Luonnonvarakeskus pannoitti 18 sutta – susien liikkeitä voi seurata taas syksyllä

Pannoilla merkittyjen susien avulla saadaan tietoa muun muassa laumojen reviirien rajoista.

Pannoilla merkittyjen susien avulla saadaan tietoa muun muassa laumojen reviirien rajoista. (Kuva Fotolia)

Maaliskuusta elokuuhun paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi.

SUDET Luonnonvarakeskus pannoitti 18 sutta kevään 2019 aikana. GPS-pannoilla merkittiin kuusi sutta läntisellä kannanhoitoalueella: neljä Pohjois-Pohjanmaalla ja kaksi Pohjois-Hämeessä. Itäisellä kannanhoitoalueella pannoitettiin 12 sutta: kolme Kainuussa, kolme Pohjois-Savossa ja kuusi Pohjois-Karjalassa.

Merkityistä susista neljä oli pentuja ja 14 aikuisia. Pannoitettujen susien kokonaismäärään sisältyy seitsemän pannanvaihtoa. Pantojen vaihdot tehtiin itäisellä kannanhoitoalueella. Asennettu panta toimii noin vuoden. Susien pannoitukset ovat päättyneet tältä keväältä.

Pannoilla merkittyjen susien avulla saadaan tietoa laumojen reviirien rajoista, nuorten susien vaelluksista, susien syntyvyydestä ja kuolleisuudesta, elinympäristön käytöstä ja vierailuista pihapiireissä. Luke käyttää tietoja tutkimuksessa ja suden kanta-arvion laadinnassa.

Susia on aiemmin merkitty pääosin Itä-Suomessa. Länsi-Suomen pannoitusten tavoitteena on saada tietoa susien liikkumisesta alueella, jossa on voimakkaampi ihmisvaikutus kuin itäisessä Suomessa.

Pannoitettujen susien seurantatiedot ovat nähtävillä Riistahavainnot.fi-palvelussa jälleen syksyllä. Maaliskuusta elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi.

Lue myös: Suomen susikanta on siirtynyt itäosista länteen – susien määrä on Pohjanmaalla jopa kaksinkertaistunut

Kommentoi Facebookissa