Punk saapui Suomeen yli 40 vuotta sitten – elinvoima on säilynyt tähän päivään saakka

Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyssä on esillä runsas valikoima rintamerkkejä.

Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyssä on esillä runsas valikoima rintamerkkejä. (Kuva Postimuseo/ Petri Kallio)

Kun punk rantautui Suomeen vuonna 1977, se mullisti monen pojan ja tytön elämän.

PUNK Kulttuurilaitokset tekevät yhteistyötä punkin merkeissä. Museokeskus Vapriikissa sijaitseva Postimuseo vie Tampereen pääkirjasto Metson musiikkiosastolle pienen palan Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyä. Näyttelyyn on koottu uutta materiaalia, jota ei ole esillä Postimuseon näyttelyssä. Vastavuoroisesti Metso LIVE tulee Postimuseoon, jolloin vieraaksi saapuu legendaarinen Pelle Miljoona.

Punk rantautui Suomeen 1977 ja mullisti monen pojan ja tytön elämän. Siitä alkoi vaihtoehtolehtien ja äänitteiden vyöry, jonka elinvoima on säilynyt tähän päivään saakka. Vilkas kirjeenvaihto oli tärkeä osa alakulttuuria: se yhdisti ihmisiä sekä kuljetti pienlehdet ja levyt kirkonkylästä ja maasta toiseen.

Pelle Miljoona saapuu Postimuseoon Vapriikkiin lauantaina 27.10.
Pelle Miljoona saapuu Postimuseoon Vapriikkiin lauantaina 27.10. (Kuva Postimuseo/ Petri Kallio)

Suurin osa Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn esineistä on Pauli Kallion kokoelmista. Singlet ja Jyrki Siukosen luonnos Lontoon Skidien kansiksi saatiin Jukka Junttilan kokoelmasta ja rintamerkit Joose Berglundin nahkarotsista. Postimies Niilo -patsaat muotoili J. Tilsan mallin mukaan Christian Jütte.

Näyttelyn kuraattori Kallio aloitti 1978 Hilse-lehden avustajana ja perusti Suuren Kurpitsan kolme vuotta myöhemmin. Junttila tunnetaan punkin historian erikoismiehenä ja Hiljaisten levyjen johtohahmona. Berglund on puolestaan musiikkialan monitoimija  Stupido recordsista, joka myy Pelle Miljoonaa keikoilla ja on julkaissut Ratsian Kloonatun sukupolven.

Ratsian Jyri Honkavaara keikalla 1970-luvun lopussa.
Ratsian Jyri Honkavaara keikalla 1970-luvun lopussa. (Kuva Jyrki Siukosen arkisto)

Metson näyttelyssä on nähtävänä valikoima punklehtiä omakustantamisen kulta-ajalta, vuosilta 1978–1981 sekä näytteitä hieman myöhemmästä sarjakuvajulkaisujen aallosta. Esillä on myös esimerkkejä kotimaisesta ja kansainvälisestä kirjeenvaihdosta, valokuvia ja rintamerkkejä. Bändeistä pääsee esiin Ratsia.

  • Päänäyttely Pienlehtiä ja punkpostia on esillä Postimuseossa Vapriikissa 4.11.2018 saakka, Metsossa näyttely on esillä 9.10.–31.10. Katso tapahtumatiedot tarkemmin Postimuseon sivuilta klikkaamalla tästä.

Lue myös: Rock on nyt tutkitusti keski-ikäisten musiikkia – soiko sinulla konemusiikki, CCR vai Bach?

Kommentoi Facebookissa