Lukemalla halutaan parantaa maailmaa – lukutaito on monelle selviytymistaito

Lukutaito on kansalaistaito, joka antaa mahdollisuuden osallistua täysivaltaisena jäsenenä yhteiskunnan toimintaan.

Lukutaito on kansalaistaito, joka antaa mahdollisuuden osallistua täysivaltaisena jäsenenä yhteiskunnan toimintaan. (Kuva Fotolia)

Lukuviikko nostaa esiin lukutaidon yhteiskunnallisen merkityksen globaalista näkökulmasta.

LUKEMINEN Lukutaito on kansalaistaito ja suomalaisen yhteiskunnan demokratian tae. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna lukutaito on monelle myös elintärkeä selviytymistaito ja lukeminen suurietuoikeus. Siksi Lukuviikolla tänä vuonna suunnataan huomio maailman heikoimmassa asemassa oleviin.

Lukemalla parempi maailma -teeman tarkoitus on kääntää katseet ennen kaikkea lukemisen ja lukutaidon yhteiskunnalliseen merkitykseen globaalista näkökulmasta. Maailmassa on nyt ennätysmäärä konfliktia pakenevia ihmisiä, ja on suuri haaste tukea lasten ja nuorten koulunkäyntiä kriisin keskellä.

Lukuviikko on vuosittainen valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko, joka tarjoaa tietoa ja sisältöjä lukutaidon ja lukemisen ajankohtaisista kysymyksistä. Lukuviikkoon voi osallistua ympäri Suomen muun muassa hyödyntämällä Lukuviikon materiaaleja, osallistumalla keskusteluun sosiaalisessa mediassa, nostamalla esiin lukutaitoa omasta näkökulmastaan, sekä järjestämällä erilaisia tapahtumia, tempauksia ja kirjailijavierailuja.

Lukuviikkoa on juhlittu jo yli 40 vuotta, perinne aloitettiin Lukusunnuntaina vuonna 1977. Varsinaista Lukuviikkoa on vietetty vuodesta 1997. Lukuviikon aikana julkaistaan ajankohtaista tietoa lukutaitotilanteesta meillä ja maailmalla, tarjotaan näkökulmia kirjallisuuteen ja lukemiseen ja innostetaan kaikenikäiset kirjojen pariin.

  • Lukuviikko 2022 järjestetään 4.–10.4.2022

Lue myös: Nuorilla on haasteita tämän päivän kansalaistaidoissa – ”Se, että on syntynyt digiaikana ei takaa digitaitoja”

Kommentoi Facebookissa