Väkivaltaa kokenut saa turvakodissa suojan – ”Jokaisella on oikeus ilman uhkaa olevaan elämään”

Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista tai taloudellista.

Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista tai taloudellista. (Kuvituskuva Fotolia)

Nollalinja ja turvakodit palvelevat vuoden jokaisena päivänä, myös vuodenvaihteen juhlapyhinä.

TURVALLISUUS Lähisuhde- ja perheväkivallasta puhutaan, kun henkilö on väkivaltainen nykyistä tai entistä kumppaniaan, lastaan, vanhempaansa, lähisukulaistaan tai muuta läheistään kohtaan.

Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista tai taloudellista. Väkivaltaa on myös uhkaaminen ja painostaminen.

– Nollalinja ja turvakodit ovat matalan kynnyksen palveluja kaikille, jotka kohtaavat väkivaltaa. Yhteyttä voi ottaa kaikenlaisissa tilanteissa, olipa väkivalta itselle uusi asia tai jatkunut jo pitkään, sanoo erikoistutkija Johanna Hietamäki THL:stä.

Väkivallasta on monenlaisia seurauksia, esimerkiksi pelkoa, epävarmuutta, turvattomuutta, ahdistumista, unettomuutta, kipua, mustelmia, erilaisia vammoja.

– Jokaisella on oikeus turvalliseen, pelottomaan, ilman uhkaa olevaan ja väkivallattomaan elämään, Hietamäki jatkaa.

Ensimmäinen askel lähisuhdeväkivallan kierteestä vapautumiseen on puhuminen ja avun hakeminen. Väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa turvakodissa suojan, kun kotiin jääminen pelottaa tai on vaarallista. Henkilökunta on koulutettu kohtaamaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneita.

Väkivallan kohteeksi joutuminen ja sen todistaminen on usein traumatisoivaa aikuisille ja lapsille. Turvakoti tarjoaa mahdollisuuden purkaa kokemuksia ja tunteita turvallisessa ympäristössä. Turvakodissa saa myös neuvontaa oikeudellisiin kysymyksiin ja käytännön asioiden järjestämiseen.

Turvakotiverkoston turvakodeissa on vapaita paikkoja vuoden jokaisena päivänä. Turvakotiin voi hakeutua oma-aloitteisesti, ja sinne kannattaa aluksi soittaa, jotta voi varmistua siitä, että tilaa on.

Lähisuhdeväkivaltaa kokeneille suunnatut Nollalinja-puhelinpalvelu ja turvakodit palvelevat ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Myös vuodenvaihteen juhlapyhinä on mahdollisuus saada apua ja turvaa.

Nollalinjalla vastaavat ammattilaiset, jotka tuntevat parisuhdeväkivaltaan ja kaikenlaiseen lähisuhdeväkivaltaan liittyvät asiat hyvin sekä osaavat kuunnella, tukea ja auttaa. Jos oma tai läheisen tilanne mietityttää, voi soittaa ja jutella.

Nollalinjaan voi soittaa maksutta ja nimettömänä. Puhelinpalvelu on auki läpi juhlapyhien. Kaikkien Suomen turvakotien yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.nollalinja.fi/turvakoti.

Lue myös: Ensi- ja turvakotien liitosta haki apua ennätysmäärä – soten pelätään pahentavan tilannetta

Kommentoi Facebookissa