Luottotietorekisteristä poistuu yli puolitoista miljoonaa maksuhäiriömerkintää – näin tarkistat omat tietosi

Noin 31 000 henkilöllä on vain yksi maksuhäiriömerkintä, jonka perusteena oleva saatava on enintään tuhat euroa. (Kuvituskuva Fotolia)

Lakiuudistus kannustaa maksamaan häiriöitä aiheuttaneet saatavat.

TALOUS Luottotietolain muutos astuu voimaan 1.12.2022. Siitä lähtien maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietorekisteriin on merkitty tieto alkuperäisen saatavan maksamisesta. Samalla maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikoihin vaikuttaneet pidennys- ja lyhennyssäännöt poistetaan.

Asiakastiedon luottotieto- ja yritystietorekistereistä poistuu marras-joulukuun vaihteessa 18 200 yksityishenkilöä, joiden kaikissa maksuhäiriömerkinnöissä on lisämerkintä REF saatavan maksamisesta tai merkintöjen rekisteröinti on perustunut luottotietolaista takautuvasti poistuvaan pidennyssääntöön.

Yhteensä poistuu 1,6 miljoonaa yksityishenkilölle rekisteröityä maksuhäiriömerkintää. Syynä on joko saatavan maksaminen tai pidennyssäännön takautuva poistaminen. Samoin poistuu 4 800 toimivan yrityksen kaikki maksuhäiriömerkinnät ja yhteensä 175 000 yrityksille rekisteröityä maksuhäiriömerkintää.

Asiakastiedon luottotieto- ja yritystietorekistereissä on 1.12.2022 noin 368 000 yksityishenkilöä, joilla on maksuhäiriömerkintöjä sekä noin 40 000 toimivaa yritystä, joilla on maksuhäiriömerkintöjä.

Lakiuudistuksen jälkeenkin maksuhäiriöisten henkilöiden joukko pysyy suurena. Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi uskoo lakimuutoksen kuitenkin kannustavan velallisia etsimään keinoja velan hoitamiseen, koska rästit maksamalla maksuhäiriöistä pääsee nopeammin eroon. Keskimäärin maksuhäiriöisillä henkilöillä merkintöjä on toista kymmentä.

– Joulukuun alussa noin 31 000 henkilöllä on vain yksi maksuhäiriömerkintä, jonka perusteena oleva saatava on enintään tuhat euroa. Joukossa on varmasti henkilöitä, joilla on mahdollisuus saada taloutensa tasapainoon ja merkintä pois. Suurella osalla maksuhäiriö näinkin pienestä saatavasta kertoo kuitenkin siitä, ettei minkäänlaista maksuvaraa ole jäljellä, Ville Kauppi huomioi.

Jos maksuvaraa on, velallisen kannattaa itse aktiivisesti pyrkiä sopimaan maksusuunnitelmasta velkojan kanssa. Näin maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka voidaan hoitaa hallitusti ja pienissä erissä. Yritysten joukossa vastaavasti on noin 8 000 velallista, joilla ainoan maksuhäiriön summa on korkeintaan tuhat euroa.

Lue myös: Luottotietolakiin muutoksia – maksetut maksuhäiriömerkinnät alkavat poistua tänä vuonna

Kommentoi Facebookissa