Listerioosia liikkeellä – kannattaa kiehauttaa pakastevihannekset myös ennen salaattiin lisäämistä

Listeriaa voi esiintyä kuumentamattomissa elintarvikkeissa kuten esimerkiksi tuoreissa kasviksissa.

Listeriaa voi esiintyä myös kuumentamattomissa elintarvikkeissa kuten esimerkiksi tuoreissa kasviksissa. (Kuva THL)

Esimerkiksi vanhukset ja vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt kuuluvat riskiryhmiin.

TERVEYS Suomessa ja neljässä muussa Euroopan maassa 47 ihmisen on raportoitu sairastuneen listeria-bakteerin aiheuttamaan listerioosiin joulukuun 2015 ja toukokuun 2018 välisenä aikana. Kyseessä on Listeria monocytogenes seroryhmä IVb MLST-tyyppi 6 -epidemia.

Saman tyypin listeriaa on löydetty Suomessa pakastemaissista. Muualla Euroopassa sitä on todettu kahdessa pakastuslaitoksessa sekä pakastepinaatista, maissia sisältävästä pakastevihannessekoituksesta ja pakastetuista vihreistä pavuista.

Listeriaa voi esiintyä kuumentamattomissa elintarvikkeissa kuten tuoreissa kasviksissa, raa’assa kalassa ja lihassa, pastöroimattomassa maidossa, tuoreissa kasviksissa ja näistä valmistetuissa tuotteissa, mikäli valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa. Myös kuumennetut tuotteet voivat saastua listerialla lämpökäsittelyn jälkeen.

– Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa kuumentaa pakastevihannekset kiehuvan kuumaksi ennen niiden käyttöä. Pakastevihannekset on syytä kiehauttaa ja jäähdyttää myös silloin, kun niitä aiotaan lisätä salaattiin. Ravintoloissa riskiryhmiin kuuluvien kannattaa kysyä ruuan käsittelystä, kertoo THL:n asiantuntijaeläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne.

Tavallisimmin listerioosiin sairastuvat vanhukset, vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt sekä raskaana olevat ja vastasyntyneet. Näille riskiryhmille jo pienetkin listeriapitoisuudet voivat aiheuttaa vakavan sairauden, kuten vaikean yleisinfektion tai aivokalvontulehduksen.

Evira ja THL ovat tiedottaneet myös suurkeittiöitä kuumentamattomien pakastevihannesten listerioosiriskistä.

Lue myös: Bakteerinsyöjät torjumaan ruokamyrkytyksiä? – Yersinioosiin sairastuu vuosittain yli 500 ihmistä Suomessa

Kommentoi Facebookissa