TURVAKODIT Vuoden 2018 turvakotien asiakaspalautteiden perusteella turvakotien asiakkaat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä saamaansa palveluun. Asiakkaiden antama kokonaisarvio palveluista oli erittäin hyvä, keskiarvosana oli 4,7 kun paras mahdollinen oli 5.
Parhaat arviot asiakkaat antoivat turvallisuuden tunteesta palvelun aikana, turvakotien sijainnista ja palvelun luottamuksellisuudesta sekä palvelun hyödyllisyydestä. Saadun palautteen perusteella eniten kehitettävää on tiedon lisäämisessä turvakotipalveluista.
Asiakaspalautetta kerätään myös turvakotien lapsiasiakkailta. Vuonna 2018 lähes 270 lasta antoi palautetta turvakotijakson jälkeen. Lapset antoivat hymynaaman useimmin turvallisuudentunteesta, ja myös suurin osa vastaajista koki saaneensa apua turvakotijaksosta. Sen sijaan omista asioista puhuminen koettiin toisinaan vaikeaksi.
Turvakotien toimintaa kehitetään asiakaspalautteiden avulla. Tänä vuonna turvakodeissa keskitytään erityisesti lasten kanssa tehtävän työn kehittämiseen.
– Turvakotien henkilöstöä koulutetaan lasten kohtaamisessa ja myös erilaisten yksilötyössä sovellettavien menetelmien käyttämiseen. Lisäksi tavoitteena on varmistaa, että jokaisella lapsella on turvakodissa omatyöntekijä turvakotijakson aikana, kertoo johtava asiantuntija Jukka Mäkelä THL:stä.
THL järjesti marraskuussa 2018 valtakunnallisen kampanjan turvakotipalvelujen tunnettuuden lisäämiseksi. Valtakunnallisen kampanjan lisäksi turvakodit lisäsivät omia viestintä- ja tiedotustoimenpiteitään.
– Viestinnän tavoitteena on varmistaa, että ammattilaiset ja väestö tietävät turvakotipalveluista, ja tarvittaessa jokainen akuutissa kriisissä oleva löytää palvelut, toteaa erityisasiantuntija Suvi Nipuli THL:stä.
Turvakodit tarjoavat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta. Palvelua tarjotaan ensisijaisesti lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille henkilöille ja perheille.
Tämän vuoden aikana turvakotiverkoston perhepaikkojen määrä nousee yhteensä 179 paikasta 202 paikkaan. Uusi seitsemänpaikkainen turvakoti avataan Äänekoskelle. Keski-Suomen lisäksi perhepaikkoja lisätään pääkaupunkiseudulle ja Kymenlaaksoon.
Vuonna 2017 turvakodeissa oli yhteensä 4 333 asiakasta, joista aikuisia oli 2 274 ja lapsia 2 051. Aikuisista asiakkaista naisia oli 2 139 ja miehiä 135. Vuoden 2018 asiakasmäärien tilastot julkaistaan kesäkuussa 2019.
Lue myös: Väkivaltaa kokenut saa turvakodissa suojan – ”Jokaisella on oikeus ilman uhkaa olevaan elämään”
Kommentoi Facebookissa