Lisäpaljastuksia Mika Lehtimäestä – Jan Vapaavuoren asema horjuu

Mika Lehtimäki toimi Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajana. (Kuva Otto Palojärvi)

Mika Lehtimäen tapauksen lisäpaljastukset saattavat johtaa Jan Vapaavuoren eroon Olympiakomitean puheenjohtajan paikalta.

URHEILU Yleisradio uutisoi maanantai-iltana, ettei Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajan paikalta eronneen Mika Lehtimäen häirintätapaukseen liittynyt vain tekstiviestejä. Epäasialliseen käytökseen liittyi myös fyysistä kajoamista.

Epäasiallista käytöstä on tapahtunut vuosien ajan. Jos epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutunut henkilö ei ole antanut Lehtimäelle vastakaikua, on Lehtimäki muuttanut suhtautumistaan kyseiseen henkilöön ja vähätellyt tätä ammatillisesti.

Lehtimäki ilmoitti maanantaina tiedotustilaisuudessa eroavansa tehtävistään. Tiistain uusia paljastuksia hän ei halunnut enää kommentoida julkisesti, mutta lähetti keskiviikkona asianajansa välityksellä tiedotteen, jossa kiistää fyysisen kajoamisen sekä väitteet suhtautumisen muuttumisesta työntekijään, jos vastakaikua ei ole tullut.

Tapaus on joka tapauksessa vakava. Jälkikäteen hämmentää, että Lehtimäki selvisi viime syksynä vain varoituksella. Vielä hämmentävämpää on, että hän sai maaliskuussa jatkosopimuksen.

Olympiakomitea on pääosin julkisilla varoilla rahoitettu järjestö, joka ilmoittaa nollatoleranssista kaikenlaiseen häirintään. Nyt sitten paljastuu, että järjestön korkein urheilujohtaja on syyllistynyt häirintään, ja että tapausta on vielä salailtu julkisuudelta.

Maanantain selittelyt pelkistä tekstiviesteistä olivat loukkaus häirinnän kohteiksi joutuneita kohtaan. Lehtimäkeä yriteltiin suojella. Väistämättä mieleen tulee klassinen tarina hyvä veli -verkostosta.

Olympiakomitealla on keskiviikkoiltana kokous. Se on varmasti kriisikokous.

Olympiakomitean puheenjohtajalla Jan Vapaavuorella on paljon seliteltävää. Hänen julkiset selityksensä ovat tuoneet Olympiakomitealle kielteistä julkisuutta ja horjuttaneet Olympiakomitean julkisuuskuvaa pahemman kerran.

Ei olisi yllättävää, jos Vapaavuori eroaisi tehtävistään. Riittävällä arvostelukyvyllä varustettu henkilö varmasti tekisi niin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kohu teki tehtävänsä – olympiapomo Mika Lehtimäki erosi

Kommentoi Facebookissa