Lottovoittajien kylä jahtaa uutta pääpottia – ”Edellisellä joku osti auton ja toinen uudet hampaat”

Hellevi Kallojärven avulla ruksittiin 15 vuotta sitten loton oikeat numerot, joiden ansiosta 51 kyläläistä kuittasi itselleen reilut 13 500 euroa riihikuivaa rahaa.

Hellevi Kallojärven avulla ruksittiin 15 vuotta sitten loton oikeat numerot, joiden ansiosta 51 kyläläistä kuittasi itselleen reilut 13 500 euroa riihikuivaa rahaa. (Kuva Anne Anttila)

Kittilän Kallon kylään tuli aikoinaan loton päävoitto, jonka jakoi kyläläisistä koostunut lottoporukka.

SUOMI 100 Pitkä, taloton taival ja ajan moukaroima maantie johdattelevat kulkijan kohti Kittilän Kallon kylää. Harvassa ovat niin vastaantulijat kuin muutkin elolliset olennot. Vain muutama poro ja pari kuukkelia tervehtivät yksinäistä kulkijaa.

Hiljaista on myös Kallon kylän keskustassa, jonka aavemaisuuden katkaisee kuitenkin portailla nuokkuva kissa. Kylä on hiljaisuudestaan huolimatta asuttu ja arki pyörii onnellisten tähtien alla. Kallon kylän vajaat sata asukasta kuuluvat niihin lappilaisiin, joiden ei tarvitse jonotella työvoimatoimiston luukulla.

Kylän työttömyysprosentti hipoo nollia, sillä toimeentulon eteen ollaan valmiita ottamaan maisterin papereilla myös lapio käteen.

Kylän onnenpotku

Kattilalaaksoksi nimetty lappilaiskylä on tunnetusti myös onnettaren suosiossa, sillä 15 vuotta sitten Kallon kylään napsahti loton päävoitto. Lähes 700 000 euron pääpotti osui vuoden 2002 viimeisessä arvonnassa lottoporukalle, jossa oli 51 kyläläistä. Jokainen heistä sai vajaat 14 000 euroa.

Vaikka elämä muuttui seitsemällä oikein arvatulla numerolla, niin Kallon kylällä otettiin Rouva Fortunan vierailu maltillisin mielin vastaan.

Noin 30 savun ja sadan asukkaan lappilaiskylä elää tasapainoista arkea. Loton pääpotti ei tuonut raitille ökyautoja eikä makean elämän maistelijoita.
Noin 30 savun ja sadan asukkaan lappilaiskylä elää tasapainoista arkea. Loton pääpotti ei tuonut raitille ökyautoja eikä makean elämän maistelijoita. (Kuva Anne Anttila)

Voittoporukan vetäjänä toiminut kyläkauppias Hellevi Kallojärvi muistelee 15 vuoden takaista onnenpotkua edelleen kaihoisin mielin.

– Olin leipomassa, kun kylältä soitettiin ja kerrottiin lottovoitosta. Pitelin taikinaisilla käsilläni luuria ja epäilin soittajan valehtelevan asiasta. Pian tuli toinen soitto ja myös siellä kerrottiin kylää kohdanneesta onnenpotkusta. Eihän siinä muu auttanut, kuin pestä kädet ja juosta kaupalle pistämään voittokuponkeja kassakaappiin. Sen jälkeen oli pakko ottaa pieni konjakkipaukku, Hellevi Kallojärvi kertaa naureskellen.

Kolme päävoittoa

Hyvän onnen kimppalotosta luonnollisesti iloittiin ja juotiin voiton kunniaksi kakkukahvit, mutta muuten ei voitosta tehty Kallojärven mukaan suurta numeroa.

– Kylä oli ennen lottovoittoakin onnettaren suosiossa, sillä vain muutamia kuukausia aikaisemmin eräs mummo raaputti luontoarvasta päävoiton. Heti tämän jälkeen pari vieraspaikkakuntalaista nuorukaista voitti ässäarvasta 10 000 euroa, joten käytännössä kylälle napsahti vuoden sisällä kolme päävoittoa, Hellevi Kallojärvi kuvailee.

Lottovoiton aikoihin Kallon kylällä oli vielä parisataa asukasta, joista 51 oli sijoittanut 1,70 euroa vuoden viimeisimmälle kierrokselle. Nimettömänä pysyttelevä mieshenkilö sanoo olevansa edelleen niin katkera tapahtumista, ettei halua muistella koko lottovoittoa.

– Olen lotonnut pojanklopista lähtien, mutta kyseinen kierros jäi kömmähdyksen takia väliin. Emäntä oli unohtanut kauppareissullaan pistää nimen listaan. Tulihan siitä jälkeenpäin hieman keskusteltavaa, sillä 81 000 mummonmarkalle olisi ollut tässäkin taloudessa käyttöä, mies harmittelee.

Kallon kylän lottokuningattareksi nimetty Hellevi Kallojärvi vetää edelleen suosittua lottoporukkaa. – Uudet miljoonat ovat vedossa, vaikka pääpotin jälkeen rouva Fortuna onkin jakanut vain rippeitä.
Kallon kylän lottokuningattareksi nimetty Hellevi Kallojärvi vetää edelleen suosittua lottoporukkaa. – Uudet miljoonat ovat vedossa, vaikka pääpotin jälkeen rouva Fortuna onkin jakanut vain rippeitä. (Kuva Anne Anttila)

Lapin lottokuningatar

Lottoporukan vetäjänä toimiva Hellevi Kallojärvi esittelee pelivihkoa, joka on edelleen täynnä nimiä ja kylkeen liimattuja pelitositteita. Vielä 15 vuotta sitten listassa oli reilut viisikymmentä nimeä, mutta päävoiton myötä kimppalista kasvatti suosiotaan yli kuntarajojen.

