhyt. Sen jälkeen luotettavien tulosten saaminen vie aikaa, Lidl Suomen laadunvalvontapäällikkö Suvi Kuutti kertoo.

Suomeen saapuvan jauhelihan jokainen erä testataan jo lähtömaassa ja jokaisen Suomeen saapuvan erän mukana on oltava todistus salmonellavapaudesta. Tästä huolimatta salmonellaa on löytynyt myöhemmin Suomessa tehdyissä testeissä. Koska salmonella voi olla eläinkohtaista, samasta erästä otetuista näytteistä voidaan kuitenkin saada erilaisia tuloksia.

Salmonellatartuntaa voi ehkäistä kypsentämällä lihan yli 70 asteeseen ja pitämällä lihan ja kasvisten käsittelyssä työvälineet erillään. Jos jauheliha on kypsennetty ja keittiöhygieniasta on huolehdittu, tartuntavaara on hyvin pieni. Salmonellatartuntaa epäilevien tulisi olla yhteydessä lääkäriin.

Lue myös: Rikollisesti toimineen puolalaisen teurastamon lihaa jäljitetään – 250 kiloa tuotu Suomeen

Takaisinvetotuote

Tuote: Bergmann naudan jauheliha 10 %

Pakkauskoko: 1 kg

Viimeinen käyttöpäivä: 12.2.2019 tai 14.2.2019

Erätunnisteet: 1905520 ja 1906120

Lihan alkuperämaa: Saksa

Liha pakattu: Tanska

Tavarantoimittaja: Skare Meat Packers

Lisätietoja asiakkaille: Lidl Suomi, asiakaspalvelu, p. 0800-0-5435 tai asiakaspalvelu@lidl.fi

Kommentoi Facebookissa