Löytökissa Leo valmistautuu jalan amputaatioon – ”Jokainen eläin ansaitsee uuden mahdollisuuden”

Kulkuripoika Leolle suoritetaan heinäkuun 11. päivänä harvinainen raaja-amputaatio. Taustalla on tiettävästi tapaturma, jonka seurauksena Leon etutassu on murtunut ja hoitamattomuuden seurauksena luut ovat alkaneet tehdä uudismuodostusta.

Kulkuripoika Leolle suoritetaan heinäkuun 11. päivänä harvinainen raaja-amputaatio. Taustalla on tiettävästi tapaturma, jonka seurauksena Leon etutassu on murtunut ja hoitamattomuuden seurauksena luut ovat alkaneet tehdä uudismuodostusta. (Kuva Anne Anttila)

Harvinaiseen tassuamputaatioon saatiin varat kansalaiskeräyksen kautta.

LÖYTÖELÄINKOTI Raahen Löytöeläinkodin suojissa köllöttelevä kollipoika Leo ei tee suurta numeroa ympärillään pyörivästä some-sirkuksesta. Sosiaalisen median valloittanut löytökisu ei ole noussut eläinystävien suosioon kuitenkaan laulutaitonsa vaan etutassunsa takia.

Parin vuoden ikäinen Leo on yksi niistä harvoista lemmikkieläimistä, joille suoritetaan niin sanottu raaja-amputaatio. Oulun Eläinklinikalla suoritettavan operaation mahdollistavat hyväsydämisten ihmisten antama rahallinen tuki sekä hätäkeräyksen järjestänyt Kirputtajat ry.

– Saimme muutamassa päivässä kasaan komeat 4 540 euroa. Itse operaatio kustantaa noin 1 000 euroa, mutta rahaa tarvitaan myös lääkkeisiin sekä jälkikuntoutukseen. Loput saaduista varoista Leo ”lahjoittaa” takaisin eläinsuojelutyötä tekevälle Kirputtajat ry:lle, joka vastaavasti ohjaa varat muun muassa Oulun ja Raahen alueella suoritettaviin kissojen sterilointeihin, Raahen löytöeläinkodin vastuuhenkilönä toimiva Heli Kari taustoittaa.

Surusilmäinen kompurajalka

Palataanpa kuitenkin vielä Leo-poikaan ja hänen taustoihinsa. Tarina ei kuitenkaan kerro, mistä ja minkä kautta surusilmäinen kollipoika on kulkeutunut Pattijoelle.

Kesäkuun alkupuoliskolla komeakarvainen ja kolmella jalalla nitkutteleva Leo alkoi kuitenkin viihtyä erään pattijokelaisen talon pihapiirissä.  Puoliaraksi osoittautuneesta kollipojasta tehtiin asianmukainen ilmoitus Raahen Löytöeläinkodille, jonka kautta Leo saatiin muutaman viikon sisällä loukutettua ja toimitettua löytikselle turvaan.

– Leo kirjattiin taloon tarkalleen ottaen juhannuksen jälkeisenä maanantaina. Poika oli kulkuritaustoistaan huolimatta hyväkuntoinen ja luonteeltaan kiltti. Leoksi nimetystä kollipojasta ei löytynyt edes punkkeja. Kaikki nämä seikat puoltavat sitä, että pojalla on ollut oma koti ja kulkuritaival ei ole kestänyt edes kauhean pitkään, Heli kertoo.

Leon hyväksi tehty suoritettu hätäkeräys tuotti muutaman päivän sisällä reilut 4 500 euroa. Summalla katetaan operaatiokulujen lisäksi myös jälkihoito-, kuntoutus sekä lääkkeet.
Leon hyväksi tehty suoritettu hätäkeräys tuotti muutaman päivän sisällä reilut 4 500 euroa. Summalla katetaan operaatiokulujen lisäksi myös jälkihoito-, kuntoutus sekä lääkkeet. (Kuva Anne Anttila)

Vaikka Leo ei ollut reissussa rähjääntynyt eikä edes erakoitunut, niin poika oli kuitenkin niin sanottu kompurajalka.

– Leo liikkui kolmella jalalla. Oikea etutassu raahusti vain mukana, joten veimme pojan saman tien eläinlääkäriin. Aluksi lääkäri epäili hermostovikaa, mutta röntgenkuvat kertoivat karun totuuden. Kuvista paljastui vanha murtuma, jonka hoitamattomuuden seurauksena luut olivat alkaneet tehdä uudismuodostusta ja tämän takia niitä ei pystytty palauttamaan enää oikeaan asentoon. Myös lihas oli alkanut surkastua, joten vaihtoehtoja oli tasan kaksi; amputaatio tai eutanasia, Heli kuvailee.

Pärjäämisen edellytykset erinomaiset

Raahen Löytöeläinkodissa tehtiin Heli Karin johdolla eläinystävällinen päätös ja annettiin lupa harvinaiseen tassuamputaatioon. Tätä ennen Heli teki laajaa tutkimustyötä ja selvitti tarkkaan, miten ja millä tavalla amputaatio muuttaa lemmikin arkea ja elämää.

– Lopputulos oli lohdullinen, sillä kokemukset eläimille tehtävistä amputaatioista olivat todella hyviä. Yhteenvetona selvisi, että eläin pärjää vallan mainiosti myös kolmella jalalla. Sopeutuminen on nopeaa, mutta edellytyksenä tälle kaikelle on kuitenkin se, että eläin saa hyvää hoitoa ja toimintaa tukevaa kuntoutusta. Tämä ei tule olemaan ongelma, sillä Leo tulee saamaan niin minulta kuin Löytöeläinkodiltakin kaiken mahdollisen avun ja tuen.

Alkumetrien esteenä oli kuitenkin varojen puute, sillä Helin tekemien kyselyjen mukaan operaatio tulisi kustantamaan noin tuhat euroa.

– Onneksi auttava käsi ojennettiin Kirputtajat ry:n taholta, jotka käynnistivät Leon auttamiseksi hätäkeräyksen. Ihmisten hyväntahtoisuus pysäytti. Tämä osoittaa sen, että eläinystävillä on todella iso ja rakastava sydän. Leo saa nyt toivomamme toisen mahdollisuuden, Heli kertoo suurella kiitollisuudella.

Lue myös: Kissoja jätetään yhä useammin heitteille – avun tarpeessa vuosittain vähintään 20 000 kissaa

Kommentoi Facebookissa