Liput liehuvat lapsen oikeuksien päivänä – ensimmäisen kerran vakiintunut liputuspäivä

Liputtaminen on arvokas tapa kunnioittaa lapsen oikeuksia.

Liputtaminen on arvokas tapa kunnioittaa lapsen oikeuksia. (Kuva Fotolia)

Lapsen oikeuksien päivä on ollut Suomessa kalenterissa aina vuodesta 2002 alkaen.

LAPSEN OIKEUDET Lapsen oikeuksien päivää vietetään perjantaina 20. marraskuuta. Tänä vuonna se on ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä.

Jyväskylän Puistokoulussa nostetaan Lapsen oikeuksien päivänä lippu salkoon aamulla klo 8 yhdessä koululaisten edustajien, lapsiasiavaltuutetun, kansallisen lapsistrategian ja Jyväskylän kaupungin edustajien kanssa. Tilaisuus järjestetään terveysturvallisesti.

Osana tilaisuudesta tehtävää lähetystä nähdään tasavallan presidentti Sauli Niinistön, eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen ja pääministeri Sanna Marinin juhlapäivän videotervehdykset lapsille ja nuorille. Aamun videolähetyksessä näytetään myös Elastisen tilaisuutta varten tehty esitys tallenteena.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkistaa Lapsenpäivä-palkinnon saajat osana juhlintaa. Palkinto on tunnustus ansioista lastenkulttuuria tekeville yhteisöille. Päivän tapahtumat on suunnattu erityisesti kouluille Lapsen oikeuksien päivän juhlintaan.

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin New Yorkissa 20.11.1989. Päivä on vakiintunut lapsen oikeuksien päiväksi, jota muistetaan eri tavoin ympäri maailmaa. Suomessa lapsen oikeuksien päivä on ollut kalenterissa aina vuodesta 2002 alkaen.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, ja sen toteuttamista Suomessa ollaan parhaillaan vahvistamassa kansallisella lapsistrategialla. Strategia perustuu perus- ja ihmisoikeussopimuksiin ja se valmistuu vuoden 2020 aikana. Sen tavoitteena on aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi.

Valtioneuvosto toteaa, että liputtaminen on arvokas tapa kunnioittaa lapsen oikeuksia, korostaa syytä juhlaan ja muistuttaa, että Suomi on lapsille yksi parhaita maita maailmassa. Samalla se antaa lupauksen siitä, että me kaikki yhdessä teemme työtä vielä20 paremman lapsuuden eteen.

Lue myös: Pienituloiset yksinhuoltajaäidit haluavat estää köyhyyden siirtymistä lapsille – jopa oman hyvinvoinnin kustannuksella

Kommentoi Facebookissa