Luovutetun veren tarve ei lopu kesälläkään – joka arkipäivä tarvitaan noin 800 verenluovuttajaa

Verta tarvitaan muun muassa onnettomuuksien uhrien, keskoslasten sekä syöpä- ja leikkauspotilaiden hoitoon.

Verta tarvitaan muun muassa onnettomuuksien uhrien, keskoslasten sekä syöpä- ja leikkauspotilaiden hoitoon. (Kuva SPR)

Verta voi luovuttaa kotipaikkakunnasta riippumatta vaikka lomareissun varrella.

VERENLUOVUTUS Luovutetun veren tarve ei lopu kesälläkään. Muun muassa onnettomuuksien uhrien, keskoslasten ja synnyttävien äitien sekä syöpä- ja leikkauspotilaiden hoitoon tarvitaan noin 800 verenluovuttajaa joka arkipäivä.

Verenluovutustilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea kesän jokaisena arkipäivänä. Verta voi luovuttaa kotipaikkakunnasta riippumatta vaikka lomareissun varrella.

Ohessa 5+1-kesän muistilista verenluovuttajille:

Kerran kesässä verenluovutukseen. Miehille suositellaan enintään 3–4 luovutuskertaa vuodessa, 18–25 -vuotiaille naisille suositellaan enintään yhtä luovutuskertaa vuodessa ja muille naisille 2–3 luovutuskertaa.

Varaa aika. Pääset varaamaan ajan verenluovutukseen osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus. Muista myös täyttää sähköinen terveyskysely ennen kuin tulet luovuttamaan.

Muista juoda tarpeeksi vettä tai mehua. Sekä verenluovutusta ennen että sen jälkeen kannattaa huolehtia riittävästä nesteytyksestä.

Muista turvallisuus. Noudata turvavälejä, hyvää käsihygieniaa ja käytä verenluovutuksessa Veripalvelun tarjoamaa kasvomaskia.

Ota rennosti. Verenluovutuspäivänä kannattaa välttää liikaa rehkimistä ja saunomista.

+1: Saitko koronarokotuksen? Se ei estä verenluovutusta. Jos saat voimakkaan rokotusreaktion – esimerkiksi kova särky tai kuume – odota kaksi vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen.

Lue myös: Yhdellä verenluovutuksella voi auttaa useaa henkilöä – onnettomuuksien uhreista syöpäpotilaisiin

Kommentoi Facebookissa