Liikennevahinkojen määrää ei ole saatu laskuun – vuodessa korvattiin yli 100 000 vahinkoa

Pahimmat kolaripiikit osuivat jaksolle, jolloin keliolosuhteet olivat haastavia.

Pahimmat kolaripiikit osuivat jaksolle, jolloin keliolosuhteet olivat haastavia. (Kuvituskuva Mostphotos)

Yleisin vahinkotyyppi oli peruutusvahinko, vahingoista tapahtui peruutettaessa lähes joka kolmas.

TURVALLISUUS Liikennevakuutuksesta korvattuja vahinkoja sattui vuonna 2018 kaikkiaan 102 162. Liikennevahinkojen määrä kasvoi lähes viisi prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Vahingoista vajaa puolet eli 44 prosenttia tapahtui parkkipaikoilla, kertoo Onnettomuustietoinstituutin raportti.

Vuoden 2018 liikennevahingoista 82 prosenttia oli omaisuusvahinkoja ja 18 prosenttia henkilövahinkoja. Yleisin vahinkotyyppi oli peruutusvahinko, vahingoista tapahtui peruutettaessa lähes joka kolmas.

Henkilövahingoista puolet oli yksittäisonnettomuuksia eli sellaisia onnettomuuksia, joissa on osallisena vain yksi ajoneuvo ja sen matkustajat. Omaisuusvahingoista yksittäisonnettomuuksia oli viidennes. Kolme neljästä liikennevahingosta aiheutui henkilö- tai pakettiautolla.

– Kun liikennevahinkoja tarkastelee pidemmällä aikavälillä, huomaa vahinkojen vähenemisen hidastuneen viime vuosina. Vahinkojen määrä on pysynyt lähes ennallaan, toissa vuonna määrässä oli jopa nousua, OTI:n liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari arvioi tilastojen kehitystä.

Teknologian ja liikennejärjestelmän kehittämisellä on mahdollisuus vähentää liikennevahinkoja.

– Toistaiseksi teknologian kehitys ei kuitenkaan ole vähentänyt kolareita yhtä nopeasti kuin on toivottu. Lisäksi on hyvä huomata, että myös jokainen kuljettaja voi omalla toiminnallaan pyrkiä välttämään vahinkoja, Parkkari jatkaa.

Mopolla ja moottoripyörällä aiheutuneiden vahinkojen määrä on pysynyt viime vuosina suurin piirtein ennallaan. Vuonna 2018 sattui 2 800 mopovahinkoa ja 2 300 moottoripyörävahinkoa.

Pahimmat kolaripiikit osuivat vuonna 2018 kolmen viikon jaksolle tammikuun puolivälin jälkeen, jolloin keliolosuhteet olivat haastavia. Piikkipäivinä sattui 529–569 vahinkoa, kun keskimäärin vahinkoja sattuu päivässä noin 280. Kolmannes kaikista liikennevahingoista sattui lumisella tai jäisellä kelillä.

– Lumipyry ja talvikelin äkillinen lauhtuminen luovat haastavat olosuhteet liikenteeseen. Vahinkoja voi silloin torjua ihan yksinkertaisilla keinoilla kuten alentamalla nopeutta ja jättämällä riittävän turvavälin, OTI:n liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty neuvoo.

Vuoden 2018 kolaririkkaimmat kunnat on koottu liikennevahinkotilaston kärkikuntaliitteeseen. Lisäksi vuoden 2018 liikennevahinkoaineistoja voi tarkastella OTI:n Liikennevahinkoportti-palvelussa, joka sisältää liikennevakuutuksesta korvatut vahingot kaikkiaan kymmeneltä vuodelta. Portaalissa vahinkoja voi tarkastella useasta eri näkökulmasta, esimerkiksi paikkakuntakohtaisesti.

Lue myös: Lähes joka kolmannella on lommo autossa – yleisin aiheuttaja toisen auton ovi

Top 10 kärkikunnat vammautumisriskin mukaan 2018

Lukumäärä, uhrit/1000 asukasta

Kittilä 102/ 15,9

Kauhajoki 126/ 9,3

Kuusamo 136/ 8,9

Lapua 115/ 8

Seinäjoki 496/ 7,9

Sastamala 185/ 7,5

Akaa 124/ 7,4

Rovaniemi 454/ 7,2

Tornio 157/ 7,2

Jämsä 145/ 7

Kommentoi Facebookissa