KIRJAT Kirjakauppaliiton tuore Mitä Suomi lukee -listaus kertoo mitkä olivat myydyimmät kirjat vuoden tärkeimmän kirjamyynnin sesongin joulukuun aikana. Lista perustuu osaan laajan valikoiman kirjakauppojen sekä verkkokauppojen ja Lehtipisteen ilmoituksiin.
Odotetusti kotimaisen kaunokirjallisuuden myyntiykkösenä komeilee tuore Finlandia-palkittu Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista. Kymmenen parhaan listalta löytyvät myös tutut nimet, Ilkka Remes, Laila Hirvisaari, Jari Tervo ja Leena Lehtolainen, kuten myös viime vuonna uuden kirjan kirjoittaneet tv-kasvot Miika Nousiainen ja Tuomas Kyrö. Jälkimmäisen kaksi muuta viime vuonna ilmestynyttä Mielensäpahoittaja-kirjaa löytyvät tietokirjojen parhaimmin myytyjen listalta.
Yllättäjä listalla on Karoliina Korhosen Finnish Nightmares, joka ei ole kertomakirjallisuutta vaan piirros-ajatelmakirja. Huomionarvoista on, että muista Finlandia-ehdokkaista ainoastaan Tommi Kinnusen Lopotti ylsi kärkikymmenikköön.
Lasten ja nuorten kirjojen kymmenen myydyimmän listalle ei yltänyt edes Finlandia-palkinnon saanut Juuli Niemen Et kävele yksin, muista ehdokkaista puhumattakaan. Ykköspaikan vei näkyvästi markkinoitu Harry Potter ja kirottu lapsi ja perässä tulivat suosikkihahmot Tatu ja Patu, Risto Räppääjä, Herra Hakkarainen, Ella kumppaneineen sekä amerikkalaista alkuperää oleva Jeff Kinneyn Neropatti-sarjan uusin Paluu kivikaudelle. Uutta verta listalle tuo Jenni Pääskysaaren jo useisiin painoksiin yltänyt itsetuntokirja Tyttö, sinä olet… ja sen uudempi veljesteos Poika, sinä olet…
Käännetyn kaunokirjallisuuden piikkipaikan vei myös vanha tekijä, jännityksen mestari Stephen King kannoillaan brasilialainen menestyskirjailija Paulo Coelho. Suomennettujen romaanien listalla korostuu muutenkin trillerien ja jännärien suosio, eikä esimerkiksi tuoreen nobelistin Bob Dylanin kumpaakaan kirjaa, Muistelmat tai Sanat, Lyrics -kirjaa listalta löydy.
Tietokirjojen kahdenkymmenen parhaiten myyneen listalle ovat kavunneet Tietokirjallisuuden Finlandian saanut Mari Mannisen Yhden lapsen kansa sekä lukijoiden Finlandian pokannut Kimmo Ohtosen Karhu -kirja. Vuoden luontokirja Metsän salainen elämä ei mahtunut listalle, mutta saksalaisen metsänhoitajan Peter Wohllebenin Puiden salattu elämä sen sijaan näyttää olevan suomalaistenkin lukijoiden suosikki.
Myydyimmissä tietokirjoissa näkyy viime vuoden vahva musiikkiaiheisten kirjojen tulva, myyntimenestyksiksi nousivat muiden muassa Cheekin, Remun, Jari Sillanpään ja Sami Yaffan elämäkerrat. Muistelmia edustavat myös jääkiekkoilija Marko Jantusen ja Maarit Tyrkön kirjat sekä moottoripyöräjengin jäsenen Marko Lönnqvistin Elämäni gangsterina. Muotitrendeistä listalle nousi järjestystä menestyksellä jo toisessa kirjassa opastava KonMari.
Tietokirjalistan erikoisuutena voi pitää Giles Miltonin Maailma on outo –teosta, joka kertoo 101 eriskummallista historiallista tapausta. Kirja on jatkoa kahdelle aiemmin julkaistulle saman tyyppiselle historian knoppitietoja sisältävälle kirjalle.
Vuosittain ilmestyvät Mitä missä milloin, Guinness World Records, Ripleyn Usko tai älä ja Suuri Toivelaulukirja -sarjan osat ovat listan vakiojäseniä ja tyypillisiä joululahjakirjoja, joilla noustaan myydyimpien listalle lähes takuuvarmasti.
Joulukuun myydyimpien kirjojen kustantajalista on hieman yksitoikkoista luettavaa, Bonnier-leirin kustantajien WSOY:n, Tammen, Johnny Knigan ja Readmen sekä Otavan, Gummeruksen ja Kariston lisäksi vain muutama muu kustantaja kuten Bazar tai Crime Time on saanut teoksensa listalle. Kirjojen kustantamisen keskittyminen suurempiin toimijoihin näkynee tässäkin, kun kuitenkin Suomen Kustannusyhdistykseen kuuluu yli sata kirjankustantajaa.
Kommentoi Facebookissa