Yhdellä verenluovutuksella voi auttaa useaa henkilöä – onnettomuuksien uhreista syöpäpotilaisiin

Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille. (Kuva SPR)

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla.

VERENLUOVUTUS Kesä on sairaaloissa hieman normaalia hiljaisempaa aikaa verenkäytön osalta, joten verenluovuttajiakin on tarvittu kuluvana kesänä jonkin verran normaalia vähemmän. Elokuussa kuitenkin leikkaustoiminta sairaaloissa jälleen vilkastuu, ja verivalmisteiden tarve lisääntyy.

SPR:n Veripalvelun perusvalmisteita ovat valkosoluttomat punasolu- ja verihiutalevalmisteet. Kaikki punasolu- ja verihiutalevalmisteet tehdään Helsingin Kivihaassa sijaitsevassa veripalvelukeskuksessa suurimmaksi osaksi käsityönä.

Luovutettuja punasoluja tarvitaan esimerkiksi leikkauksissa sekä onnettomuuksien uhrien tai synnyttäneiden äitien hoidossa, jos he ovat menettäneet paljon verta. Myös keskosvauvat saattavat tarvita punasoluja. Punasoluja annetaan myös potilaille, joilla on vaikea anemia esimerkiksi syövän tai munuaisen vajaatoiminnan vuoksi. Jos anemia on pitkäaikaista, potilas voi saada säännöllisiä punasolusiirtoja.

Luovutettuja verihiutaleita, eli trombosyyttejä, tarvitaan sekä estämään että hoitamaan verenvuotoja. Verihiutaleita annetaan esimerkiksi syöpäpotilaille, joiden oma luuydin ei tuota verihiutaleita rankkojen syöpähoitojen vuoksi. Niitä voidaan antaa myös leikkauspotilaille ja onnettomuuksien uhreille suurten verenvuotojen yhteydessä.

Verestä erotellun plasman Veripalvelu toimittaa ulkomaille plasmalääkkeiden valmistukseen. Plasma sisältää useita tärkeitä ainesosia: vasta-aineita, hyytymistekijöitä ja muita valkuaisaineita. Plasmasta eroteltuja hyytymistekijöitä käytetään vuototautien, hyytymistekijäpuutosten ja verenvuotojen hoitoon.

Albumiinia puolestaan käytetään nestehoidossa esimerkiksi palovamma- ja sokkipotilailla, ja plasman immunoglobuliineista saadaan lääkkeitä vasta-ainepuutospotilaille ja tulehdustautien estoon. Jääplasmavalmisteita tarvitaan potilaille, jotka ovat menettäneet leikkauksessa tai onnettomuudessa paljon verta.

Plasmalääkkeitä ei valmisteta Suomessa, joten luovutetusta verestä eroteltu plasma lähetetään Keski-Eurooppaan tällaisten lääkkeiden raaka-aineeksi. Veripalvelun sopimuskumppani plasmalääkevalmistuksessa on tällä hetkellä Takeda-konserniin kuuluva Baxalta-lääketehdas.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Lue myös: Euroopassa matkailu voi aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen – kesällä kuukauden karenssi

Kommentoi Facebookissa