NÄYTTELY Tampere-talossa kesäkuussa avautuva Andy Warhol (1928–1987) Posters -näyttely sisältää noin 120 Andy Warholin kehystettyä ja museolaatuista alkuperäisjulistetta 1960–1980-luvuilta, kirjojen, lehtien ja äänitteiden kansia, harvinaisia keräilyesineitä sekä kymmeniä Warholin julkaiseman Interview-lehden numeroita. Teokset ovat lainassa Hampurin taideteollisuusmuseosta Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg.
Näyttelyn suunnittelee näyttelyarkkitehti Taina Väisänen, joka on vastannut myös Muumimuseon ja Kansallismuseon Barbie-näyttelyn rakentamisesta. Näyttelystä tehdään Warholin taidetta kunnioittaen omaperäinen ja moniaistillinen kokonaisuus, jossa visuaalisuus ja musiikki kulkevat rinta rinnan.
Tampere-talon ohjelmapäällikkö Timo Suomen mukaan Andy Warholin työt saapuvat Tampereelle juuri oikeaan aikaan.
– Koko maailma tuntuu ajautuneen sellaiseen myllerrykseen, että suurten auktoriteettien kyseenalaistaminen on entistä tärkeämpää. Uskomme, että Warholin provokatiivinen pop-taide saa Tampere-talosta parhaan mahdollisen kodin ensi kesäksi.
Tampere-talo julkaisee helmikuussa lisäksi taidekilpailun, jossa kotimaiset kuvataiteilijat pääsevät tekemään oman tulkintansa Andy Warholin taideperinnöstä tämän päivän Suomessa. Parhaista kilpailutöistä rakennetaan oma kokoelma Andy Warhol -näyttelyn yhteyteen.
Andy Warhol on yksi maailman tunnetuimpia taiteilijoita, jonka teokset tuntuvat edelleen hämmästyttävän ajankohtaisilta. Hän oli kuvataiteilija, piirtäjä, valokuvaaja ja elokuvantekijä, jota pidetään yhtenä pop-taiteen perustajahahmoista. Warholilla oli sormensa pelissä lähes kaikessa 1960–80-lukujen New Yorkissa syntyneessä taiteessa.
Andy Warhol aloitti itsenäisen taiteilijan työt 1960-luvun alussa maalaamalla kuvia mainoksien ja tabloidilehdistön käyttämistä yksityiskohdista. Vuosina 1964–1965 koittaneen kansainvälisen läpimurtonsa jälkeen hän alkoi tulostaa julisteitaan taidegallerioiden pyynnöstä. Kuten Warholin maalaukset ja graafiset printit, myös hänen ikoniset julisteensa esittävät tähtiä Elizabeth Taylorista Mick Jaggeriin ja käsittelevät kulutusyhteiskunnan banaalisuutta teemojen vaihdellessa säilykepurkeista lehmiin.
Warhol itse väitti, ettei hänessä tai hänen teoksissaan ole mitään syvällistä. Päättely jää katsojalle – kertovatko kuvat jostain meitä suuremmasta vai ovatko ne pelkkää pintaa?
- Andy Warhol (1928–1987) Posters -näyttely 18.6.–25.8.2019
Kommentoi Facebookissa