TURVAPAIKANHAKIJAT Maahanmuuttovirasto on halunnut puuttua Ylen kertomaan uutiseen. Yle raportoi Suomesta turvapaikkaa hakeneesta irakilaisesta Alista, joka oli palannut kotimaahansa sen jälkeen kun oli saanut sekä Migristä että oikeusasteista kielteisen päätöksen.
Ylen mukaan Ali oli saapunut Suomeen syksyllä 2015, tuolloin 19-vuotiaan tyttärensä kanssa. Ali kertoi olleensa Irakissa lahjomaton poliisi.
– Tutkin ihmisoikeuksien toteutumista ja korruptiota. Suhtaudun työhöni hyvin vakavasti. En suostunut lahjottavaksi. En kuulu mihinkään aseelliseen ryhmään enkä kannata mitään sellaista. Ja ne ihmiset pitävät minua vihollisenaan, Ali sanoi Ylelle.
Suomessa tytär meni naimisiin irakilaismiehen kanssa ja on edelleen maassa lapsineen. Ali palasi Irakiin ja joutui ammutuksi tuntemattomien miesten toimesta ilmeisesti ohiajaneesta autosta.
Migri pahoittelee tapausta ja toteaa olevansa tapauksen osalta median tietojen varassa, sillä Maahanmuuttoviraston toimivalta ei ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle. Yksittäiseen turvapaikkapäätökseen liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä.
– Tapauksessa on käyty läpi kaikki Suomen lain meille antamat mahdollisuudet myöntää hakijalle kansainvälistä suojelua Suomesta. Olennaista on muistaa, että päätöksenteossa tutkitaan ne uhkat ja vainon vaarat, jotka meillä on ollut tiedossa päätöksentekohetkellä. Emme voi tietää, onko näillä tuoreilla tapahtumilla yhteyttä niihin seikkoihin, joita hakija on ottanut esille turvapaikkatutkinnan yhteydessä, oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Hanna Helinko toteaa Migrin tiedotteessa.
Irakissa turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi alueittain, eivätkä aseellisen selkkauksen vaikutukset ulotu Migrin mukaan maan kaikkiin osiin. Konfliktin voimakkuus Irakissa ja sen yhteydessä siviileihin kohdistuvan väkivallan taso on tietyillä alueilla korkeampi kuin toisilla. Irakissa väkivallan uhka on äärimmäisen korkea alueilla, joissa käydään aktiivisia taisteluja, eikä näille alueille palauteta ketään.
Migrin mukaan kuitenkin esimerkiksi Bagdadissa väkivallan voimakkuus ei ole sellaisella tasolla, joka olisi todellinen uhka kenelle tahansa kaupunkiin palaavalle. Tämä arvio vastaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sekä korkeimman hallinto-oikeuden näkemystä.
Kommentoi Facebookissa