Kissoja jätetään yhä useammin heitteille – avun tarpeessa vuosittain vähintään 20 000 kissaa

Noin 10 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin, mutta vain joka kymmenes löytökissa haetaan takaisin omaan kotiinsa.

Noin 10 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin, mutta vain joka kymmenes löytökissa haetaan takaisin omaan kotiinsa. (Kuva SEY)

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan Suomessa on kissakriisi.

ELÄINSUOJELU SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton arvion mukaan maassamme hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa. Kissojen heitteillejättötapaukset ovat kasvussa. Ongelman taustalla on eläimen heikko arvo, leikkaamattomuus ja siitä aiheutuva kissapopulaatioiden syntyminen.

Kissakriisin juuret ovat kesäkissailmiössä, joka on muuttunut Suomessa ympärivuotiseksi ongelmaksi. SEY:n vapaaehtoisille eläinsuojeluneuvojilleen syyskuussa 2018 toteuttaman kyselyn mukaan kissojen heitteillejättötapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet selvästi. Kissoihin liittyviä ilmoituksia tulee selvästi aikaisempaa enemmän.

– Tänä vuonna kissatilanne on räjähtänyt käsiin. Kissatapauksia on huomattavasti enemmän ja ne vaikuttavat olevan aikaisempaa vakavampia. Kissoja hylätään ja jätetään heitteille todella paljon, mutta erityisesti luontoon syntyviä kissoja tulee vapaaehtoisten hoitoon yhä enemmän, kertoo SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Hylättyjen kissojen kohtalo on karu. Osa niistä kuolee luontoon, nälkään tai kylmyyteen syys- ja talvipakkasten myötä. Noin 10 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin, mutta vain joka kymmenes löytökissa haetaan takaisin omaan kotiinsa. Löytöeläintaloihin päätyneille kissoille yritetään etsiä uutta kotia, mutta osa joudutaan lopettamaan villiintyneisyyden, sairauksien tai tilanpuutteen takia.

– Kyseessä on koko Suomen kattava ongelma, jonka ytimessä on kissan vähäinen arvostus. Kissoja saa helposti ja ilmaiseksi. Jos ulkona kulkeva kissa häviää omille teilleen, sen tilalle on helppoa ottaa uusi eläin. Erityisen paha tilanne vaikuttaa olevan niillä seuduilla, joilla kissat liikkuvat leikkaamattomina vapaalla jalalla. Tällöin kissat saattavat lisääntyä niin, ettei omistaja edes tiedä kissanpennuista, kertoo Pulli.

Kissaongelman kuriin saamiseksi kissan leikkaamisesta tulee tehdä käytäntö, niin maalla kuin kaupungissa. Leikatuista kissoista ei pääse syntymään kissapopulaatioita, sillä leikattuna kissat eivät pysty lisääntymään luonnossa valtoimenaan. Muutamalla paikkakunnalla onkin päästy hyviin tuloksiin, kun kissoja on järjestelmällisesti leikkautettu ja tunnistusmerkitty.

– Villiintyneitä aikuisia kissoja on vaikea sijoittaa uusiin koteihin, joten usein ne joudutaan valitettavasti lopettamaan. Siksi kissojen leikkauttaminen ympäri Suomen olisi erittäin tärkeää, kertoo eläinsuojeluneuvoja ja Kiikoisten löytöeläinpalvelun yrittäjä Mira Ekholm-Martikainen.

SEY aloittaa Eläinten viikon huipennuksena #MIAUtoo-kampanjan. Kampanjalla kerätään varoja kissojen auttamistyöhön. Pienikin lahjoitus auttaa, sillä jo 50 eurolla voidaan leikkauttaa yksi koditon kissa ja edesauttaa sille uuden kodin löytymistä. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi osoitteessa kissakriisi.org.

Lue myös: Eläinsuojeluliitto testasi epäilyttävien pentujen myyntiä – vain kaksi verkon kauppapaikkaa kieltäytyi

Kommentoi Facebookissa