Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sähköisten palveluiden sotkun seuraus – pääjohtaja irtisanoutui

Palvelusta oli mahdollisuus hakea nimi- tai kotipaikka- tai henkilötunnushaulla ajokortti- ja ammattipätevyystiedot sekä tiedon ajo-oikeuden voimassaolosta.

Palvelusta oli mahdollisuus hakea nimi- tai kotipaikka- tai henkilötunnushaulla ajokortti- ja ammattipätevyystiedot sekä tiedon ajo-oikeuden voimassaolosta. (Kuva Fotolia)

Ministeriö ei toistaiseksi julkaise tai luovuta saamiaan selvityksiä.

AJOKORTTITIEDOT Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sähköisten palveluiden ympärillä on ollut sekaannusta sen jälkeen, kun kuljettajatiedot-palvelusta oli mahdollisuus hakea nimi-, kotipaikka- tai henkilötunnushaulla henkilön ajokortti- ja ammattipätevyystiedot sekä tiedon ajo-oikeuden voimassaolosta.

Useat eri asiantuntijat olivat arvostelleet palvelua erityisesti tietoturvan kannalta. Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi selvityksiä asiasta. Trafi joutui ottamaan kaikki sähköiset asiointipalvelut pois käytöstä varmistaakseen kuljettajatiedot-palvelun sulkeutumisen.

Liikenne- ja viestintäministeriö sai eilen Viestintävirastolta pyytämänsä ensimmäisen alustavan asiantuntija-arvion palveluiden tietosuojasta sekä Trafin pääjohtajalta arvion siitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Sotkun seurauksena Trafin pääjohtaja Mia Nykopp irtisanoutui tänään.

– Trafin julkiset kuljettajatiedot -palvelun toiminnasta syntyneen tilanteen rauhoittamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi olen päättänyt siirtyä sivuun Trafin pääjohtajan tehtävästä, Nykopp sanoo.

Viestintäviraston selvitystä johtava pääjohtaja Kirsi Karlamaa kertoo, että Trafin palvelukokonaisuuden tietoturvallisuuden taso on keskimääräistä paremmalla tasolla verrattuna valtiohallinnon muihin tarkastuskohteisiin, joihin sovelletaan vastaavia tietoturvavaatimuksia.

Riskejä Trafin sähköisten palveluiden avaamiseen on edelleen ja siksi palveluita avataan yksi kerrallaan. Ensimmäiset palvelut pyritään saamaan käyttöön mahdollisimman pian. Palveluita otetaan käyttöön sitä mukaa, kuin Viestintävirasto arvioi sen olevan mahdollista. Tarkemmista aikatauluista ilmoitetaan heti kun ne selviävät.

Ministeriö ei toistaiseksi julkaise tai luovuta saamiaan selvityksiä. Selvitykset pitävät heidän mukaansa sisällään viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan salassa pidettäviä tietoja. Trafin pääjohtajana toimii vuoden loppuun asti Liikennevälineet-toimialan johtaja Olli Lindroos.

Lue myös: Trafin ajokorttitietojen palvelusta tuli melkoinen sotku – ”Suljettu tilapäisesti huoltotöiden vuoksi”

Kommentoi Facebookissa