NHL-vahti Mikko Koskinen haastavassa tilanteessa – ”Sä pelaat sen verran, mitä sä ansaitset”

Leijonissa Mikko Koskinen on voittanut MM-hopeaa ja torjunut ykkösvahtina Pyeongchanghin olympialaisissa.

Leijonissa Mikko Koskinen on voittanut MM-hopeaa ja torjunut ykkösvahtina Pyeongchanghin olympialaisissa. (Kuva AOP)

Mikko Koskinen tiedostaa Edmonton Oilersin vahvat suomalaisperinteet – ”Jari ja Esa olivat iso osa sitä dynastiaa, joka silloin hallitsi NHL:ää”

JÄÄKIEKKO Länsi-Kanadan Edmontonissa suomalaisuus on arvossaan, ja nyt sinivalkolippua pitää korkealla jääkiekkomaalivahti Mikko Koskinen.

Tämän päivän faneille Edmonton Oilers on yhtä kuin Connor McDavid ja Leon Draisaitl. Hieman kauemmin asiaa seuranneet muistavat organisaation, joka sekoili vuosia ykkösvarausten, valmentajien ja general managerien kanssa.

Varsinkin varttuneemmille NHL-faneille Edmonton Oilers merkitsee dynastiaa. Ylivalta vallitsi maailman parhaassa jääkiekkoliigassa suurimman osan 1980-luvusta. Wayne Gretzky, Jari Kurri, Esa Tikkanen, Mark Messier, Craig MacTavish, Paul Coffey, Grant Fuhr, Bill Ranford… seitsemän kauden sisään Oilers saavutti viisi Stanley Cupia.

Kurri oli voittamassa kaikkia viittä mestaruutta, Tikkanen neljää ja Reijo Ruotsalainen kahta.

Nykyään suomalaista kunniaa Edmontonissa edustava Mikko Koskinen kävi New York Islandersin organisaatiossa ja pelasi vuosien ajan KHL:ssä, kunnes sopimus Oilersiin syntyi kaudeksi 2018–2019. Hän kyllä tietää, millaiseen yhteisöön tuli.

– Aika vähän tulee pyörittyä sellaisissa paikoissa, missä tapaisi faneja, mutta kyllä sen tiedostaa, että tässä seurassa on paljon menestyksekästä historiaa, Koskinen sanoi Edmontonissa torstaina.

– Jari ja Esa olivat iso osa sitä dynastiaa, joka silloin hallitsi NHL:ää. Iso respekti heille, ei ole helppoa voittaa tässä sarjassa.

Torstaina Edmonton sai muistutuksen voittamisen vaikeudesta kotihallissaan. San Jose Sharks voitti Rogers Placessa maalein 6-3. Oilers esiintyi valjusti, eikä Koskisenkaan pelaaminen nostattanut riemunkiljahduksia.

– Saatiin tavallaan vahingossa 2-0-johto, ja se saattoi vaikuttaa. Ajateltiin, että peli on ohi, mutta sehän oli kaikkea muuta kuin ohi. Tänään oli ihan sama, mitä tehtiin, niin kiekko ei pyörinyt meille. Ei oltu valmiita riittävään työmäärään, joten ei kyllä ansaittukaan pompun pomppua.

– Tietysti maalivahdille vähän hankalaa, jos kuusi kiekkoa menee omiin. Ei voi kauhean tyytyväinen olla. Paikallispelit Calgary Flamesia vastaan olivat kovia pelejä henkisesti, ja ehkä se näkyy vielä. Kahden Calgary-pelin jälkeen on ollut henkisesti tyhjempää. Nyt pitää vaan raapia se sama moodi päälle.

Supertähti Connor McDavid teki jälleen upean maalin Oilersille. Pukukopissa hänkin vaikutti poikkeuksellisen hermostuneelta.