– Lottoajia tuli naapurikuntia myöten. Jopa turistit löysivät tiensä Kallon kylään ja lunastivat pelipaikan kimppalotosta. Välillä oli lottopiste niin tukossa, että jonoa riitti ulko-ovelle saakka, Hellevi-rouva muistelee hymyillen.

Nykyään into on hieman laimentunut, vaikka yhä edelleen Hellevin lottojoukkueessa on keskimäärin 100 osanottajaa.

– Harrastus ei ole yskähdellyt, vaikka kylällämme ei ole enää edes omaa veikkauspistettä. Kerään nimet, rahat ja pistän raha-anomuksen vetämään joko Kittilässä tai Kolarissa. Välillä on tehnyt mieli siirtää vetovastuu muille, mutta ei kymmeniä vuosia kestänyttä harrastusta voi hetkessä lopettaa, Kallon kylän lottokuningattareksi nimetty Hellevi Kallojärvi pohtii.

Ei Helleviä ihan turhaan kylän lottokuningattareksi kutsuta, sillä kauppiaan vetovastuulla on myös toinen kimppalista.

– Viimeiset 25 vuotta olemme jahdanneet pääpottia myös pienellä, 12 henkilön porukalla. Kyläläisistä kasattuun lottorinkiin ei oteta ulkopuolisia. Uudet jäsenet tulevat yleensä samasta perheestä eli paikka pitää käytännössä periä.

Kateutta ja turvaa

Vaikka Kallon kyläkaupan pitkät veikkausjonot ovat jo historiaa ja itse puotikin on auki vain muutaman tunnin päivässä, niin raitilla edetään samaa arkea kuin muuallakin.

Kauppiaspari Hellevi ja Emppu Kallojärvi rohkenevat olla toiveikkaita, ettei onnetar ole hylännyt kattilaaksoksi nimettyä Kallon kylää.

– Joku viisas on joskus sanonut, ettei salama iske samaan puuhun kahta kertaa, mutta aina sopii kuitenkin toivoa, Emppu huomauttaa toiveikkaana.

Viidentoista vuoden takainen lottovoitto oli kauppiaspariskunnan mukaan toivottu piristysruiske muuttotappion kourissa kamppailleelle lappilaiskylälle.

– Ei pääpotti asukasmäärää lisännyt, mutta antoi se ainakin tarpeellista vanhuuden turvaa. Valitettavasti onnettaren pyörähtely toi mukanaan myös omat lieveilmiönsä, joista näkyvin oli luonnollisesti kateus. Onneksi asioilla on tapana unohtua ja elämä palasi raiteilleen yllättävän nopeasti, kauppiaspari luonnehtii.

Emppu Kallojärvi sanoo kyläläisten olevan edelleen ahkeria lottoajia. – Perinteisen porukkaloton lisäksi täällä on myös useampia kimppalottoja. Pelihenki elää ja voi hyvin, hän tietää kertoa.
Emppu Kallojärvi sanoo kyläläisten olevan edelleen ahkeria lottoajia. – Perinteisen porukkaloton lisäksi täällä on myös useampia kimppalottoja. Pelihenki elää ja voi hyvin, hän tietää kertoa. (Kuva Anne Anttila)

Puku kaksilla housuilla

Vajaan 700 000 euron jakautuminen 51 kyläläisen kesken näkyi Kallon kylän raitilla monin eri tavoin. Kauppiaspari Hellevi ja Emppu Kallojärvi myöntävät maksaneensa voittorahoilla velkoja, mutta säästivät osan myös pari vuotta myöhemmin toteutettua lomamatkaansa varten.

– Sijoitusvaikeuksia ei ollut. Reilut 13 500 euroa antoi mukavaa pelivaraa päivittäiseen elämiseen, mutta ei sillä aivan kaikkia unelmia saanut toteutettua, Kallojärven kauppiaspari tunnustaa naureskellen.

Onnekkaassa lottoporukassa mukana ollut kylän emäntä sen sijaan sanoo toteuttaneensa voittorahoillaan yhden suurimmista haaveistaan.

– Jätin mersun väliin ja ostin itselleni puulämmitteisen takan. Loput voittosummasta on mennyt tasapainoisesta elämästä nauttimiseen, lottovoittaja kuvailee salaperäisenä.

Vaikka Kallon kylällä ei lottovoiton jälkeen ajeltu arvoautoilla eikä kilpailtu timanttien lukumäärällä, niin ylimääräistä rahaa ei jätetty makaamaan kuitenkaan pankkitilille. Yksi voittajista osti osuudellaan uudet ikkunat, toinen puvun kaksilla housuilla ja sijoittipa eräs onnekas myös uusiin hampaisiin sekä silmälaseihin.

Porukan iäkkäimpiin lukeutuvan mieshenkilön tiedetään haaveilleen uudesta emännästä, mutta ongelmana oli vain se, ettei poikamiehenä eläneellä oloneuvoksella ollut hankittuna vielä ensimmäistäkään.

– Näin jälkeenpäin ajateltuna lottovoitolla toteutettiin tavallisen ihmisen unelmia. Tietääkseni kukaan ei pistänyt rahojaan viinaan, lauluun eikä vieraisiin lohduttajiin, Kallojärven pariskunta valottaa.

Kommentoi Facebookissa