Lupaava yleisurheilukesä jatkuu – Ringa Ropon Suomen ennätys uhattuna

Taika Koilahti on parantanut roimasti ennätystään

Taika Koilahti on parantanut roimasti ennätystään. (Kuva AOP)

Taika Koilahti venytti pituudessa kotimaisen kärkituloksen 664. Ennätystään hän paransi peräti 18 sentillä.

YLEISURHEILU Suomalaiset yleisurheilun hyppylajien nuoret kärkinimet ovat alkukesästä esiintyneet edukseen. Ella Junnila ylitti kesäkuun alussa korkeudessa uuden Suomen ennätystuloksen 194. Pituudessa Taika Koilahti hyppäsi lauantaina Suomen kaikkien aikojen neljänneksi parhaan tuloksen pituushypyssä venytettyään 664.

Koilahti, 20, ponnisti Jämsässä Paunun kentällä käydyissä pituuskarnevaaleissa erinomaisen sarjan, vaikka kisa käytiin vaikeassa, puuskaisessa ja pyörivässä tuulessa.

– Oli vaikea hypätä, kun ensimmäisessä hypyssä oli vastatuulta 1,7 metriä sekunnissa, eikä hyppäämään mennessä tiennyt, mitä sieltä tulee. Tasainen myötätuuli olisi tietysti parempi. Nyt piti keskittyä aika paljon tuuleen, Koilahti sanoi SUL:n tiedotteessa.

Jämsän kilpailun oloja ja Koilahden tasaisuutta kuvaa se, että hän ponnisti ensimmäisellään 1,7 metriä sekunnissa puhaltaneessa vastatuulessa 656 ja viidennellään kaksi metriä sekunnissa puhkuneessa myötäisessä 659. Kisan pisimmässä, 664 kantaneessa hypyssä tuulimittari näytti vastaista 0,2 metriä sekunnissa.

– Kokeilin nyt ensi kertaa 18 askeleen vauhtia, eli vauhtiin tuli kaksi askelta lisää. Sain sillä tasaisia hyppyjä. Jatkossa hypätään sillä, Koilahti paljasti.

Koilahti on tällä kaudella ollut loistovireessä ja parantanut ennätystään roimasti. Hän ponnisti kesäkuun alussa Lahdessa myötätuulessa 679. Se tulos ei ollut tilastokelpoinen. Koilahden aiempi ennätys oli pari viikkoa sitten Tampereella hypätty 646.

– Tässä oli nyt puolentoista viikon harjoitustauko ennen tätä Jämsän kisaa. Tauon aikana keskityttiin nopeuteen ja vauhtiin ja tehtiin muutenkin perusasioita, Koilahti taustoitti.

Euroopan nuorten tilastossa Koilahti on nyt toisena. Häneltä on syytä odottaa mitalia 11.-14. heinäkuuta Gävlessä järjestettävissä alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa.

Pituushypyn Suomen ennätystä 685 pitää hallussaan Ella Junnilan äiti Ringa Ropo. SE-tuloksensa Ropo venytti 1990.

Suomen kaikkien aikojen tilastossa Koilahden edellä ovat Ropon lisäksi Johanna Halkoaho ja Heli Koivula-Kruger. Vuonna 1998 Halkoaho venytti 679. Kolmiloikkaajana paremmin tunnettu Koivula-Kruger hyppäsi pituutta 665 vuonna 2004.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Oliver Helanderin kova vastaus Antti Ruuskaselle – kärkitulos uusiksi

Kommentoi Facebookissa