LÖYTÖELÄIMET Seinäjoen ja Isokyrön alueella toimiva Koiramäen Majatalo on vastaanottanut löytöeläimiä alkuvuodesta 2018 lähtien. Löytöeläinyrittäjänä toimiva Nanne Korpivaara sanoo toiminnalle olevan todella tarvetta, sillä yksinomaan ensimmäisen 11 kuukauden aikana Koiramäen Majatalon suojiin tuotiin 217 kissaa ja noin neljäkymmentä koiraa.
– Varsinkin kissojen kohdalla voidaan puhua todellisesta kissakriisistä. Taustalla ovat monet tekijät, mutta kokemukseen pohjautuen voin kuitenkin sanoa, että heitteille jättöihin on tullut todella murheellisia piirteitä. Yksi tyypillisimmistä on se, että jopa oma lemmikkikissa hylätään ja tuodaan löytökissana meille. Syynä voi olla esimerkiksi lemmikkipoloisen vanhuus tai jopa se, ettei kissaa voida enää taloudellisesti pitää. Tämä kertoo omaa karua kieltään ihmiselämän nurjasta puolesta.
Vaikka Nanne on löytöeläinyrittäjänä varsin uusi, niin hänellä on kuitenkin takanaan vankka kokemuspohja eläinten parissa.
– Olen kasvanut karvakoipien ympärillä. Äitini toimi aikoinaan 30 vuoden ajan koirahoitola- ja myöhemmin myös lemmikkihoitolayrittäjänä. Perin manttelin tavallaan häneltä, vaikka olenkin kouluttautunut hevosammattilaiseksi, Nanne kertoo.
Ympäri vuoden ja ympärivuorokautisesti
Ennen Koiramäen Majatalon perustamista Nanne teki Pro Agrialla hevosalan asiantuntijatöitä ja luotsasi siinä rinnalla myös lemmikkihoitolaa.
– Kaksi virkaa ja yksi nainen osoittautui kuitenkin kestämättömäksi yhdistelmäksi, joten tämän ruletin pyörittäminen päättyi vuonna 2017 aivoverenvuotoon. Onneksi paluu arkeen tapahtui kuitenkin kohtalaisen nopeasti ja rajoitteetkin jäivät odotettua pienimmiksi, mutta työn suhteen oli tehtävä kuitenkin selkeä valinta.
Samoihin aikoihin vöyriläinen löytöeläinyrittäjä oli lopettamassa toimintaansa, joten eläinrakkaana ihmisenä Nanne päätti tarttua tilaisuuteen ja teki löytöeläinkodin pyörittämisestä tarjouksen.
– Se meni läpi ja tässä sitä ollaan. Asun sopivan matkan päässä, luonnon helmassa ja piharakennuksetkin oli helppo remontoida löytöeläinten käyttöön, Nanne tiivistää tyytyväisenä.
Koiramäen Majatalo toimii käytännössä ympäri vuoden ja ympärivuorokautisesti. Taustalla on Nannen ideoima ja kehittämä ratkaisu miehittämättömästä päivystysmökistä.
– Tämä on osoittautunut erinomaiseksi pelastusrenkaaksi erityisesti yöaikaan sekä viikonloppuisin, jolloin esimerkiksi poliisit ja vartijat voivat tuoda vaikkapa kaupan eteen hylätyt koiraan suoraan lemmikkiystävälliseksi varustettuun mökkiin. Valvontakameran kautta voin seurata etänä mökin tapahtumia, joten mökkiin tuotava eläin on aina hyvässä turvassa.
Tiivistä viranomaisyhteistyötä
Nanne tekee myös muuten hyvin tiivistä yhteistyötä eri viranomaisten kautta.
– Poliisin lisäksi myös eläinlääkärit ja eläinsuojeluyhdistykset ovat toiminnan kannalta tärkeässä roolissa.
Varsinkin eläinlääkäripalveluita Nanne sanoo tarvitsevansa usein ja tämän palvelun maksaa aina eläinsuojeluyhdistys.
– Esimerkiksi taajamasta tai kaupunkialueelta löytynyt kissa on usein niin huonossa kunnossa, että lähes kaikissa tapauksissa tarvitaan eläinlääkärin apua, Nanne tietää kertoa.
Mutta, kokemus on opettanut, ettei löytöeläin ole kuitenkaan kaikissa tapauksissa hylätty.
– Tässä työssä on pelattava avoimin kortein, sillä kissa voi päätyä löytöeläimeksi monin eri tavoin. Vaikka tietoinen hylkääminen on usein se suurin syy, niin löydettäessä kissan taustalla voi olla myös eksyminen tai karkaaminen. Niinpä ihan ensitöikseni, kun terveydentila on kartoitettu, tarkistan mikrosirun. Valitettavan usein se kuitenkin puuttuu, joten sen jälkeen ryhdyn peräänkuuluttamaan mahdollista omistajaa ottamalla kulkurista kuvan ja laittamalla sen facebookiin. Joskus tämä tuottaa tuloksen, mutta useimmiten ei.
Tiedot karkulaisista kulkeutuvat lisäksi eläinsuojeluyhdistysten sivuille, joten Nanne neuvookin lemmikkinsä kadottanutta ottamaan aina yhteyttä myös oman paikkakunnan tai vaihtoehtoisesti lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen.
– Vaikka tiedonkulku on nykypäivänä nopeaa, niin mikrosiru tekisi tästä kaikesta vieläkin nopeampaa.
Lopputulosta ei voi tietää etukäteen
Löytöeläinyrittäjänä Nanne joutuu tekemään matkan varrella paljon päätöksiä ja joskus hyvin nopeitakin.
– Tässä hommassa on taivuttava moneksi ja lopputulosta ei voi koskaan tietää etukäteen. Teen kuitenkin parhaani ja ennen kaikkea eläimen etua ajatellen.
Vaikka joskus Nanne joutuu saattelemaan löytöeläimen myös armeliaasti sateenkaarisillalle, niin valtaosa Majatalon asukkaista saa kuitenkin onnellisen loppuelämän.
– Karvatassut majailevat luonani normaalisti 15 vuorokauden ajan, jonka jälkeen ne lähtevät uudelleen sijoitettaviksi. Tilanteet kuitenkin elävät, sillä tärkeintä on saada kissapoloinen terveeksi ja vasta sen jälkeen voidaan miettiä seuraavaa osoitetta.
Sijaiskodit ovat löytökissojen kohdalla kuitenkin äärimmäisen tärkeässä roolissa.
– Siellä nämä kovia kokeneet kissapoloiset saavat rauhassa totutella turvalliseen elämään ja opetella uudet tassunjäljet tulevaa ajatellen. Valitettavasti sijaiskodeistakin on todella huutava pula.
Nanne sanoo kuitenkin itse olevansa löytöeläinyrittäjänä erittäin onnekkaassa asemassa, sillä hänellä on ympärillään toimiva ja ammattitaitoinen turvaverkko.
– Paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen lisäksi Pohjanmaan löytökissoja uudelleen sijoittavat myös Inkoossa toimiva Skeppsdal Family. Heidän ansiostaan olemme saanet tähän vallitsevaan kissakriisiin todella suurta helpotusta.
- Koiramäen Majatalosta saat lisätietoa tästä
Lue myös: Löytöeläinkodilla on ollut vilkas syksy – ”Kissapopulaatioita löytyi surullisen paljon”
Kommentoi Facebookissa