Luomun myynti Suomessa kasvaa yhä voimakkaasti – markkinaosuus silti vain pari prosenttia

Luomun osuus on 18–20 prosenttia kananmunien myynnin arvosta.

Luomun osuus on 18–20 prosenttia kananmunien myynnin arvosta. (Kuva Fotolia)

Yksittäisistä luomutuotteista suosituimpia ovat banaanit, kevytmaito, kananmuna ja jauheliha.

LUOMU Suomalaiset käyttävät yhä enemmän rahaa luomuruokaan. Luomuelintarvikkeiden myynti vähittäiskaupassa on kasvanut koko 2010-luvun ajan.

Pro Luomu arvioi, että luomuelintarvikkeita myytiin vähittäiskaupassa yhteensä 312 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2017–30.6.2018. Luomun myynti lisääntyi 13 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Vähittäiskaupan koko päivittäistavaramyynti kasvoi 3,1 prosenttia samalla aikavälillä.

Arvio luomutuotteiden myynnistä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin. Luomun markkinaosuus on nyt 2,3 prosenttia. Kaupan asiantuntijat ovat arvioineet, että se saadaan helposti 2–3-kertaistettua, jos luomutuotteiden tarjontaa on riittävästi.

Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta toteaa, että kasvupotentiaalia on yhä runsaasti.

– Luomu kiinnostaa nyt eniten nuorimpia kuluttajaryhmiä, joten kysynnän voi odottaa kasvavan myös tulevaisuudessa. Nuoret ostavat luomua etenkin ympäristöön, hyvinvointiin ja eläinten oloihin liittyvistä syistä, hän täsmentää.

Suomen luomumarkkinat ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti koko 2010-luvun ajan. Vuodesta 2011 luomun myynti vähittäiskaupoissa on noussut noin 90 prosenttia. Myynnin kasvua on siivittänyt luomutuotteiden valikoiman laajeneminen.

Suomalaiset ostavat luomuna euromääräisesti eniten hedelmiä, maitoa, vihanneksia, kananmunia ja kahvia. Yksittäisistä luomutuotteista suosituimpia ovat banaanit, kevytmaito, kananmuna ja jauheliha.

Korkeimmat markkinaosuudet luomulla on kasviöljyjen ja kananmunien tuoteryhmissä, joissa luomun osuus on 18–20 prosenttia myynnin arvosta. Luomu myy hyvin myös lastenruokien sekä hiutaleiden ja suurimoiden tuoteryhmissä, niissä markkinaosuudet ovat 13–15 prosenttia.

– Myös pienissä luomutuoteryhmissä kuten pakasteissa ja valmisruuissa oli hyvää kasvua. Kauppa kaipaa lisää luomutuotteita esimerkiksi leipiin sekä lihaan ja leikkeleisiin, Kottila huomauttaa.

Eniten nyt tarkastellulla aikavälillä lisääntyi luomuvälipalatuotteiden sekä luomupanimotuotteiden, mehujen ja kahvin myynti. Elintarvikeyritykset ovat tuoneet näihin tuoteryhmiin luomuna paljon uusia tuotteita, jotka kiinnostavat kuluttajia.

Lue myös: Luomupellot kestävät kuivuutta paremmin – viljelymenetelmät kohentavat maan kasvukuntoa

Kommentoi Facebookissa