Maailman kauneimman tehtaan asuinalue – Alvar Aallon arkkitehtuurin helmi

Sunilan asuntoalue. Suunnittelija Alvar Aalto 1936–38.

Sunilan asuntoalue. Suunnittelija Alvar Aalto 1936–38. (Kuva Soile Tirilä/ Museovirasto)

Nykyisin Sunila on asuinalue, jonka historia elää arkkitehtuurissa ja ihmisten muistoissa.

ARKKITEHTUURI Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Sunila on Kotkan-Haminan seudun kansainvälisesti tunnetuin arkkitehtuurikohde. Sunila on myös asemakaavasuojeltu kaunis metsälähiö ja arkkitehtimestarin laajin toteutunut työ.

Aikoinaan maailman kauneimmaksi tehtaaksi kutsutusta Sunilan tehtaasta tuli asuinalueineen Aallon arkkitehtuurin ikoni, jota esiteltiin Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939.

Yhtiö antoi työtä, vuokrasi asunnot ja tarjosi monenlaisia palveluja niin arjen kuin vapaa-ajan tarpeisiin. Sunilassa asuttiin sekä vanhan Sunilan puutaloissa, että Alvar Aallon suunnittelemissa modernin tyylisuunnan funkkistaloissa.

Pro Sunila ry:n kokoamien muistelmien mukaan työläisperheen asumisura alkoi usein vanhan Sunilan hellahuoneesta, jossa vesi kannettiin kaivosta ja tarpeet hoidettiin ulkorakennuksessa. Jonotuksen jälkeen päästiin uuden asuinalueen asuntoon.

Asuintalo Kantolan aula, jonka ikkunoista on näkymä merelle.
Asuintalo Kantolan aula, jonka ikkunoista on näkymä merelle. (Kuva Rurik Wasastjerna)

Aikojen muuttuessa tehtaan ja asuinalueen side katkesi. Nykyisin Sunila toimii kuten mikä tahansa asuinalue, paitsi että historia elää arkkitehtuurissa ja ihmisten muistoissa. Tehtaaseen ja sen alkuperäisiin Aino Aallon suunnittelemiin tiloihin ei kuitenkaan tällä hetkellä pääse vierailemaan.

Vuonna 1937 valmistunut tehtaanjohtajan asuintalo Kantola meren rannalla on kuitenkin vuokrattavissa kokouksiin ja juhliin. Kantolan ja rantasaunan voi vuokrata Kotkan kaupungin asiakaspalvelu Ruorista. Taloon voi tutustua myös oppaan kanssa tai yleisötapahtumissa.

Pro Sunila pyrkii lisäämään alueen arvostusta ja tekemään Sunilaa tunnetuksi niin Suomessa kuin ulkomailla. Yhdistys on järjestänyt muun muassa Kantola soi! -konserttisarjaa.

Lue myös: Alvar Aallon arkkitehtuuri halutaan Unescon maailmanperintölistalle – asiasta kansainvälinen seminaari

Kommentoi Facebookissa