Rikollisesti toimineen puolalaisen teurastamon lihaa jäljitetään – 250 kiloa tuotu Suomeen

Teurastamosta on välitetty naudanlihaa puolalaiseen lihanleikkaamoon, josta on viety lihatuotteita yhdeksään EU-maahan.

Teurastamosta on välitetty naudanlihaa puolalaiseen lihanleikkaamoon, josta on viety lihatuotteita yhdeksään EU-maahan. (Kuvituskuva Fotolia)

Ruokavirasto selvittää parhaillaan, onko laittomasti teurastettua lihaa päätynyt myyntiin.

NAUDANLIHA Puola on tehnyt EU:n hälytysjärjestelmän RASFF:n kautta keskiviikkona 30. tammikuuta ilmoituksen siitä, että rikollisesti toimineesta teurastamosta on välitetty naudanlihaa puolalaiseen lihanleikkaamoon, josta on viety lihatuotteita yhdeksään EU-maahan mukaan lukien Suomi.

Puolan viranomaisten mukaan Suomeen on viety laittomasti teurastettua lihaa pieni määrä, noin 250 kiloa. Puolan ja Suomen viranomaisten valvontatietojen mukaan suoraan teurastamosta ei sen sijaan ole tuotu naudanlihaa Suomeen.

Ruokavirasto selvittää parhaillaan, onko laittomasti teurastettua lihaa päätynyt myyntiin Suomessa vai onko se vielä varastoissa. Liha vedetään pois markkinoilta. Virasto on myös pyytänyt muista EU-maista Suomeen lihaa tuovia yrityksiä osaltaan tarkistamaan, onko niille tullut lihaa rikollisesta teurastamosta tai lihanleikkaamosta, jonne teurastamon lihaa on toimitettu. Lisäksi Ruokavirasto on ollut yhteydessä kunnallisiin elintarvikeviranomaisiin.

Puolan elintarvikeviranomaiset ovat yhdessä poliisin kanssa lopettaneet sairaita nautoja teurastaneen laitoksen toiminnan. Ostrów Mazowieckan alueella sijaitsevan teurastamon toiminta on todettu rikolliseksi ja laittomaan toimintaan syyllistyneet henkilöt ovat poliisin tutkinnassa.

Teurastamosta löytyneet sairaat eläimet on lopetettu asianmukaisesti. Ne lihanleikkaamon tuotteet, joihin on käytetty rikollisen teurastamon laittomasti teurastettua lihaa, on vedetty markkinoilta.

Lue myös: Tämä on Suomen pahin elintarvikeskandaali – kissoista tehtiin margariinia!

Kommentoi Facebookissa