Maastohiihdon maajoukkueessa 24 urheilijaa – Krista Pärmäkoski on joukosta poissa

Krista Pärmäkoski ei kuulu harjoituskaudella maajoukkueen harjoitusryhmään.

Krista Pärmäkoski ei kuulu harjoituskaudella maajoukkueen harjoitusryhmään. (Kuva AOP)

Tavoitteena maajoukkueilla on tehokas ryhmäharjoittelu ja laaja tasonnosto.

MAASTOHIIHTO Maastohiihdon maajoukkueet on nimetty kaudelle 2019/2020. Ryhmäharjoittelun merkitys korostuu maajoukkueen ollessa sekä naisissa että miehissä suuri. Viime kauden ryhmäjaot poistuvat ja A-maajoukkueen sekä haastajaryhmän urheilijat harjoittelevat pääosin yhdessä isolla joukkueella.

– Ryhmämuutoksen taustalla on saada ensinnäkin nuoria lisää maajoukkueympäristöön sekä toteuttaa tasonnosto laajemmin. Vanhan haastajaryhmän harjoitteluolosuhteita oli tarpeen parantaa ja saada heille yhteisharjoittelun kautta vertailupohjaa kansainväliseen tasoon. Ja tottakai ryhmäharjoittelun tehostaminen ja kovien tehoharjoitusten tekeminen on isolla porukalla helpompaa, kertoo maajoukkueen johtajana toimiva Matti Haavisto maajoukkueryhmän tavoitteista.

Vaikka ryhmien toiminta on pääosin sulautettu yhteen, saavat A-statuksen urheilijat joitakin etuja suhteessa muuhun ryhmään. Tähän kuuluvat tarpeelliseksi katsotut leiripäivät muun muassa korkealla sekä osa tukipalveluista. Joukkueessa harjoittelee 24 urheilijaa, joista 11 on naisia ja 13 miehiä. A-statuksen urheilijoita on yhteensä 11, joista kuusi naisia ja viisi miestä. Maajoukkueen urheilijat sitoutuvat maajoukkueeseen allekirjoittamalla urheilijasopimuksen.

Krista Pärmäkoski ei kuulu harjoituskaudella maajoukkueen harjoitusryhmään, vaan on valmentaja Matti Haaviston kanssa tekemänsä päätöksen mukaisesti päättänyt harjoitella itsenäisesti alkavan kesä- ja syyskauden. Kymmenen vuoden ajan maajoukkueessa harjoitellut Pärmäkoski kokee kaipaavansa uusia ärsykkeitä harjoitteluunsa.

– Kristan kanssa on kypsytelty ajatusta tästä jo pitkään eli tämä ei ole hetken mielijohde. Nyt arvokisojen välivuonna on mahdollista kokeilla uutta toimintatapaa ja uskalsimme tehdä päätöksen, jossa sparrasimme muun muassa Charlotte Kallaa, joka on myös harjoitellut maajoukkueryhmän ulkopuolella. Maajoukkueen näkökulmasta korostaisin eritoten oppimista, jota muiden maiden urheilijoilta on saatavissa. Tavoitehan on saada harjoitteluun sparrausta kansainvälisiltä huippuhiihtäjiltä, sanoo Haavisto.

Pärmäkosken tavoitteena on palata edustustehtäviin kansainväliselle kisakaudelle marraskuussa 2019. Harjoittelujaksonsa aikana Pärmäkoski ei saa tukea maastohiihdon maajoukkueen budjetista.

Nuorten maajoukkueen valmennus- ja ryhmärakenne pysyy edellisvuosien kaltaisena. Parahiihdon maajoukkueessa harjoittelee tulevalla kaudella kolme urheilijaa, joista kaksi A-statuksella. Valmennuksesta vastaa kokenut Toni Myllylä.

  • Lähde Hiihtoliitto

Lue myös: Hiihtoliiton toiminnanjohtaja jättää tehtävänsä – seuraajan etsiminen aloitetaan välittömästi

Maastohiihdon maajoukkueet 2019/2020

Naiset

Naisten päävalmentaja Ville Oksanen, valmentaja Ilkka Jarva

Julin Andrea, IF Minken

Korva Anita (A), Kainuun Hiihtoseura

Kyllönen Anne (A), Kainuun Hiihtoseura

Lylynperä Katri, Vuokatti Ski Team Kainuu

Lämsä Emmi, Karihaaran Visa

Matintalo Johanna (A), Pöytyän Urheilijat

Mononen Laura (A), Hämeenlinnan Hiihtoseura

Niskanen Kerttu (A), Vieremän Koitto

Nissinen Vilma, Vuokatti Ski Team Kainuu

Piippo Eveliina (A), Vuokatti Ski Team Kainuu

Saapunki Susanna, Vuokatti Ski Team Kainuu

 

Miehet

Miesten päävalmentaja Teemu Pasanen, valmentaja Mikko Virtanen

Haarala Juuso, IF Minken

Hakola Ristomatti (A), Jämin Jänne

Hyvärinen Perttu (A), Puijon Hiihtoseura

Jylhä Martti, Vuokatti Ski Team Kainuu

Lehtonen Lari, Imatran Urheilijat

Lepistö Lauri, Kouvolan Hiihtoseura

Mäki Joni (A), Pohti Ski Team

Niskanen Iivo (A), Puijon Hiihtoseura

Ojansivu Antti, Jämin Jänne

Parttimaa Aleksi, SkiTeam 105

Suhonen Verneri, Hollolan Urheilijat -46

Vuorela Markus, Jämin Jänne

Vuorinen Lauri (A), SkiTeam 105

Kommentoi Facebookissa