Löytökissoja jälleen ennätysmäärä – ”Jopa oma poloinen vanha kotikissa tuodaan ja hylätään”

Mari Lehkonen sanoo löytöeläinkotiin tulevan entistä enemmän myös pieniä kissavauvoja. – Näitä löytyy niin tien varsilta kuin metsäpoluiltakin. Yksi kissanpentu oli joutunut jopa ambulanssin konepellin alle.

Mari Lehkonen sanoo löytöeläinkotiin tulevan entistä enemmän myös pieniä kissavauvoja. – Näitä löytyy niin tien varsilta kuin metsäpoluiltakin. Yksi kissanpentu oli joutunut jopa ambulanssin konepellin alle. (Kuva Anne Anttila)

Lemmikkieläinhoitolan omistajan Mari Lehkosen mukaan kissojen siruttaminen tulisi olla pakollista.

LEMMIKIT Heitteille jätetyt kissat ovat vuodesta toiseen syksyn murheellisimpia ilmiöitä. Ylivieskan lemmikkieläinhoitolaa luotsaava Mari Lehkonen on nähnyt viimeisen kuuden vuoden ajan myös omassa työssään, että valistus aiheesta ei ole poistanut ongelmaa.

– Vuodesta toiseen löytöeläinkodit ovat syksyn tullen ääriään myöten täynnä. Näin myös meillä. Enempää ei yksinkertaisesti mahdu, vaikka tulijoita kyllä riittäisi, Mari harmittelee.

Ylivieskan lemmikkieläinhoitola vastaanottaa löytöeläimiä kuudesta eri kunnasta.

– Valtaosa tulijoista on syystä tai toisesta heitteille jätettyjä kissoja. Joukosta löytyy myös muutamia koiria, mutta näiden kohdalla puhutaan yleensä karkaamisesta, joten omistaja on helpompi löytää ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta on jopa löydettävissä.

Sen sijaan kissojen kohdalla tilanne on Marin mukaan surullisempi.

– Luonnon armoilla olevia kissapoloisia ei yleensä sen enempää etsitä, ei haluta eikä viitsitä. Poikkeuksen tekee luonnollisesti rakastettu kotikissa, jonka katoamisesta ilmoitetaan hyvin laajasti ja yleensä myös meille. Näissä tapauksissa voidaan puhua onnellisesta lopusta.

Tämä kolmikko, Alin, Ufo ja Astronautti löytyivät luonnosta hylättyinä. Villiintyneet pennut ovat kovaa vauhtia kesyyntymässä ja myös heille etsitään uutta kotia.
Tämä kolmikko, Alien, Ufo ja Astronautti löytyivät luonnosta hylättyinä. Villiintyneet pennut ovat kovaa vauhtia kesyyntymässä ja myös heille etsitään uutta kotia. (Kuva Anne Anttila)

Täyden palvelun majatalo

Ylivieskan lemmikkieläinhoitola toimii käytännössä niin löytöeläinkotina, kissahoitolana kuin koirahotellinakin. Hoitokissoille löytyy viisi paikkaa ja koirahotellin puolelle Mari pystyy majoittamaan 19 kuonoa. Ääritapauksessa kissalaan mahtuu 15 karvatassua.

– Kuten huomaat, myös ”perhehuoneet” ovat täynnä ja jokainen petipaikka on varattu. Tämä majatalo lukeutuu niihin, jotka eivät koskaan kärsi asiakkaiden puutteesta, Mari hymähtää.

Marin majatalon asukkaat saavat lain puitteissa ruokaa, hoivaa ja pehmeän petin vähintään 15 vuorokauden ajan sisäänkirjautumisesta.

– Kahden viikon aikana minun tulisi löytää eläimelle oikea omistaja. Harvassa tapauksessa tämä onnistuu kuitenkaan aikarajan puitteissa, joten periaatteisiini kuuluu ottaa määrittelemätön aikalisä. Karvatassut saavat olla täällä niin kauan, kunnes uusi koti löytyy, Mari lupaa.

Ennen uuteen kotiin luovuttamista Mari leikkauttaa, siruttaa ja rokottaa kaikki aikuiset kissat. Pentujen kohdalla suoritetaan siruttaminen ja rokottaminen.

– Jokaisen valveutuneen ja karvakaveriansa rakastavan kissanomistajan tulisi ymmärtää siruttamisen ja leikkauttamisen merkitys. Jos kissa on sirutettu, niin omistaja löytyy saman tien ja leikattu kissa pysyy aina paremmin kotireviirillä kuin leikkaamaton.

Soturiprinsessan mukaan Xenaksi nimetty tyttökissa tuotiin eläinhoitolaan pahasti loukkaantuneena. Hyvän hoidon ansiosta urhea mirri on toipumassa vammoistaan ja pääsee parannuttuaan uuteen ja rakastavaan kotiin.
Soturiprinsessan mukaan Xenaksi nimetty tyttökissa tuotiin eläinhoitolaan pahasti loukkaantuneena. Hyvän hoidon ansiosta urhea mirri on toipumassa vammoistaan ja pääsee parannuttuaan uuteen ja rakastavaan kotiin. (Kuva Anne Anttila)

Välinpitämättömyydellä ei ole rajoja

Vaikka Marin hoiviin tuotavat kissat ovat poikkeuksetta siruttomia ja leikkaamattomia, niin kaikki löytökisut saavat ennemmin tai myöhemmin uuden kodin.

– Pennuilla on yleensä kova kysyntä, joten rakastava koti löytyy nopeasti. Varttuneemmat kaverit joutuvat joskus odottelemaan pidempään, mutta heillekin avautuu ajan myötä uusi ovi. Lisäksi meitä tassujen pehmittämiä kissanystäviä yhdistää myös periaate, että jokainen löytökissa ansaitsee uuden mahdollisuuden ja rakastavan kodin.

Kuuden toimintavuotensa aikana Mari Lehkonen on tullut huomaamaan, että ihmisten välinpitämättömyydellä ei ole minkäänlaisia rajoja.

– Tämä näkyy löytökissojen määränä, mutta myös siinä, että jopa iäkkäät kotikissat joutuvat hylätyksi. Olen törmännyt jopa sellaiseen ilmiöön, että oma kissa tuodaan hoitolaan löytökissana. Tämä on todella pöyristyttävää, Mari paljastaa murheellisena.

Kolmas ilmiö, joka on nostanut Marin mukaan päätään, on tiineiden kissojen ”jättäminen” kissahoitolaan.

– Kissapoloiset tuodaan ja jätetään. Hakijaa ei enää siinä vaiheessa näy eikä kuulu, kun perävalot lakkaavat näkymästä. Tämä tuntuu todella pahalta.

Kommentoi Facebookissa