Maahanmuuttovirasto koordinoi Afganistanista evakuoituja – aluksi koronatesti ja 10 päivän karanteeni

Afganistanista evakuointilennoilla saapuneet ovat jättäneet noin 80 turvapaikkahakemusta Suomeen saapuessaan.

Afganistanista evakuointilennoilla saapuneet ovat jättäneet noin 80 turvapaikkahakemusta Suomeen saapuessaan. (Kuvituskuva Finavia)

Evakuoidut siirtyvät vastaanottokeskuksesta kuntiin mahdollisimman pian.

AFGANISTAN Maahanmuuttovirasto on vastannut Afganistanista evakuoitujen vastaanotosta Suomessa. Maahanmuuttovirastossa toimiva tilannekeskus on ollut johtovastuussa ja huolehtinut lentokentällä viranomaisyhteistyön koordinoinnista.

Operaatioon on osallistunut kentällä ja tukitoiminnoissa kymmeniä Maahanmuuttoviraston virkahenkilöitä. Operaatiossa ovat olleet mukana muun muassa Rajavartiolaitos, poliisi, Tulli, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys. Suomen Punainen Risti on ollut paikalla auttamassa järjestelyissä ja jakamassa Suomeen saapuville syötävää, hygieniapaketteja, huopia ja lapsille pehmoleluja.

– Ilmapiiri kentällä on ollut rauhallinen ihmisten vaikeasta tilanteesta huolimatta. Saapumistilanteesta on pyritty luomaan mahdollisimman rauhallinen. Myös tulkkien työ on ollut erityisen tärkeää, jotta ihmiset ovat saaneet tietoa omalla äidinkielellään, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Afganistanista evakuoitujen ryhmässä on ollut laajasti eri ikäisiä ja useita perheitä. Joukossa on ollut myös lapsia, nuorimmat vauvoja. Tilannekeskus on tehnyt evakuointeihin liittyvää työtä lähes ympärivuorokautisesti.

Valtioneuvoston päätöksillä Afganistanista evakuoidut on majoitettu alkuvaiheessa vastaanottokeskuksiin eri puolille maata, kunnes heidän oleskelulupansa on myönnetty. Evakuoitujen joukossa on ollut myös yksintulleita alaikäisiä, jotka on majoitettu erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuihin yksiköihin.

– Vastaanottokeskuksissakin on päästy hyvin alkuun ja ratkomaan käytännön haasteita tilanteessa, jossa saapuneilla ihmisillä ei ole juurikaan henkilökohtaista omaisuutta ja matkatavaroita mukanaan, kertoo Nuutinen.

Vastaanottokeskuksessa heidän tilannettaan ja tuen tarvetta arvioidaan yksilöllisesti. Vastaanottokeskuksessa järjestetään esimerkiksi tarvittavat akuutit sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Maahantulleille on tehty alussa myös koronatestit. Koronatilanteen takia maahan saapumiseen kuuluu myös 10 päivän karanteeniaika, joka voi lyhentyä koronatestitulosten perusteella.

Maahanmuuttovirasto vastaa myös valtioneuvoston päätöksellä Suomeen saapuvien afganistanilaisten oleskelulupien käsittelystä. Oleskelulupien myöntämisen jälkeen he siirtyvät kuntiin. Tavoite on, että oleskeluaika vastaanottokeskuksessa jää mahdollisimman lyhyeksi. ELY-keskukset sopivat kuntien kanssa kuntapaikoista.

Afganistanista evakuointilennoilla saapuneet ovat jättäneet noin 80 turvapaikkahakemusta Suomeen saapuessaan. He ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä.

Lue myös: Suomen evakuointioperaatio päättyi – itsemurhaiskuissa Kabulin lentokentän luona kuoli lähes sata ihmistä

Kommentoi Facebookissa