Maalivahtilegenda korostaa tanskalaisvalmentajan perintöä Huuhkajissa

Antti Niemi pelasi komean uran Englannin Valioliigassa sekä Suomen maajoukkueessa. (Kuva AOP)

Antti Niemen mukaan Richard Möller Nielsenin vaikutus Huuhkajien toimintakulttuurin kehitykseen on ollut valtava.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pääsi ensi kertaa EM-kisoihin vasta 2021. Sitä ennen oli nähty lukuisia pettymyksiä.

EM-kisapaikka oli kuitenkin pitkäjänteisen kehityksen tulosta, jonka alku ajoittuu 1990-luvun loppupuolelle. ”Sukupolvien unelman” toteutuminen oli seurausta toimintakulttuurin muutoksesta, josta kiitos kuuluu Tanskaan.

Tanskalainen Richard Möller Nielsen toimi Suomen päävalmentajana 1996-1999. Silloinen Suomen ykkösmaalivahti Antti Niemi korostaa Möller Nielsenin tuoneen maajoukkueeseen aivan uuden vaatimustason, jonka perintö näkyy tänäkin päivänä.

– Richard Möller Nielsen oli valtavan hyvä johtaja siihen todelliseen vaatimustasoon. Se oli kuitenkin voittanut Tanskan päävalmentajana Euroopan mestaruuden. Auktoriteetista ei ollut pulaa, Niemi sanoi Sport Contentin haastattelussa.

Niemi korostaa Suomen pelaajien tiedostaneen Möller Nielsenin aikana, mitä johtamiskulttuuria menestyminen vaatii.

– Se oli niin kuin kova jätkä. Jos se sanoi jotain, niin se tosiaan antoi palautetta. Teki selväksi, jos sen mielestä oli parannettavaa, tai pelaajan asenteessa oli vikaa. Osasi olla todella kova. Se oli luontainen johtaja. Ja se rytmi, kun puhui pelaajille. Ikäisekseen oli myös todella kovassa kunnossa ja toi sitäkin kautta uskottavuutta.

– Sanon, että Möller Nielsenin suurin perintö on uskon luominen ja vaatimustaso, miten voidaan pärjätä jonain päivänä, Niemi jatkaa.

Möller Nielsenin jälkeen A-maajoukkuetta valmensi Antti Muurinen 2000-2005. Niemi painottaa, ettei Muurisen paljon kritisoitu pelifilosofia johtanut siihen, ettei Suomi päässyt arvoturnauksiin.

– Ei se Muurisen taktiikasta johtunut. Me ei vaan oltu tarpeeksi hyviä. Meillähän oli yksittäisiä hyviä tuloksia. Saksa-tasureita ja vierasvoitto Turkista. Ei se ollut valmennuksen juttu tai pelkästään pelaajista kiinni. Meillä oli huippupelaajia, kaikki tietää keistä puhutaan. Mutta materiaali ei ollut kovin laajaa loppujen lopuksi.

Niemi korostaa, että Suomella oli huonoa tuuria lohkoarvonnoissakin. Samassa MM-karsintalohkossa vastassa olivat Englanti ja Saksa.

– Täytyy muistaa, että se kilpailu oli jo silloin kovaa. Mulla on sellainen muistikuva, että lohkosta pääsi vain yksi suoraan jatkoon ja sitten meille tuli arvonnasta samaan lohkoon Saksa ja Englanti. Ei se niin helppoa ole mennä Euroopasta kisoihin.

Niemi oli mukana Suomen maajoukkuepeleissä 1992-2007. Hän nousi Suomen ykkösmaalivahdiksi 1990-luvun puolivälissä ja luovutti paikkansa vapaaehtoisesti 2005 Jussi Jääskeläiselle.

– Positiivisia muistoja jäi paljon. Vierasvoitto Turkista, vierasvoitto Sveitsistä. Ja sitten Saksa-peli vieraissa. Päättyi 0-0, mutta torjuin nollapelin vieraissa Saksaa vastaan. Niitä on kiva muistella, kun urasta on jo aikaa, Niemi kertoi parhaista maajoukkuehetkistään.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Lukas Hradecky jatkaa taistelua Eurooppa-liigan mestaruudesta

Kommentoi Facebookissa