Lukon mestaruushuumasta lähtöpasseihin SaiPasta – Pekka Virta rajussa vuoristoradassa

Pekka Virta toimi SaiPan päävalmentajana 2021-2022. (Kuva Liiga)

Pekka Virta on useiden lähteiden mukaan saanut väistyä SaiPan päävalmentajan paikalta.

JÄÄKIEKKO SM-liigan kautta on takana kuukausi, mutta jo kaksi joukkuetta on vaihtanut päävalmentajaa. Kyseessä ovat sarjan kärkijoukkue ja sarjan jumbojoukkue.

Ilves antoi viime viikolla kenkää päävalmentajalleen Jouko Myrrälle saadakseen tilalle vapaiden markkinoiden ykkösnimen Antti Pennasen. Ilves johti sarjaa, kun Myrrä sai potkut, ja johtaa yhä.

Torstaina SaiPa vapautti päävalmentajansa Pekka Virran tehtävistään. Syy oli perinteisempi eli heikko menestys. Onhan SaiPa sarjataulukon jumbona.

Virta valmensi SaiPaa toista kauttaan. Viime kaudellakin SaiPa pärjäsi heikosti, mutta Virran kokemukseen luotettiin. Seurajohto uskoi, että kärsivällisyys kannattaisi.

Tämä syksy oli SaiPalta kuitenkin karmeaa kärsimysnäytelmää. Ennen Virran lähtöpasseja SaiPa oli voittanut vain yhden ottelun varsinaisella peliajalla.

– Lappeenrantaan tullessani odotusarvot olivat tietysti kovat. Minulla ei ole mitään valittamista yhdenkään ihmisen työpanoksesta. Valmennustiimin ja pelaajien sitoutuminen ja se, miten seura on tukenut ja suhtautunut muutoksiin, on ollut kiitettävää. Palaute on ollut sellaista, että SaiPassa moni asia on mennyt eteenpäin ja asiat ovat paremmin kuin mitä ne olivat aloittaessani. Minulla itselläni on puhdas omatunto siitä, miten itseni laitoin tähän likoon kaikella osaamisella ja kokemuksellani, Virta kommentoi SaiPan tiedotteessa.

Meriittejä Virralta ei puutu. On itse asiassa iso yllätys, että SaiPan kärsivällisyydelle tuli raja näinkin pian.

– Kolmivuotinen sopimukseni sisälsi myös välietappeja ja kaikesta on keskusteltu avoimesti päivittäin. Sopimuksen mukaisesti, mikäli määrätyt tavoitteet eivät täyty, myöskään tietyt velvoitteet eivät täyty. Luonnollisesti minulla on suuri pettymys ettei menestystä tullut, mutta 35 vuotta jääkiekosta palkkaa saaneena ymmärrän realiteetit. Nyt oli oikea aika tehdä radikaalimpi ratkaisu, jolla tarjotaan joukkueelle työrauha ja uusi alku, Virta päättää.

Virta on toiminut SM-liigassa päävalmentajana 16 vuoden ajan. Päävalmentajien tilastossa hän on kaikkien aikojen ykkösenä SM-liigan runkosarjaotteluiden määrässä.

Virta menestyi KalPassa kahden eri pestinsä aikana. Hän valmensi 2009 KalPan pronssille. Palattuaan Kuopioon 2014 valmensi hän KalPan 2017 hopealle.

KalPan jälkeen Virta siirtyi Lukkoon ja valmensi joukkueen Suomen mestariksi. Samana keväänä 2021 Virta oli koronaviruksen takia joutunut useammaksi viikoksi teho-osastolle, mutta toipui.

Menestyskausien väliin mahtui heikkoja vuosia. Virran ura oli 2010-luvun alussa vaikeuksissa. Hän epäonnistui TPS:n ja Ässien päävalmentajana.

Nyt kävi samoin SaiPassa. Virtaa voikin valmentajauransa käänteiden myötä luonnehtia äärimmäisyyksien mieheksi.

Kun homma Virralla toimii, toimii se todella hyvin. Kun peli ei kulje, alkaa urheilullinen syöksykierre.

Virta on joka tapauksessa 2000-luvun merkittävimpiä suomalaisia jääkiekkovalmentajia. Nähtäväksi jää, löytyykö hänelle vielä luottoa SM-liigasta, vai siirtyykö hän ulkomaille.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tappara ja Jukurit jatkavat europelejä – tässä vastustajat

Kommentoi Facebookissa