– Kaksi viimeistä peliä ovat olleet henkisesti laimeita. Ei ole näkynyt tuttuja ilmeitä pelaajien kasvoilla. Kyllä tässä varmasti on nyt jotain herpaantumista Calgary-pelien jälkeen, keskushyökkääjä sanoi.

– Tässä vaiheessa kautta ei pitäisi olla vaikeaa löytää motivaatiota. Saman tien vaan takaisin treeneihin ja tekemään töitä täysillä.

Koskisen oli määrä pelata tällä kaudella Oilersin ykkösmaalivahtina ja Mike Smithin, 37, toimia hänen kirittäjänään. Kuluvan kauden kokonaisuudessa vastuu on jakaantunut kuitenkin miltei tasan. Kalenterivuoden 2020 puolella Oilers on luottanut Smithiin. Hänellä on kahdeksan starttia (6 voittoa), Koskisella neljä (1 voitto).

Viime vuoden tammikuussa Koskisen NHL-sopimus oli umpeutumassa, mutta monen yllätykseksi Edmontonin general manager Peter Chiarelli teki suomalaisen kanssa jatkopahvin. Vain kaksi päivää myöhemmin Chiarelli sai potkut – pahimmat vääräleuat vinoilivat, että 13,5 miljoonan dollarin arvoinen sopimus oli Chiarellilta käytännön pila ennen väistämättömiä potkuja.

Koskinen ei lähde etsimään poppakonsteja, vaan katsoo tosiasioita silmästä silmään.

– Sä pelaat sen verran, mitä sä ansaitset, Koskinen niittaa.

– Paremmin kun pelaisi, enemmän saisi vastuuta. Smithin tulo joukkueeseen on kuitenkin hyvä juttu. Hän tuo paljon johtajuutta ja tietotaitoa. Mä voin sitten keskittyä enemmän kiekkojen pysäyttämiseen kuin johtajuusjuttuihin.

Koskisen kommentit ovat tyyniä, mutta olemus kertoo enemmän. Sanojen takana on kunnianhimoinen urheilija, joka tekee kaikkensa voittaakseen; kakkosmaalivahdin roolissa on joukkuetta vaikeaa auttaa.

Albertan provinssissa sijaitseva Edmonton kuuluu miljoonakaupunkien luokkaan, mutta Kanadassa se jää koossa aika lailla Toronton ja Montrealin kaltaisten metropolien varjoon. Toronton seutu on Kanadan suurin keskittymä yli viiden miljoonan populaatiollaan.

”Kossulle” Edmonton sopii.

– Loppujen lopuksi Edmonton on aika pieni, kompakti paikka. Ei ole pahemmin mitään ruuhkia, ja perustarpeet löytyvät. Nyt on ollut talvikin aika hyvä, kun on aurinko paistanut, eikä ole ollut liian kylmää. Ihan hyvin olen viihtynyt.

– Vapaa-ajan kanssa ei ole ongelmia, kun on kaksi pientä lasta kotona. Siinä se menee. Heillä on kaikki kerhot ja vastaavat, joissa pääsen heidän kanssaan viettämään aikaa. Muuten ihan perusarkea.

NHL:ssä tammikuun aikataulu on poikkeuksellisen rento, sillä All-Star-tauko ja jokaisen joukkueen saama väliviikko tuovat tervetulleen hetken hengähtää. Pesue Koskinenkin sai pienen irtioton.

– Perheen kanssa matkustettiin Meksikoon, Cabo San Lucasiin. Sinne on Edmontonista suora lento, joten valinta oli helppo, hymyilee Koskinen.

Edmonton Oilers majailee NHL:n Pacific-divisioonan kolmantena ja on kiinni pudotuspelipaikassa. Pudotuspeliviivalla käy kova taistelu: yksi viivan paremmalle puolelle mielivistä on Nashville Predators, joka tulee Oilersin vieraaksi lauantaina.

Haastattelu Pasi Tuominen, Edmonton

Lue myös: Patrik Laineella hurja saldo NHL:ssä – Sidney Crosby jäämässä taakse

Kommentoi Facebookissa