Tämä on Suomen pahin elintarvikeskandaali – kissoista tehtiin margariinia!

Minäkö margariiniin? Sinä ei edes päätyminen mätivoileivän päälle lohduttaisi.

Minäkö margariiniin? Siinä ei edes päätyminen mätivoileivän päälle lohduttaisi. (Kuva Fotolia)

Kohu kissamargariinista päättyi potkuihin, sakkoihin, korvauksiin sekä Aku Ankkaan.

SUOMI 100 Brasilialaista mätää lihaa on jäljitetty kissojen ja koirien kanssa Suomessa. Toistaiseksi kovin hälyttävää ei ole löytynyt, vaikka brassilihaa poliisitutkinnan kohteena olevista tehtaista on Suomeen toimitettukin.

Lyhyessä kansakunnan muistissa lienee vielä myös neljän vuoden takainen skandaali. Silloin eurooppalaisesta eineslasagnesta löytyi hevosenlihaa, vaikka piti olla jotain ihan muuta kuin romanialaista ruunaa. Britit eivät siitä pitäneet, eikä Ruotsissakaan asiaan rakastuttu. Makuasia, Turun seudulla tunnetusti herkutellaan hevosenmakkaralla.

Suomen suurin elintarvikeskandaali syntyi jo kultaisella kuusikymmentäluvulla. Voita oli valtakunnassa aivan liikaa, sen kulutus oli saatava nousuun. Maataloustuottajien murheeksi markkinoita jakamaan oli tullut margariini, jossa ”kesän vitamiinit ovat tallella”.

Margariinimarkkinoista puolta hallitsi hollantilaisen elintarvikejätti Unileverin omistama S.W. Paasivaara, Raision tehtaiden margariinitehtaalla oli 30 prosentin osuus, muut olivat pieniä tekijöitä.

Kissamargariini oli Uuden Kuvalehden päätoimittaja Ilmari Turjan paljastusjuttu.
Kissamargariini oli Uuden Kuvalehden päätoimittaja Ilmari Turjan paljastusjuttu. (Kuva Erkki Suonio/Yle kuvapalvelu)

Mistä on maistuva margariini tehty…

MTK:n puheenjohtaja Veikko Ihamuotila valjasti liiton lehden Maaseudun Tulevaisuuden toimittajan Terho Vitikaisen tutkimaan mistä margariini oli tehty. Vitikainen saikin koottua niin kohahduttavan jutun, että se olisi mennyt vain maataloustuottajien lehdessä hukkaan.

Kirjailija ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Ilmari Turja oli perustanut Uuden Kuvalehden, joka ei kaihtanut paljastusjuttuja. Turja innostuikin asiasta ja julkaisi ärhäkkään jutun, jonka otsikko jo kysyi: ”Syömmekö jalostettua saastaa – Keinotteleeko ulkomainen margariinitrusti suomalaisten terveydellä?”

Mukana oli jäljennöksiä rahtikirjoista, joiden mukaan Helsingissä sijaitsevalle Paasivaaran margariinitehtaalle oli kuljetettu tonneja raadoista ja ihmisravinnoksi kelpaamattomasta teurasjätteestä valmistettua rasvaa.

Unilever ja Paasivaaran margariinitehdas olivat sopivia kohteita, sillä Saksassa ja Hollannissa epäiltiin yhtiön margariinissa olevien lisäaineiden sairastuttaneen ihmisiä.

Kokkolassa sijaitsee Ähtävän Muovin entinen teuraskeittämörakennus.
Kokkolassa sijaitsee Ähtävän Muovin entinen teuraskeittämörakennus. (Kuva Jukka Kolppanen)

…kissoista, koirista, madoista, raadoista…

Uuden Kuvalehden juttu ei kuitenkaan ollut toimittaja Vitikaisen kynästä. Raision tehtaiden toimitusjohtaja Eino Kivivuori oli myös vieraillut toimituksessa, hän kertoi eläinrasvaa käytettävän Suomessa enemmän kuin sitä virallisesti valmistettiin tai tuotiin. Paluupostissa tuli juttu sekä kuvia Lounais-Suomen osuusteurastamosta, josta epäkuranttia rasvaa oli toimitettu.

Uusi Kuvalehti julkaisi uuden version margariinijutusta, MTK:n sponsoroimana lehteä painettiin peräti 1,2 miljoonaa kappaletta. Ympäri Suomea löytyi rasvasulattamoita, joiden työntekijät todistivat tapauksesta. Kokkolassa sijaitsevan Ähtävän Muovin työntekijä Aarne Jäväjä kertoi seuraavaa:

”Kuorma käsitti mädänneitä luita, pääkalloja ja sorkkia, ja siinä oli aivan vilisemällä matoja. Siirrettyämme luut ynnä muut vaunun vieressä olevaan kuorma-autoon jäi rautatievaunun pohjalle lähes kymmenen senttiä paksu kerros matoja, muistuttaen elävää muurahaispesää. Kuormien joukossa oli koiria, kissoja ja jäniksiä. Paikkakuntalaiset myös toivat keittimölle kaikki itse kuolleet eläimensä saaden niistä maksun.”

Poliisitutkimuksissa selvisi, että ihmisravinnoksi kelpaamatonta rasvaa oli todellakin käytetty margariinin valmistukseen. Sallitusti sitä olisi saanut käyttää tekniseen tuotantoon kuten muoviin.

Syntynyttä kohua yritettiin paikata mittavalla mainoskampanjalla.
Syntynyttä kohua yritettiin paikata mittavalla mainoskampanjalla. (Kuva Suvikulta-mainokset)

…potkuista ja sakoista on margariini tehty!

Raision tehtaiden johtaja Eino Kivivuori ei tiennyt tai välittänyt siitä, että myös hänen margariinitehtaaseensa toimitettiin teurasjätteistä valmistettua rasvaa. Kivivuori uumoili asian hoituvan omalta osaltaan pienillä sakoilla paikallisessa kihlakunnanoikeudessa.

Margariini sai kansan suussa uuden mainoslauseen:

”Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne lyödään Suvikultaan.”

Suvikulta oli tunnettu margariinimerkki. MTK:n operaatio onnistui, margariinin myynti putosi puoleen eikä toipunut laskusta kuuteen vuoteen. Mutta myös Ilmari Turjan Uusi Kuvalehti lopetti toimintansa mainostajien kadotessa.

Eino Kivivuori sai puolestaan potkut ja Raision tehtaan johto tuomittiin tuntuviin sakkoihin, tehdas joutui myös maksamaan neljän miljoonan markan korvaukset valtiolle. Unileveriä vastaan Hollannissa nostettu syyte sen sijaan päättyi vapauttavaan tuomioon korkeimmassa oikeudessa.

Mutta kun nyt luette Aku Ankan käyvän Kattivaaran margariinitehtaalla töissä, tiedätte mihin tapaukseen sarjakuvanikkarit virnuillen viittaavat.

  • Lähteet Yleisradion haastattelut ja artikkeli ”Mirristä Suvikultaa – 60-luvun kuvottava margariinisota” sekä Vesa Sisätön kirja ”Tuhansien mokien maa” (SKS)

Kommentoi Facebookissa